Almanya’nın Münih Havalimanı’nda yolcuların güvenlik kontrolünden geçerken el bagajındaki sıvıları ve elektronik cihazları çıkarmasına artık gerek kalmayacak. 18 Eylül 2026’dan itibaren modern bilgisayarlı tomografi tarayıcılarının (CT tarayıcı) kullanıldığı güvenlik noktalarında, her biri en fazla 2 litre olan sıvı kapları el bagajında bırakılabilecek. Dizüstü bilgisayar ve tablet gibi elektronik cihazların da çantadan çıkarılması gerekmeyecek.

Ancak yeni uygulama havalimanındaki tüm güvenlik noktalarını kapsamıyor. CT tarayıcı bulunmayan noktalarda mevcut 100 mililitre sıvı sınırlaması devam edecek.

Süddeutsche Zeitung’un aktardığı bilgilere göre Münih Havalimanı’nda CT teknolojisinin kullanıldığı toplam 44 güvenlik kontrol noktası bulunuyor. Almanya’daki Köln/Bonn Havalimanı’nda ise temmuz ortasından bu yana bu teknoloji tüm güvenlik kontrol noktalarında kullanılıyor.

Münih Havalimanı’nda 44 kontrol noktasında CT tarayıcı bulunuyor
Münih Havalimanı’nın hem Terminal 1 hem de Terminal 2’deki güvenlik kontrol alanlarında yeni nesil CT tarayıcılar kullanılıyor.

Terminal 1’de bu sistemler C ve D modüllerinin 5’inci katındaki kontrol noktaları ile Pier bölümünde bulunuyor. Terminal 2’de ise yolcular merkezi güvenlik kontrolünde CT teknolojisinden yararlanabiliyor. Bu noktalardan geçen yolcular yeni sıvı ve elektronik cihaz kurallarına göre güvenlik kontrolünden geçebilecek.

Münih Havalimanı’nın verdiği bilgilere göre powerbankler için de belirli sınırlar uygulanıyor. Yolcular kişi başına en fazla iki powerbank taşıyabilecek. Her bir powerbankin kapasitesi en fazla 100 Wh, yani yaklaşık 27 bin mAh olabilecek.

100 mililitre kuralı her yerde kalkmadı
Yeni uygulama Münih Havalimanı’ndaki bütün güvenlik kontrol noktalarında geçerli olmayacak. Bu nedenle CT tarayıcı bulunmayan noktalarda mevcut kurallar uygulanmaya devam edecek.

Hollanda ve Almanya’da benzinin ardından dizel fiyatları da rekor kırdı
Hollanda ve Almanya’da benzinin ardından dizel fiyatları da rekor kırdı
İçeriği Görüntüle

Bu noktalardan geçen yolcular sıvıları en fazla 100 mililitrelik kaplarda taşıyabilecek. Sıvıların, toplam kapasitesi en fazla 1 litre olan şeffaf ve yeniden kapatılabilir bir poşete konulması ve poşetin güvenlik kontrolünde el bagajından çıkarılması gerekiyor.

CT tarayıcı bulunan noktalarda ise sıvılar için kap başına 2 litre sınırı uygulanacak ve elektronik cihazların çantadan çıkarılmasına gerek kalmayacak.

Saatte 520 yolcu kontrolden geçirilebilecek
Yeni CT teknolojisinin güvenlik kontrollerini hızlandırması ve işlemleri kolaylaştırması bekleniyor.

İki kontrol hattının birlikte kullanıldığı sistemde saatte 520’ye kadar yolcunun kontrolden geçirilebilmesi öngörülüyor. Önceki sistemlerde ise aynı sürede yaklaşık 200 daha az yolcu kontrolden geçirilebiliyordu.

Yeni sistemde dört yolcu aynı anda el bagajını kontrol bandına yerleştirebilecek. Böylece bir yolcu eşyalarını hazırlarken diğer yolcular da bagajlarını banda yerleştirebilecek.

CT teknolojisinin kullanımı Almanya’daki diğer havalimanlarında da yaygınlaşıyor. Köln/Bonn Havalimanı’nda sistem temmuz ortasından bu yana tüm güvenlik kontrol noktalarında kullanılırken, Stuttgart Havalimanı’nda da yeni CT teknolojisi iki terminalde kullanılmaya başlandı.

Aktarmalı uçuşlarda kurallar değişebilir
Münih Havalimanı’ndaki yeni uygulama, yolculuğun devamındaki diğer havalimanlarında aynı kuralların geçerli olduğu anlamına gelmiyor.

Aktarmalı uçuşlarda kullanılan diğer havalimanlarının sıvı ve el bagajı kuralları Münih’te uygulanan kurallardan farklı olabiliyor. Münih Havalimanı bu nedenle yolcuların seyahate çıkmadan önce kullanacakları diğer havalimanlarındaki kuralları kontrol etmelerini tavsiye ediyor.

CT tarayıcıların kullanıldığı güvenlik noktalarında da güvenlik görevlileri gerektiğinde ek kontroller yapabilecek.
©Sonhaber.eu

Fotoğraf: Arne Müseler / arne-mueseler.com / CC BY-SA 3.0 DE