Enerji tedarikçileri Essent ve Vattenfall yılbaşından itibaren değişken tarifeli sözleşmelerde uygulanan fiyatların artacağını açıkladı. Bu zamla birlikte Vattenfall'da metreküp başına gaz fiyatı 20,6 sent, Essent’te ise yaklaşık 12 sent artacak

Essent, halen değişken tarifeli sözleşmesi olan müşterilerin ödeyeceği faturanın önümüzdeki yıl artacağını duyurdu. Bu müşteriler 1 Ocak'tan itibaren elektriğin kilovat saati için 38.516 sent ve gazın metreküpü için 1.4494 euro (KDV ve enerji vergisi dahil) ödeyecek. Böylece elektrik yüzde 1.35 daha ucuz olacak ancak gaz fiyatı 12 sentten (yüzde 9.26) daha pahalı hale gelecek. Ortalama tüketimle bu, bir hanenin yıllık bazda fazladan 205.66 euro harcayacağı anlamına geliyor.

Vattenfall'da, halen değişken tarifeli sözleşmesi bulunan müşterilerin yarısı için elektrik fiyatı kilovat saat başına 0,7 sent düşerek 33,94 sente iniyor. Gaz fiyatı ise 20.6 sent artarak metreküp başına 1.5030 euro'ya yükseliyor. 

Bu iki şirketin rakibi Eneco, yeni yıl fiyatlarını ancak Kasım ayı sonunda açıklayacak.

Nedeni maliyetin artması
İki enerji tedarikçisinin sözcüleri, gaz tarifelerindeki artışa gerekçe olarak daha yüksek satın alma maliyetlerini gösteriyor ve havaların soğuk gittiği aylar yaklaştıkça satın alma fiyatlarının arttığını belirtiyor. Vattenfall'a göre İsrail'deki savaş da gaz fiyatlarını bir miktar yükseltiyor.

Gelecek yıl, fiyat üst sınırı sona eriyor. Bu, 2023 yılında belirli bir tüketim seviyesine kadar olan hanelerin elektrik için 40 sentten ve gaz için 1,45 eurodan fazla ödememesini sağlıyordu. Bu nedenle değişken sözleşmeli Vattenfall müşterileri, yakında tavan fiyatın üzerinde bir gaz fiyatı ödeyecekleri için bunu hemen fark edecekler.

Ek vergiler ve daha yüksek şebeke ücretleri
Her iki enerji tedarikçisinin enerji faturası, vergiler (KDV ve enerji vergisi) ve şebeke yönetim maliyetlerinden büyük ölçüde etkilenmekte. Bunun nedeni Essent'te vergiler hariç elektrik fiyatının yüzde 6,35 artarak yaklaşık 21 sente, gaz fiyatının ise yüzde 1,37 artarak 61,53 sente yükselmesi. 

Essent'te 12 sentlik gaz fiyatındaki artışının 11 senti vergilerden geliyor. Vattenfall'da ise fiyat artışının yaklaşık yarısı ekstra vergiden oluşuyor.

Şebeke yönetim maliyetleri de artıyor. Kesin tutarlar şebeke operatörleri tarafından henüz açıklanmadı, ancak daha önce yapılan açıklamalarda ayda 5 ila 10 euro artış olacağı tahmini yapılmıştı. Essent yıllık bazda bu artışın 100 euro’ya denk geleceği öngörüsünde bulunuyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.