Almanya’da yaşayan ve çalışan kişilerin merak ettiği konuların başında alacakları ücretler gelmekte. Federal Hükümet tarafından yapılan açıklamalara göre, vatandaşlık parası ve yasal asgari ücret miktarları 1 ocak itibariyle artıyor. Asgari ücrete bağlı olarak minijob ücretleri de zamlanıyor.

İşte 2024 yılı için uygulanacak zamlı tarifeler:

Vatandaşlık Parası
Almanya’da önümüzdeki yıl Katkı oranları artacak ve böylece devam eden enflasyona göre Vatandaşlık Parasında (bürgergeld) bir artış olacak. 

2024'ün başından itibaren;

  • Tek başına yaşayan kişilerin alacağı miktar ayda 502 eurodan, 563 euroya çıkacak 
  • 15-18 yaş arasındaki gençlere ayda 420 euro yerine 471 euro ödenecek. 
  • 7 -14 yaş arasındaki çocuklar için 348 euro yerine 390 euro ödenecek
  • 6 yaşına kadar olan çocuklara 318 euro yerine 357 euro ödenecek.

Yasal Asgari Ücret
Kasım ayında (15 Kasım 2023) Federal Hükümet önümüzdeki yıldan itibaren iki aşamalı olarak Yasal Asgari Ücret miktarının artmasına karar verdi. Federal hükümetten yapılan basın açıklamasına göre, yasal asgari ücret 1 Ocak'tan itibaren artacak. Bu amaçla federal hükümet asgari ücrette iki aşamalı bir artış planlıyor. 

İlk aşamada Asgari Ücret Yasası kapsamındaki çalışanlar 2024'ten itibaren saat başına 12.41 euro asgari ücret alacak. İkinci aşamada 2025 yılının başında başlayacak ve yasal asgari ücret 41 sent daha artarak nihai rakam olan 12.82 euro'ya yükselecek. 

Minijob 
Almanya'da esnek ve düşük maliyetli işgücü ihtiyacını karşılamak için popüler bir yöntem Minijoblarda çalışanlar Ocak ayından itibaren daha fazla kazanabilecek. Minijob işlerde çalışanlar için aylık kazanç üst sınırı 1 Ocak 2024 itibariyle 520 eurodan 538 euroya yükseltilecek.

Enflasyon göz önüne alındığında aylık 18 euroluk artış büyük bir artış olarak görülmese de yıl bazında hesaplandığında 2024 yılında toplam 6 bin 456 euro, vergiden muaf kazanç elde edilebildiği anlamına gelmekte. Bu yıl için yıllık minijob kazanç sınırı 6 bin 240 euroydu.

Asgari ücretteki kademeli artış uyarınca 2025 yılında minijob işlerden aylık 556 avroya kadar ek kazanç elde edilebilecek.

Bu zam uyarınca işverenler de (sözleşmede yasal asgari ücretin ödeneceği belirtilmemişse) 1 Ocak 2024 tarihine kadar sözleşmelerini yenilemek zorunda.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.