Daha yüksek asgari ücret, daha düşük sağlık yardımı ödeneği, daha pahalı içecek ve daha yüksek devlet emeklilik yaşı. Cüzdanınız için her şey 1 Ocak'ta yeniden değişti. Sonhaber.eu ekibimizin hazırladığı ve bu yıl cebimizi etkileyecek değişiklikler şu şekilde:

Haberimizde bulunan konu başlıkları şu şekilde:
Asgari ücret
Ödenekler
Evden çalışanların eline daha fazla geçecek
Sağlık Sigortası Primleri
Sağlık Bakım Ödeneği
Özel sektör konut kiraları
Sosyal Konut Kiraları
Kira yardım Ödeneği
Enerji tavan fiyatı kalkıyor
Çocuğa Bağlı Bütçe
Çocuk Bakım Ödeneği
Belediye harç ve vergileri 
İçme Suyu
Alkollü ve alkoılsüz içeceklerde tüketim vergisi
Tütün ve tütün ürünleri
Trafik cezaları
Posta ve kargo ücretleri
Ehliyet sınavı ücretleri

Net gelir artıyor
1 Ocak itibartiyle gelir konusunda biraz iyileşme bekleniyor. Orta düzeyde (Modaal) maaş alanların aylık geliri net 79.17 euro artacak. Bunun temel nedeni vergi indirim oranlarındaki değişiklik. Dolayısıyla daha az vergi ödenecek.

Asgari ücret
1 Ocak’tan itibaren asgari ücret miktarı yüzde 3,75 oranında zam yapıldı, ayrıca, asgari ücret sisteminde saatlik hesaplama yöntemine geçildi. Bu durum özellikle 40 saat üzerinden çalışanlara fayda sağlayacak. Şu anda haftada 36 saat çalışan ve asgari ücret alan biri, asgari ücretle 40 saat çalışan biriyle aynı aylık maaşı alıyor. 1 Ocak'tan itibaren aralarında bir fark olacak.

BU haftadan itibaren 21 yaş ve üzeri çalışanların saatlik brüt alacağı ücret 13,27 euro oldu.  
Diğer yaş gruplarının alacağı asgari ücret miktarı için bu linke bakabilirsiniz.

Ödenekler
Asgari ücret artışı ile birlikte aralarında Devlet Emeklilik Maaşı (AOW), Sosyal Güvenlik Yardımı (bijstandsuitkering), İşsizlik (WW) ve engellilik ödeneğinin de bulunduğu ödenek miktarları arttı.

Sosyal Güvenlik Yardımı Ödeneği (bijstandsuitkering)
Ödenek miktarı 21 Yaşından, AOW yaşına kadar olan kişilerde evli veya birlikte yaşayan çiftler için 1.834,04 euroya, tek başına veya çocuğu ile birlikte yaşayan yetişkinler için 1.283,83 euroya çıktı.

AOW yaşında olan ve Bijstandsuitkering  alan kişilerde evli veya birlikte yaşayan çiftler 1.932,32 euro, tek başına veya çocuğu ile birlikte yaşayan yetişkinler ise 1.425,76 euro alacak.

Devlet Emeklilik Yaşına (AOW) gelen kişiler için ödenen sosyal ödenek miktarı ise evli veya birlikte yaşayan ve 1 Şubat 1994'ten sonra emekli olanlar için 1.096,54 euro oldu. Tek başına yaşayanlara ise 1.612,23 euro ödenecek.

1 Şubat 1994'ten önce emekli olanlarda ise evli veya birlikte yaşayanlar 1.096,54 euro, tek başına yaşayanlara ise 1.612,23 euro alacak.

Diğer ödenek miktarlarının ne kadar olduğunu görmek için bu linki ziyaret edebilirsiniz.

Evden çalışanların eline daha fazla geçecek
2024'de hem vergiden muaf yol ücreti hem de vergiden muaf evde çalışma ödeneği miktarları arttı. Kilometre başına ödenen yol ücreti, 1 Ocak itibariyle 23 sente çıktı. acak. 

Evde çalışanlara bir çalışma günü için ödenen harcırah 2,35 euro oldu.

