Almanya’da önümüzdeki yıl itibariyle emeklilik, sigortalar, sosyal güvenlik primleri, vergiler konularında bazı değişiklikler yaşanacak. Yeni yılda emekliler, özellikle asgari ücret, emeklilik ve sağlık sigortasındaki değişikliklerden dolayı daha fazla maaş alacak. Ancak bu artış bazı emekliler için vergi açısından dezavantajlı olacak.

2024 emekli maaşı
Almanya’da 2023’ün ikinci çeyreğinde emeklilerin maaşları yaklaşık yüzde 6,6 oranında arttı. Bu durumun önümüzdeki yılın emekli maaşlarına da artış şeklinde yansıyacağı öngörülmekte. 

Farklı sektörlerde çalışan kişilerin maaşlarındaki artışın yılın ikinci yarısında da süreceği tahmin ediliyor. Kamu sektörü dahil bazı farklı sektörlerde çalışanların 1000 euro’ya kadar zam alabileceği belirtiliyor.

Uzmanlara göre, 2024 yılında emekli maaşlarına yüzde 5,5 ila yüzde 6 oranında zam gelecek. Bu zam özellikle Batı Almanya’da 1977’den bu yana yapılmış en yüksek emekli maaşı zammı olacak. 

Emekliler vergiye tabi olabilir
Önümüzdeki yıl için öngörülen emekli maaşındaki zam ile birlikte bazı emeklilerin vergiye tabi olma olasılığının artacağı belirtilmekte. Uzmanlara göre böyle bir durumda bu emeklilerin maaşlarından sosyal güvenlik ve sigorta primlerin kesileceği ve yapılacak zamma rağmen reel maaşın daha düşük olacağı belirtiliyor.

Yüzde 5’lik zam emekli maaşına nasıl yansır?
Uzmanların açıkladığı zam oranları kesin değil. Sonuç itibariyle, Federal Hükümet tarafından bu konuda resmi bir açıklama yapılmadı ancak emekli maaşlarına yüzde 5 zam yapılacak olsa, önümüzdeki yıl vatandaşlara ödenecek miktarlar şu şekilde olurdu:

almanya emeklilik zam (1)
©Sonhaber.eu
Kaynak: Camiahaber.com

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.