Daha yüksek asgari ücret, daha düşük sağlık yardımı ödeneği, daha pahalı içecek ve daha yüksek devlet emeklilik yaşı. Cüzdanınız için her şey 1 Ocak'ta yeniden değişiyor. Sonhaber.eu bu yıl da en önemli değişiklikleri sizler için listeliyor.

Haberimizde bulunan konu başlıkları şu şekilde:
Asgari ücret
Ödenekler
Evden çalışanların eline daha fazla geçecek
Sağlık Sigortası Primleri
Sağlık Bakım Ödeneği
Özel sektör konut kiraları
Sosyal Konut Kiraları
Kira yardım Ödeneği
Enerji tavan fiyatı kalkıyor
Çocuğa Bağlı Bütçe
Çocuk Bakım Ödeneği
Belediye harç ve vergileri 
İçme Suyu
Alkollü ve alkoılsüz içeceklerde tüketim vergisi
Tütün ve tütün ürünleri
Trafik cezaları
Posta ve kargo ücretleri
Ehliyet sınavı ücretleri

Net gelir artıyor
Önümüzdeki yıl gelir konusunda biraz iyileşme bekleniyor. Orta düzeyde (Modaal) maaş alanların aylık geliri net 79.17 euro artacak. Bunun temel nedeni vergi indirim oranlarındaki değişiklik. Dolayısıyla daha az vergi ödenecek.

Asgari ücret
1 Ocak’tan itibaren asgari ücret miktarına yüzde 3,75 oranında zam yapılacak, ayrıca, asgari ücret sisteminde saatlik hesaplama yöntemine geçilecek. Bu durum özellikle 40 saat üzerinden çalışanlara fayda sağlayacak. Şu anda haftada 36 saat çalışan ve asgari ücret alan biri, asgari ücretle 40 saat çalışan biriyle aynı aylık maaşı alıyor. 1 Ocak'tan itibaren aralarında bir fark olacak.

Önümüzdeki yılın başında 21 yaş ve üzeri çalışanların saatlik brüt alacağı ücret 13,27 euro olacak.  
Diğer yaş gruplarının alacağı asgari ücret miktarı için bu linke bakabilirsiniz.

Ödenekler
Asgari ücret artışı ile birlikte aralarında Devlet Emeklilik Maaşı (AOW), Sosyal Güvenlik Yardımı (bijstandsuitkering), İşsizlik (WW) ve engellilik ödeneğinin de bulunduğu ödenek miktarları artacak.

Sosyal Güvenlik Yardımı Ödeneği (bijstandsuitkering)
Ödenek miktarı 21 Yaşından, AOW yaşına kadar olan kişilerde evli veya birlikte yaşayan çiftler için 1.834,04 euroya, tek başına veya çocuğu ile birlikte yaşayan yetişkinler için 1.283,83 euroya çıkacak.

AOW yaşında olan ve Bijstandsuitkering  alan kişilerde evli veya birlikte yaşayan çiftler 1.932,32 euro, tek başına veya çocuğu ile birlikte yaşayan yetişkinler ise 1.425,76 euro alacak.

Devlet Emeklilik Yaşına (AOW) gelen kişiler için ödenen sosyal ödenek miktarı ise evli veya birlikte yaşayan ve 1 Şubat 1994'ten sonra emekli olanlar için 1.096,54 euro olacak. Tek başına yaşayanlara ise 1.612,23 euro ödenecek.

1 Şubat 1994'ten önce emekli olanlarda ise evli veya birlikte yaşayanlar 1.096,54 euro alacak. Tek başına yaşayanlara ise 1.612,23 euro ödenecek.

Diğer ödenek miktarlarının ne kadar olduğunu görmek için bu linki ziyaret edebilirsiniz.

Evden çalışanların eline daha fazla geçecek
Gelecek yıl hem vergiden muaf yol ücreti hem de vergiden muaf evde çalışma ödeneği miktarları artıyor. Şuanda 21 sent ödenen kilometre başına yol ücreti, 1 Ocak itibariyle 23 sente çıkacak. 

Evde çalışanlara bir çalışma günü için ödenen 2,15 euro harcırah, önümüzdeki yıl 2,35 euro olacak.

Serbest meslek sahipleri (zzp) için kötü bir haber var. Serbest meslek kesintisi (zelfstandigenaftrek ) 5.030 euro'dan 3.750 euro'ya düşecek. Bu kesinti önümüzdeki yıllarda daha da azaltılacak.