Serbest meslek sahipleri (zzp) için kötü bir haber var. Serbest meslek kesintisi (zelfstandigenaftrek ) 3.750 euro'ya düştü. Bu kesinti önümüzdeki yıllarda daha da azaltılacak.

Sağlık Sigortası ve Bakım Ödeneği
Sağlık sigortası primleri arttı. Büyük sigorta şirketlerinde artış ortalama ayda 5 ila 12 euro arasında gerçekleşti. Sağlık sigortası kişisel risk payı 385 euro olarak kaldı.

2024 yılında sigorta şirketlerinin temel sağlık sigortası için alacakları prim miktarları için bu linki ziyaret edebilirsiniz. Sağlık şirketlerinin temel sağlık sigortası prim miktarlarını görmek için bu linki ziyaret edebilirsiniz.

Bu yıl için genel olarak ödenek miktarları artmasına rağmen, Sağlık Bakım Ödeneğinde (Zorgtoeslag) vatandaşın cebine girecek miktar azalacak. 2023'de 154 euro sağlık yardımı alan, tek başına yaşayan bir kişinin cebine 2024'de, ayda en fazla 123 euro girecek.

Bakım parası almaya devam edebilmek için kişinin gelirine de bakılmakta. 2024'de sağlık yardımı için tek başına yaşayanların en fazla  37.496 euro, çiftlerinse 47.368 euro geliri olmak zorunda.

Sağlık bakım ödeneği, başvuru, ödenek miktarları ve ödenek almaya hakkınız olup olmadığı gibi bilgiler için bu linki ziyaret edebilirsiniz. 

Kira miktarları ve Kira Yardım Ödeneği
Özel sektörde kiralar bu yıl yüzde 5,5'e kadar artırılabilecek. Sosyal konutlarda bu sınır 1 Temmuzdan itibaren geçerli olmak üzere, yüzde 5,8 oranında olacak.

Bazı ödeneklerde olduğu gibi Kira Yardımı Ödeneğinde de artış oldu. Kira yardımı için belirlenen gelir sınırı da artırıldı. Bu yaklaşık 35 bin haneye daha kira yardımı verileceği anlamına gelmekte.

1 Ocak 2024 itibariyle, kişisel duruma bağlı olarak, ödenecek kira yardımı miktarı yıllık bazda maksimum 416 euroya çıktı.

Ayrıca, hemşireler, polisler ve öğretmenlerin ev bulmalarını biraz daha kolaylaştırmak için belediyeler belirli gruplar için öncelik verme imkanı tanındı.

Enerji tavan fiyatı kalkıyor
2023'de elektrik faturalarını uygun fiyatlı tutmak için getirilen tavan fiyat uygulaması sonlandırıldı. Çoğu tedarikçinin tarifeleri artık tavanın altına düştüğü için muhtemelen çoğu hane bunu fark etmeyecek. Ancak, Geçici Acil Enerji Fonu yürürlükte kalacak. Bu program, enerji faturalarını ödemekte zorlanan düşük gelirli hanelere yardımcı olmak üzere tasarlandı. Bu fona hak kazanmak için gereken gelir koşulları biraz daha esnek hale geldi.

Enerji faturasına dahil edilen bazı sabit maliyetler bu yıl artacak. Şebeke yönetim ücretleri ve metreküp başına 11 sent olan gaz vergisi arttı, elektrikten alınan vergi kilovat saat başına 2 sent düştü.

Enerji Vergisi İndirimi yılda 631,39 euro'ya yükseldi. Bu, toplam enerji faturasından düşülen bir tutardır. Bu nedenle artış cüzdandan çıkacak miktarı da etkileyecek.

Essent ve Vattenval şirketlerinin bu yıl uygulayacağı fiyat endeksini bu linkten görebilirsiniz.

Çocuğa Bağlı Bütçe ve Çocuk Bakım Ödeneği artıyor
Ailelere çocuk başına ödenen, Kinderbijslag (Çocuk Parası) miktarı ekstra artırıldı. On sekiz yaşına kadar olan tüm yaş kategorilerindeki çocuklar için geçerli olan Çocuk Parası miktarı her çocuk için 15 euro ile 22 euro arasında değişen rakamlarda arttı.
Çocuk parası için belirlenen rakamları ve çocuk parası başvuru şartlarını bu linkten görebilirsiniz.

