Önümüzdeki yıl Almanya’da araç sahiplerini yakından ilgilendiren bazı uygulamalar ve kural değişiklikleri yürürlüğe girecek. Aralarında ehliyet değişikliği, yakıt fiyatları ve yeni sigorta sınıflandırmaları bulunan değişiklikler şu şekilde sıralanıyor;

Ehliyet değişikliği
Almanya’da 1965 ile 1970 yılları arasında doğmuş ve hala pembe veya gri ehliyete sahip sürücüler, ehliyetlerini 19 Ocak 2024 tarihine kadar değiştirmek zorunda. Sahtekarlığı önlemek için yapılan bu düzenlemeye uymayan ve ehliyetini belirtilen tarihe kadar değiştirmeyen sürücüler, trafik kontrolüne yakalandıklarında 10 euro para cezası ödemek zorunda kalacak. 
Yeni sürücü ehliyeti 15 yıl süreyle geçerli ve ücreti 25 euro.

Karbondioksit vergisinde yeni aşama
Hükümetin kararına göre; yeni yılda karbondioksit vergisi ton başına 40 euro olacak. Bu durum benzin ve dizel yakıtlarının litre fiyatını yaklaşık 3 cent artıracak.

Sigorta sınıfları değişiyor
Yeni yılda araç sigortalarındaki sınıflandırma değişiyor. 5.9 milyon sigorta sahibi yeni sınıflandırmadan fayda sağlayacak ancak 7.1 milyon kişi daha kötü sınıflandırmayla karşılaşacak.

Araç muayenelerinde değişiklik
Plakasında yeşil bir “TÜV” (muayene) etiketi bulunanlar, 2024 yılında ana muayene yaptırmak zorunda olacak. Yapılan muayeneden hasarsız çıkan araçlara “mavi” bir etiket verilecek. Mavi etiket verilen araçların bir sonraki muayene tarihi 2026. 
Yeni araçlar (3.5 ton ve altı otomobiller ve karavanlar) için bir “sarı” etiket verilecek. Sarı etiketli araçlar 3 yılda bir muayeneden geçirilecek.

Muayeneyi geciktirene para cezası
Aracın ana muayenesini iki aydan kısa süre geçirenlere 15 euro, 2 ila 8 ay arasında geçirenlere 25 euro ve 8 aydan uzun geçirenlere 60 eurpo para cezası ve Flensburg’da bir ceza puanı verilecek.

Yeni zorunlu yardımcılar
2024 yılı itibarıyla, tüm yeni araçlar, ABS, ESP veya lastik basınç sistemleri gibi mevcut gerekli yardımcı unsurların yanında bir dizi ek yardımcı sisteme sahip olmak zorunda. Bunların arasında akıllı hız asistanı, bir siyah kutuda veri kaydı ve acil fren asistanı bulunuyor.

Elektrikli araçlara teşvik primi
Yeni yıldan itibaren, net liste fiyatı 45 bin euro’ya kadar olan elektrikli araçlar ve yakıt hücresi araçlara, 3 bin euro devlet teşviği verilecek. Daha yüksek liste fiyatına sahip araçlara teşvik verilmeyecek. Tüzel kişiler bu haktan yararlanamayacak. Söz konusu teşvik, sadece şahsi kullanıma yönelik araçlar için sunulacak.

©Sonhaber.eu
Kaynak: Camiahaber.com

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.