Tüm kiralık konutların neredeyse yüzde 75’lik kısmını oluşturan ve belirli koşullarda kiralanmasına izin verilen sosyal konutların kiralarının önümüzdeki yıl ne kadar artacağı belli oldu. Hükümet açıklamasına göre 1 Temmuz 2024 itibariyle sosyal konut kiraları en fazla yüzde 5,8 oranında artırılabilecek.

Uygulamada sosyal konut sahibi olan konut birliklerinin tüm kiraları tüm kiraları maksimum seviyeye çıkarmasına izin verilmiyor. Bu açıdan birçok konutun kirasının daha az artacağı belirtiliyor.

Maksimum kira artışı, bir yıl içindeki ortalama ücret artışına eşit olarak hesaplanıyor. Bu oran Aralık 2022'den Aralık 2023'e kadar yüzde 5.8 dolayında gerçekleşti. Sosyal konut birlikleri ortalama olarak bunun yüzde 0,5 puan altında kalmak zorunda.

Bazı durumlarda (örneğin müstakil bir konut kiralanıyorsa ve kiracının geliri yüksekse gibi) kira zammının yüzde 5,8’in üzerinde olmasına da izin verilmekte.

Özel sektör kira artışı yüzde 5,5
İçişleri Bakanlığı tarafından geçtiğimiz hafta yapılan bir açıklamada önümüzdeki yıl özel sektörde kiraların en fazla yüzde 5,5 oranında zam yapılmasına izin verileceği belirtildi. Belirlenen oran, apartman daireleri ve stüdyolar da dahil olmak üzere özel sektördeki tüm evler için geçerli olacak. Zam sınırı 2024 Mayıs ayı başına kadar geçerli olacak. Özel sektördeki kiraların bu tarihten sonra düşürülüp düşürülmeyeceği belirsizliğini koruyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.