Sağlık Sigortası ve Bakım Ödeneği
Sağlık sigortası primleri önümüzdeki yıl artacak. Büyük sigorta şirketlerinde, temel paket için bu yıla kıyasla ortalama ayda 5 ila 12 euro daha fazla ödeme yapılacak. Sağlık sigortası kişisel risk payı 385 euro olarak kalacak.

Önümüzdeki yıl sigorta şirketlerinin temel sağlık sigortası için alacakları prim miktarları için bu linki ziyaret edebilirsiniz. Sağlık şirketlerinin temel sağlık sigortası prim miktarlarını görmek için bu linki ziyaret edebilirsiniz.

Önümüzdeki yıl genel olarak ödenek miktarları artmasına rağmen, Sağlık Bakım Ödeneğinde (Zorgtoeslag) vatandaşın cebine girecek miktar bu yıla göre azalacak. Bu yıl 154 euro sağlık yardımı alan, tek başına yaşayan bir kişinin cebine önümüzdeki yıl, ayda en fazla 123 euro girecek.

Bakım parası almaya devam edebilmek için kişinin gelirine de bakılmakta. Önümüzdeki yıl sağlık yardımı için tek başına yaşayanların en fazla  37.496 euro, çiftlerinse 47.368 euro geliri olmak zorunda.

Sağlık bakım ödeneği, başvuru, ödenek miktarları ve ödenek almaya hakkınız olup olmadığı gibi bilgiler için bu linki ziyaret edebilirsiniz. 

Kira miktarları ve Kira Yardım Ödeneği
Özel sektörde kiralar gelecek yıl yüzde 5,5'e kadar artırılabilecek. Sosyal konutlarda bu sınır yüzde 5,8 oranında olacak, ancak bu sadece 1 Temmuz'dan itibaren mümkün olabilecek.

Önümüzdeki yıl bazı ödeneklerde olduğu gibi Kira Yardımı Ödeneğinde de artış olacak. Kira yardımı için belirlenen gelir sınırı da artırılacak. Bu yaklaşık 35 bin haneye daha kira yardımı verileceği anlamına gelmekte.

1 Ocak 2024 itibariyle, kişisel duruma bağlı olarak, ödenecek kira yardımı miktarı yıllık bazda maksimum 416 euroya çıkacak.

Ayrıca, hemşireler, polisler ve öğretmenlerin ev bulmalarını biraz daha kolaylaştırmak için belediyeler belirli gruplar için öncelik verme imkanı tanındı.

Enerji tavan fiyatı kalkıyor
Bu yılın başlarında elektrik faturalarını uygun fiyatlı tutmak için getirilen tavan fiyat uygulaması önümüzdeki yıl kalkıyor. Çoğu tedarikçinin tarifeleri artık tavanın altına düştüğü için muhtemelen çoğu hane bunu fark etmeyecek. Ancak, Geçici Acil Enerji Fonu yürürlükte kalacak. Bu program, enerji faturalarını ödemekte zorlanan düşük gelirli hanelere yardımcı olmak üzere tasarlandı. Bu fona hak kazanmak için gereken gelir koşulları 1 Ocak'tan sonra biraz daha esnek hale gelecek.

Enerji faturasına dahil edilen bazı sabit maliyetler önümüzdeki yıl artacak. Şebeke yönetim ücretleri ve metreküp başına 11 sent olan gaz vergisi artacak. Öte yandan, elektrikten alınan vergi kilovat saat başına 2 sent düşecek.

Enerji Vergisi İndirimi yılda 596,86 euro'dan 631,39 euro'ya yükselecek. Bu, toplam enerji faturasından düşülen bir tutardır. Bu nedenle artış cüzdandan çıkacak miktarı da etkileyecek.

Essent ve Vattenval şirketlerinin önümüzdeki yıl uygulayacağı fiyat endeksini bu linkten görebilirsiniz.

Çocuğa Bağlı Bütçe ve Çocuk Bakım Ödeneği artıyor
Ailelere çocuk başına ödenen, Kinderbijslag (Çocuk Parası) miktarının önümüzdeki yıl ekstra artırılmasına karar verildi. On sekiz yaşına kadar olan tüm yaş kategorilerindeki çocuklar için geçerli olan Çocuk Parası miktarı her çocuk için 15 euro ile 22 euro arasında değişen rakamlarda artacak.
Çocuk parası için belirlenen rakamları ve çocuk parası başvuru şartlarını bu linkten görebilirsiniz.

Ocak itibariyle Çocuğa Bağlı Bütçe (Kindgebonden Budget) önemli ölçüde artıyor. İlk çocuk için çocuk bütçesi yılda 750 euroya, diğer çocuklar için en fazla 883 euroya çıkacak.

