Almanya’da her yıl olduğu gibi, Ocak 2024 itibariyle vatandaşların cebini etkileyecek bazı değişiklikler gerçekleşecek. Sonhaber.eu yeni yılla birlikte cebimizi etkileyecek en önemli değişiklikleri sizler için listeliyor.

Haberimizde bulunan konu başlıkları şu şekilde:

Asgari ücret
Minijob
Vatandaşlık parası (Bürgergeld)
Emekli maaşları
Emekli maaşlarındaki vergi oranı 
Asgari stajyer ücretleri
Araç sahiplerini etkileyecek değişiklikler
Araç sigortası prim miktarları 
Havacılık vergileri artıyor
Esnaf vergi indirimi sonlandırılıyor 
Kamu çalışanların alacağı zam miktarı
Öğrenciler için Deutschlandticket

İşte cebimizi etkileyecek değişikliklerin detayları…

Asgari ücret
Asgari ücret önümüzdeki yıl ocak ayında 41 sent artırılıyor. 1 Ocak'ta asgari alt ücret sınırı saat başına brüt 12,41 Euro'ya yükselecek.

2024 yılında, asgari ücretle tam zamanlı çalışan bekar kişilerin net geliri, vatandaş yardımı alan bekarların maaşından 532 euro daha fazla olacak. Tek çocuklu yalnız başına yaşayan ebeveynler için bu fark, çocuğun yaşına bağlı olarak 715 ila 765 euro arasında olacak.

Minijob
Asgari ücretlere gelen yüzde 6,8 oranındaki zam, ödenek miktarlarının yanı sıra Minijob ücretlerinin de artmasını sağladı. Şuanda 520 euro olan Minijob aylık gelir sınırı, 1 Ocak itibariyle 18 euro'luk bir artışla 538 euroya çıkacak. Yıllık olarak hesaplandığında 6.456 euro'ya denk geliyor. 

Ebeveyn parası (Elterngeld)
Ebeveyn parası (Elterngeld) gelir sınırı ciddi şekilde düşecek. Önümüzdeki yıl yalnız ebeveynler ve çiftler için yıllık gelir sınırı 150 bin euroya eşitlenecek. Bu değişikliğin kesin olarak kabul edilip edilmeyeceği henüz netleşmedi. 

Vatandaşlık parası (Bürgergeld)
Almanya’da önümüzdeki yıl Katkı oranları artacak ve böylece devam eden enflasyona göre Vatandaşlık Parası’nda (bürgergeld) da bir artış olacak. 2024'ün başından itibaren; tek başına yaşayan kişilere 563 euro Vatandaşlık parası ödenecek. 

On sekiz yaşından küçüklere ödenen Vatandaşlık Parası miktarı için bu linki ziyaret edebilirsiniz. 

Emekli maaşı
Yeni yılda emekliler, özellikle asgari ücret, emeklilik ve sağlık sigortasındaki değişikliklerden dolayı daha fazla maaş alacak. Ancak bu artış bazı emekliler için vergi açısından dezavantajlı olacak.

Yaklaşık üç milyon emeklinin maaşı artacak. Emekli maaşının ne kadar olacağı kişiye özel emeklilik başlangıcına bağlı. Emekli maaşının başlangıcı 2001 ile 2014 Haziran arasında olan kişilerin emeklilik maaşında yüzde 7,5 oranında artış olacak. Temmuz 2014 ile Aralık 2018 arasında emekli maaşı almaya başlayanların maaşı yüzde 4,5 artacak. Bu değişiklik için başvuruda bulunulması gerekmeyecek, zamlar maaşlara otomatik olarak yansıyacak.

Emekli maaşlarındaki vergi oranı değişiyor
Önümüzdeki yıl emekli maaşlarına uygulanan vergi diliminde değişiklik olacak. 2024'te emekli olan herkes emekli maaşının daha yüksek bir kısmı üzerinden vergi ödemek zorunda kalacak.  Ocak 2024 itibariyle vergiye tabi emeklilik payı yüzde 83'ten yüzde 84'e çıkacak. 

Bakım parası
2024 yılından itibaren bakıma muhtaç kişiler ve onlara bakan aile üyeleri için de önemli değişiklikler yürürlüğe girecek. Bakım parası 2024 yılında yüzde 5, 2025 yılında ise yüzde 4,5 artış yapılacak.

