Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya (NRW) eyaletinde araç sigortalarında kullanılan yeni bölgesel risk sınıfları bazı sürücüler için değişiklik getirdi. Yaklaşık 680 bin sürücünün zorunlu trafik sigortasındaki sınıfı düşerken yaklaşık 550 bin sigortalının sınıfı yükseldi.

WDR'in ADAC ve Alman Sigorta Birliği (GDV) verilerine dayandırdığı habere göre, yeni sınıflandırmada Gelsenkirchen ve Essen, NRW'de hasar bilançosu en yüksek kentler arasında yer aldı. Ancak sınıf değişikliği, sigorta priminin otomatik olarak artacağı veya düşeceği anlamına gelmiyor.

Bölgesel risk sınıfları belirlenirken Almanya genelindeki 413 araç tescil bölgesinin son beş yıllık hasar bilançosu dikkate alınıyor. Bu sınıflandırma, araç sigortası priminin hesaplanmasında kullanılan ölçütlerden birini oluşturuyor.

Gelsenkirchen en yüksek risk sınıfında
Gelsenkirchen, Almanya genelinde Offenbach'ın ardından en kötü ikinci hasar bilançosuna sahip. Kent bu sonuçla zorunlu trafik sigortasında en yüksek seviye olan 12'nci bölgesel risk sınıfında bulunuyor. Berlin ise Gelsenkirchen'in ardından geliyor.

Essen de geçen yıla göre bir basamak yükselerek 12'nci sınıfa çıktı. Wuppertal 11'inci, Duisburg, Düsseldorf ve Bielefeld ise 10'uncu sınıfta yer alıyor.

NRW'de en iyi hasar bilançosu Höxter'de
Nüfusu 300 binin üzerindeki büyük kentler arasında Münster, 4'üncü sınıfa girmeyi başaran tek kent oldu. Aynı sınıfta Steinfurt, Euskirchen, Paderborn ve Westfalen'deki Borken gibi daha kırsal bölgeler de bulunuyor. Olpe ve Kleve de geçen yıla göre iyileşerek 4'üncü sınıfa dâhil edildi.

NRW'deki en iyi hasar bilançosuna ise Höxter sahip. GDV'ye göre kentteki hasarlar Almanya ortalamasının yaklaşık yüzde 11 altında. Bunun nedenleri arasında bölgenin büyük kentlere göre daha seyrek trafiğe sahip olması, kavşak ve trafik sıkışıklığının daha az görülmesi gösteriliyor.

Yeni sınıflandırmayla Kleve, Düren, Euskirchen, Hamm, Remscheid ve Olpe'deki sürücülerin zorunlu trafik sigortası sınıfı düşerken Solingen, Warendorf, Bottrop ve Essen'deki sigortalılar daha yüksek bir sınıfa geçti.

Risk sınıfındaki değişiklik prime yansıyabilir
Bölgesel risk sınıfındaki değişiklik sigorta primini etkileyebilir ancak şirketlerin GDV tarafından belirlenen sınıflara uyması zorunlu değil. Yeni sınıflandırma yeni sözleşmelerde doğrudan, mevcut sözleşmelerde ise gelecek yıldan itibaren uygulanabiliyor.

Sigorta priminde bölgesel risk sınıfının yanı sıra sürücünün hasarsızlık sınıfı ve araçların tamir maliyetleri gibi başka ölçütler de dikkate alınıyor. Bu nedenle aynı sınıf değişikliği her sürücünün primine aynı şekilde yansımıyor.

Aynı sürücü farklı bölgede 100 eurodan fazla tasarruf edebilir
WDR'nin örnek hesaplaması, bölgesel risk sınıfının prim üzerindeki etkisini ortaya koyuyor. Eski model benzinli bir araç kullanan ve 10 yıldır kaza yapmamış bir kadın sürücü için yapılan hesaplamada, Gelsenkirchen ile Höxter arasında 100 euroyu aşan prim farkı bulunuyor.

Avrupa’da trafikte cep telefonu kullanan sürücülere 935 euroya kadar ceza
Avrupa’da trafikte cep telefonu kullanan sürücülere 935 euroya kadar ceza
İçeriği Görüntüle

Almanya'da araçların sahibinin birinci ikametgâhının kayıtlı olduğu yerde tescil edilmesi gerekiyor. Buna göre örnekteki sürücünün Gelsenkirchen'den Höxter'e taşınması hâlinde araç sigortasında 100 eurodan fazla tasarruf etmesi mümkün.

ADAC, bu farkın her araç sahibi için aynı olmayacağını vurguluyor. Sigorta primi kişisel bilgiler ve tercih edilen sigorta seçeneğine göre değişebiliyor. GDV de şirketlerin prim hesaplamalarına ilişkin ayrıntılara sahip olmadığını belirtiyor. Genel olarak bölgesel risk sınıfının düşmesi, primin daha düşük belirlenme ihtimalini artırıyor.
©Sonhaber.eu