Çocuğa Bağlı Bütçe (Kindgebonden Budget): İlk çocuk için çocuk bütçesi yılda 750 euroya, diğer çocuklar için en fazla 883 euroya çıktı.

Çocuk Bakım (Kinderopvangtoeslag)  Gündüz bakımı için maksimum saat ücreti 10,25 euroya, okul dışı bakım için 9,12 euroya çıktı. Çocuğuna bir akrabası tarafından bakım verdiren ailelere (Misafir ebeveyn bakımı) ise en fazla 7,53 euroluk bir saat ücreti ödenecek.

2024'de çocuk bakım masraflarının en fazla yüzde 96'sı geri ödenecek. Bu oran, en fazla 28.297 euro kazanan haneler için geçerli.

Çocuğa Bağlı Bütçe ve Çocuk Bakım Ödeneği miktarları, bu ödeneğe başvurunun nasıl olacağı ve şartları ile ilgili bilgi için bu linki ziyaret edebilirsiniz.

Belediye vergileri 
Bu yıl belediyelerin alacağı harç ve vergi miktarları artıyor. Yepılan ilk değerlendirmelere göre atık vergisi (afvalstoffenheffing ) ortalama 20 euro (yüzde 6 ) ile en çok artan vergi olurken, Taşınmaz Mal Vergisi (ozb) ortalama 19 euro artacak. Kanalizasyon vergisi ise ortalama yüzde 4,5 oranında (Yaklaşık 10 euro) zamlanacak. Vergi ve harç miktarları belediyelere göre farklılık göstermekte.

İçme suyu
Bu yıl içme suyuna daha fazla para ödemek zorunda kalacağız. Ortalama bir hane için içme suyu tarifesi aylık 16.69 euro'ya çıkacak. 

Alkollü/alkolsüz içecekler ve sigara
1 Ocak itibariyle alkol vergisi yüzde 8,4 oranında arttı. Bu da bir kasa birayı geçen yıla göre 27 sent, bir şişe şarabı ise 7 sent daha pahalı hale getirdi.

Tüketim Vergisi litre başına 2,6 sente çıkarıldı. Bu durum kola veya meyve suyu gibi alkolsüz içeceklerin fiyatını  daha pahalı hale getirdi.  Maden suyu üzerindeki vergi kalktı.

Bir paket tütünün bu yıl ortalama olarak 20 euro, sigaranın ise ortalama 10 euro olması bekleniyor.

Bunun yanı 2024 yılından itibaren sigara ve “vape” olarak adlandırılan e-sigaralar gibi tütün ürünleri satış noktaları için kayıt zorunluluğu getiriliyor. Süpermarketlerde sigara satışı da 2024 Temmuz ayından itibaren yasaklanıyor.

Trafik cezaları
Bakanlar Kurulu trafik cezalarının yüzde 10 oranında artırılmasına karar verdi. Buna göre trafikte telefon kullanımına 420 euro, kırmızı ışıkta geçene 300 euro, emniyet kemeri takmayan sürücüye ise 180 euro ceza kesilecek.

2024'de diğer trafik cezalarının ne kadar olacağını bu linkten görebilirsiniz.

Mektup ve kargo ücretleri 
PostNL posta pulu ücreti, 1 Ocak'tan itibaren 1,09 euroya çıktı. PostNL noktalarından gönderilen paketlerin ücreti 7,95 euro'ya yükseldi. Yurt dışına gönderilen mektupların ücreti sie 1,75 euro oldu.  
Diğer ücretleri bu linkte görebilirsiniz.

Ehliyet sınavı
Bu yıl bireysel ehliyet sınavları için tarifeler 2023'deki tarifeye göre yüzde 8,5 oranında, mesleki sınavlar (CCV) içinse yüzde 7 oranında arttı. B ve BE sınıfı otomobil uygulama sınavı ücreti 136,50 euro oldu.
Diğer sınav ücretlerini bu linkte görebilirsiniz.

Uçak vergisi (Vliegbelasting) artıyor
Uçak vergisi, 2024 yılında bir kez daha artıyor. Her uçuş için kişi başına alınan vergi miktarı 26,43 eurodan 28,58 euroya çıktı. Bu artış uçak bileti fiyatlarına da yansıyacak.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Pxhere.com

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.