Almanya'da özel emeklilik sistemini yeniden düzenleyen reform kapsamında, 25 yaşından küçük gençlere de destek verilecek. Devlet, emeklilik birikimi için bir defaya mahsus 200 euro destek sağlayacak. 1 Ocak 2027'de uygulanmaya başlanacak yeni sistemde, gerekli koşulları karşılayan kişiler yıllık 540 euroya kadar devlet katkısından da yararlanabilecek.
Almanya Federal Maliye Bakanlığının açıklamasına göre, destekten yararlanmak için yılda en az 120 euro, yani ayda 10 euro birikim yapılması gerekiyor.
Almanya'da mevcut Riester emeklilik modelini yenileyecek düzenleme, bireylerin devlet desteğiyle özel emeklilik birikimi oluşturmasını amaçlıyor.
25 yaş altındaki gençlere 200 euro başlangıç desteği
Federal Maliye Bakanlığının açıklamasına göre, ilgili katkı yılının başında henüz 25 yaşını doldurmamış ve diğer koşulları karşılayan kişiler, 200 euro tutarında bir defalık başlangıç desteğinden yararlanabilecek.
Bu destek, düzenli birikim yapanlara sağlanan yıllık devlet katkısına ek olarak verilecek. Ancak yalnızca 25 yaşından küçük olmak yeterli olmayacak. Başvuru sahiplerinin devlet katkısından yararlanma hakkına sahip olması ve gerekli asgari birikim şartını yerine getirmesi gerekecek.
Yeni sistemde çalışanların yanı sıra serbest meslek sahipleri ve kendi işini yürüten kişiler de belirlenen koşullarda devlet desteğinden yararlanabilecek.
Yıllık devlet katkısı 540 euroya kadar çıkacak
Yeni düzenlemede devlet katkısı, kişinin emeklilik hesabına yatırdığı tutara göre hesaplanacak.
Yıllık ilk 360 euro için yatırılan her 1 euroya devlet 50 cent katkı sağlayacak. Birikimin 360 euroyu aşan ve 1.800 euroya kadar olan bölümünde ise her 1 euro için 25 cent destek verilecek.
Buna göre yılda 1.800 euro birikim yapan ve destek koşullarını karşılayan bir kişi, 540 euro devlet katkısı alabilecek. Yılda yalnızca 120 euro yatıran bir kişi içinse temel katkı 60 euro olacak.
Gerekli şartları karşılayan 25 yaş altındaki gençler, yıllık devlet katkısına ek olarak bir defaya mahsus 200 euro başlangıç desteği de alabilecek.
Federal Maliye Bakanlığına göre, mevcut Riester sisteminde verilen yıllık 175 euro sabit devlet desteğinin yerini, kişinin birikim miktarına göre hesaplanan yeni destek sistemi alacak.
Yeni emeklilik hesabında yatırım seçenekleri artacak
Reformla birlikte Almanya'da Altersvorsorgedepot adı verilen yeni özel emeklilik yatırım hesabı da kullanıma sunulacak.
Bu hesaplar üzerinden hisse senedi ve borsa yatırım fonları (ETF) gibi sermaye piyasası ürünlerine yatırım yapılabilecek. Daha düşük risk tercih edenler için belirli güvenceler içeren emeklilik ürünleri de sunulmaya devam edecek.
Alman hükümetinin açıklamasına göre, yeni sistemde düşük maliyetli standart bir emeklilik ürünü de bulunacak. Bu ürünün yıllık maliyeti yüzde 1 ile sınırlandırılacak.
Bununla birlikte, yatırım hesabında biriken paranın değeri piyasa koşullarına bağlı olarak değişebilecek. Dolayısıyla devlet katkısı sağlanması, yatırımlardan elde edilecek getirinin garanti edildiği anlamına gelmeyecek.
Mevcut Riester sözleşmeleri devam edecek
Yeni özel emeklilik ürünleri 1 Ocak 2027'den itibaren sunulacak. Ancak mevcut Riester emeklilik sözleşmeleri otomatik olarak sona ermeyecek.
Hâlihazırda Riester sözleşmesi bulunan kişiler, mevcut hesaplarına para yatırmayı sürdürebilecek veya tercih etmeleri hâlinde yeni sisteme geçebilecek. 2027'den itibaren ise eski Riester modeline göre yeni sözleşme yapılamayacak.
Alman hükümetinin verdiği bilgiye göre reform, 17 Aralık 2025'te Bakanlar Kurulunda kabul edildi. Federal Meclis 27 Mart 2026'da, Federal Konsey ise 8 Mayıs 2026'da düzenlemeyi onayladı. Yasal düzenleme mayıs ayında yürürlüğe girerken, yeni emeklilik ürünlerinin uygulanması 2027 başına bırakıldı.
©Sonhaber.eu
Fotoğraf: İbrahim Boran - Pexels.com