Huzurevi masraflarına ek destek
Önümüzdeki yıl huzurevi bakım masraflarıyla ilgili katkı payına verilen destek artırılacak. İlk yıl, yüzde 5’ten yüzde 15’e, ikinci yıl yüzde 25’ten yüzde 30’a, üçüncü yıl yüzde 45’ten yüzde 50’ye ve dördüncü yıldan itibaren de yüzde 70’ten yüzde 75’e yükselecek.

Stajyer ücretleri
Önümüzdeki yıl stajyerlerin alacağı eğitim ödeneği miktarı artıyor. Toplu sözleşmeye tabi olmayan işverenler, 1 Ocak 2020'den itibaren stajyerlerine asgari ücret ödemek zorunda. 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren 2024 yılında mesleki eğitime başlayan her stajyer artık eğitimin ilk yılında ayda en az 649 euro alacak. Eğitim yılı arttıkça asgari stajyer ücreti de artacak.

Diğer eğitim yıllarına göre ödenecek asgari stajyer ücretleri için bu linki ziyaret edebilirsiniz.

Araç sahiplerini etkileyecek değişiklikler
Almanya’da 2024 yılında araç sahipleri için yeni uygulamalar ve kurallar yürürlüğe giriyor. 1965 ile 1970 yılları arasında doğmuş ve hala pembe veya gri ehliyete sahip sürücüler, ehliyetlerini 19 Ocak 2024 tarihine kadar değiştirmek zorunda. Aracının ana muayenesini geciktirenler ise para cezası ile karşı karşıya kalacak. 

Sürücülerin cebini etkileyecek diğer değişikliklerin neler olduğunu bu link üzerinden görebilirsiniz.

Önümüzdeki yıl araç sigorta prim miktarları da değişiyor. Sigorta şirketlerinin ne oranda zam yapacağı henüz kesinleşmiş değil. Ancak prim miktarlarının yaklaşık yüzde 10 ila 15 arasında artacağı tahmin ediliyor.

Havacılık vergileri artıyor
Yolcu uçuşlarında uygulanan havacılık vergisinin (Luftverkehrsabgabe) artıyor. Ticari yolcu uçuşları için geçerli olan bu vergi, ülkedeki havaalanlarından yapılan tüm kalkışlar için uygulanıyor. Vergi miktarındaki artış direk olarak biletlere de yansıtılıyor. 2024 yılında yurtiçi uçuşlar, Avrupa Birliği Üye ülkeleri, aday ülkeler, EFTA üyesi ülkeler ve mesafesi 2500 kilometreye kadar olan üçüncü ülkelere yapılacak uçuşlar için alınacak vergi miktarı 12,77 euro olacak.

Önümüzdeki yıl uygulanacak vergi miktarı için bu linki ziyaret edebilirsiniz. 

Esnaf vergi indirimi sonlandırılıyor
Korona virüsü döneminde ve daha sonra Rusya ile Ukrayna arasında çıkan savaştan dolayı özellikle yemek sektöründe esnafa destek olmak için başlatılan vergi indirimi sonlandırılıyor. Buna göre yüzde 19’dan yüzde 7’ye indirilen vergi oranı 1 Ocak 2024 itibariyle yine yüzde 19’a çıkacak.

Kamu çalışanların alacağı zam miktarı
Kamu çalışanlarının önümüzde4ki yıl alacağı maaş zammı kesinleşti. Buna göre 2024 yılı Kasım ayından itibaren maaşlara 200 euro zam yapılacak. Maaşlar Şubat 2025’te yüzde 5,5 artacak. Bunun yanı sıra tek seferlik, vergiden muaf olarak 3000 euro ödeme yapılacak.

Öğrenciler için Deutschlandticket 
Federal hükümet ve eyalet ulaştırma bakanlarının vardığı anlaşma uyarınca önümüzdeki yıl öğrencilerin kullandığı Deutschlandticket fiyatı da kesinleşti. Buna göre 49 euroluk sömestr bileti 29,40 euroya satılacak. Dönem başına alınan biletlerin fiyatı ise 176,40 euro olacak.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.