Çocuk Bakım (Kinderopvangtoeslag) ücretleri artacak.  Gündüz bakımı için maksimum saat ücreti 10,25 euroya, okul dışı bakım için 9,12 euroya çıkacak. Çocuğuna bir akrabası tarafından bakım verdiren ailelere (Misafir ebeveyn bakımı) ise en fazla 7,53 euroluk bir saat ücreti ödenecek.

2023'te olduğu gibi önümüzdeki yıl da çocuk bakım masraflarının en fazla yüzde 96'sı geri ödenecek. Bu oran, gelecek yıl en fazla 28.297 euro kazanan haneler için geçerli.

Çocuğa Bağlı Bütçe ve Çocuk Bakım Ödeneği miktarları, bu ödeneğe başvurunun nasıl olacağı ve şartları ile ilgili bilgi için bu linki ziyaret edebilirsiniz.

Belediye vergileri artıyor
Önümüzdeki yıl belediyelerin alacağı harç ve vergi miktarları artıyor. Yepılan ilk değerlendirmelere göre atık vergisi (afvalstoffenheffing ) ortalama 20 euro (yüzde 6 ) ile en çok artan vergi olurken, Taşınmaz Mal Vergisi (ozb) ortalama 19 euro artacak. Kanalizasyon vergisi ise ortalama yüzde 4,5 oranında (Yaklaşık 10 euro) zamlanacak. Vergi ve harç miktarları belediyelere göre farklılık göstermekte.

İçme suyu zamlanacak
Önümüzdeki yıl içme suyuna daha fazla para ödemek zorunda kalacağız. İçme suyu şirketi Vitens önümüzdeki yıl musluk suyu ücretine zam yapılacağını açıkladı. Ortalama bir hane için içme suyu tarifesi aylık 15.10 euro'dan 16.69 euro'ya çıkacak. Aylık ücretlerde yaklaşık 1.60 euro'luk bir artış olacak. Diğer şirketlerin de zam yapması bekleniyor.

Alkollü/alkolsüz içecekler ve sigara pahalılaşıyor
Alkol vergisi yüzde 8,4 oranında artıyor. Bu da bir kasa birayı 27 sent, bir şişe şarabı ise 7 sent daha pahalı hale getirecek.

Tüketim Vergisi litre başına 0,8 sentten 2,6 sente çıkarılacağı için kola veya meyve suyu gibi alkolsüz içecekler de daha pahalı hale gelecek. Maden suyu üzerindeki vergi kalkacak.

Bir paket tütünün önümüzdeki yıl ortalama olarak 20 euro, sigaranın ise ortalama 10 euro olacağı bekleniyor. Bunun yanı 2024 yılından itibaren sigara ve “vape” olarak adlandırılan e-sigaralar gibi tütün ürünleri satış noktaları için kayıt zorunluluğu getiriliyor. Süpermarketlerde sigara satışı da 2024 Temmuz ayından itibaren yasaklanıyor.

Trafik cezaları
Bakanlar Kurulu trafik cezalarının yüzde 10 oranında artırılmasına karar verdi. Buna göre trafikte telefon kullanımına 420 euro, kırmızı ışıkta geçene 300 euro, emniyet kemeri takmayan sürücüye ise 180 euro ceza kesilecek.

Önümüzdeki yıl diğer trafik cezalarının ne kadar olacağını bu linkten görebilirsiniz.

Mektup ve kargo ücretleri artıyor
PostNL posta pulu ücreti, 1 Ocak'tan itibaren 1,01 eurodan 1,09 euroya çıkacak. PostNL noktalarından gönderilen paketlerin ücreti 7,65 euro'dan 7,95 euro'ya yükselecek. Şuanda yurt dışına 1,65 eurodan mektup gönderenler, 1 Ocak itibariyle en az 1,75 euro ödeyecek.
Diğer ücretleri bu linkte görebilirsiniz.

Ehliyet sınavı daha pahalı hale geliyor
Önümüzdeki yıl bireysel ehliyet sınavları için tarifeler yüzde 8,5 oranında, mesleki sınavlar (CCV) içinse yüzde 7 oranında artacak. B ve BE sınıfı otomobil uygulama sınavı ücreti 136,50 euro olacak.
Diğer sınav ücretlerini bu linkte görebilirsiniz.

Uçak vergisi (Vliegbelasting) artıyor
Uçak vergisi, 2024 yılında bir kez daha artırıyor. Her uçuş için kişi başına alınan vergi miktarı 26,43 eurodan 28,58 euroya çıkacak. Bu artış uçak bileti fiyatlarını da artıracak.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.