Almanya’da 1 Ocak 2024 itibariyle vatandaşların cebini etkileyecek bazı değişiklikler yürürlüğe girdi. Sonhaber.eu ekibimizin hazırladığı ve bu yıl cebimizi etkileyecek değişiklikler şu şekilde:

Haberimizde bulunan konu başlıkları şu şekilde:

Asgari ücret
Minijob
Vatandaşlık parası (Bürgergeld)
Emekli maaşları
Emekli maaşlarındaki vergi oranı 
Asgari stajyer ücretleri
Araç sahiplerini etkileyecek değişiklikler
Araç sigortası prim miktarları 
Havacılık vergileri artıyor
Esnaf vergi indirimi sonlandırılıyor 
Kamu çalışanların alacağı zam miktarı
Öğrenciler için Deutschlandticket

İşte cebimizi etkileyecek değişikliklerin detayları…

Asgari ücret
Asgari ücret 1 ocak itibariyle 41 sent arttı. Asgari alt ücret sınırı saat başına brüt 12,41 euro oldu.

2024 yılında, asgari ücretle tam zamanlı çalışan bekar kişilerin net geliri, vatandaş yardımı alan bekarların maaşından 532 euro daha fazla olacak. Tek çocuklu yalnız başına yaşayan ebeveynler için bu fark, çocuğun yaşına bağlı olarak 715 ila 765 euro arasında olacak.

Minijob
Asgari ücretlere gelen yüzde 6,8 oranındaki zam, Minijob ücretlerinin de artmasını sağladı. Minijob aylık gelir sınırı, 1 Ocak itibariyle 538 euroya çıktı. Yıllık olarak hesaplandığında 6.456 euro'ya denk geliyor. 

Vatandaşlık parası (Bürgergeld)
1 ocak itibariyle katkı oranları arttı ve böylece devam eden enflasyona göre Vatandaşlık Parasında (bürgergeld) da bir artış oldu. Buna göre tek başına yaşayan kişilere 563 euro Vatandaşlık parası ödenmeye başlandı. 

On sekiz yaşından küçüklere ödenen Vatandaşlık Parası miktarı için bu linki ziyaret edebilirsiniz. 

Emekli maaşı
1 Ocak itibar,yle yaklaşık üç milyon emeklinin maaşı arttı. Emekli maaşının ne kadar olacağı kişiye özel emeklilik başlangıcına bağlı. Emekli maaşının başlangıcı 2001 ile 2014 Haziran arasında olan kişilerin emeklilik maaşında yüzde 7,5 oranında artış olacak. Temmuz 2014 ile Aralık 2018 arasında emekli maaşı almaya başlayanların maaşı yüzde 4,5 artacak. Bu değişiklik için başvuruda bulunulması gerekmeyecek, zamlar maaşlara otomatik olarak yansıyacak.

Emekli maaşlarındaki vergi oranı değişti
Emekli maaşlarına uygulanan vergi diliminde değişiklik oldu. 2024'te emekli olan herkes emekli maaşının daha yüksek bir kısmı üzerinden vergi ödemek zorunda.  Ocak 2024 itibariyle vergiye tabi emeklilik payı yüzde 84'e çıktı. 

Ebeveyn parası (Elterngeld)
Ebeveyn parası (Elterngeld) gelir sınırı ciddi şekilde düştü. Bu yıl tek başına yaşayan ebeveynler ve çiftler için yıllık gelir sınırı 150 bin euroya eşitlendi. Bu değişikliğin kesin olarak kabul edilip edilmeyeceği henüz netleşmedi. 

Nafaka miktarları
Düsseldorf Asgari Nafaka Tablosu’nda (Düsseldorfer Unterhaltstabelle) belirtilen verilere göre, bu yıl 21 yaşına kadar olan ve eğitimine devam eden gençler hariç tüm yaş grupları için nafaka miktarlarında artış oldu.

Yaş gruplarına göre kişi başı ödenecek nafaka miktarları:
0 - 5 yaş arasındaki çocuklar 480 euro
6 -11 yaş arasındaki çocuklar 551 euro
12 – 17 yaş arasındaki çocuklar 645 euro
18 yaşından büyükler 689 euro
Ebeveynlerinden ayrı yaşayan ve eğitim hayatı devam eden 21 yaşına kadar olan gençlere ödenen 930 euro’luk nafaka miktarı aynı kaldı. 

Sağlık sigortası prim miktarları
Bu yıl sağlık sigortası masrafları ciddi şekilde artacak. Açıklanan prim miktarlarına göre 96 Alman sağlık sigortası şirketinden 39'u fiyat artışına gitti. Toplam 46 sağlık sigortası şirketi ek katkı payına zam yapmayacağını açıkladı ve 5 şirket ise prim miktarlarında indirime gitti.

Ek katkı payı miktarını artıran şirketlerin listesi için bu linki ziyaret edebilirsiniz.

Bakım parası
Bakıma muhtaç kişiler ve onlara bakan aile üyeleri için ödenen bakım parasdı bu yıl yüzde 5 artırıldı.

Huzurevi masraflarına ek destek
Bu yıl huzurevi bakım masraflarıyla ilgili katkı payına verilen destek artırıldı. İlk yıl, yüzde yüzde 15, ikinci yıl yüzde 30, üçüncü yıl yüzde 50 ve dördüncü yıldan itibaren de yüzde 75’e katkı payı desteği verilecek.

Stajyer ücretleri
Toplu sözleşmeye tabi olmayan işverenler, 1 Ocak 2020'den itibaren stajyerlerine asgari ücret ödemek zorunda. 1 Ocak 2024 itibariyle, bu yıl mesleki eğitime başlayan her stajyer artık eğitimin ilk yılında ayda en az 649 euro alacak. Eğitim yılı arttıkça asgari stajyer ücreti de artacak.

Diğer eğitim yıllarına göre ödenecek asgari stajyer ücretleri için bu linki ziyaret edebilirsiniz.

Araç sahiplerini etkileyecek değişiklikler
2024 yılında araç sahipleri için yeni uygulamalar ve kurallar yürürlüğe girdi. 1965 ile 1970 yılları arasında doğmuş ve hala pembe veya gri ehliyete sahip sürücüler, ehliyetlerini 19 Ocak 2024 tarihine kadar değiştirmek zorunda. Aracının ana muayenesini geciktirenler ise para cezası ile karşı karşıya kalacak. 

Sürücülerin cebini etkileyecek diğer değişikliklerin neler olduğunu bu link üzerinden görebilirsiniz.

Bu yıl araç sigorta prim miktarları da değişiyor. Sigorta şirketlerinin ne oranda zam yapacağı henüz kesinleşmiş değil. Ancak prim miktarlarının yaklaşık yüzde 10 ila 15 arasında artacağı tahmin ediliyor.

Esnaf vergi indirimi sonlandırılıyor
Korona virüsü döneminde ve daha sonra Rusya ile Ukrayna arasında çıkan savaştan dolayı özellikle yemek sektöründe esnafa destek olmak için başlatılan vergi indirimi sonlandırıldı. Buna göre yüzde 7’ye indirilen vergi oranı 1 Ocak 2024 itibariyle yine yüzde 19’a çıktı.

Kamu çalışanlarına maaş zammı
Kamu çalışanlarının bu yıl alacağı maaş zammı kesinleşti. Buna göre 2024 yılı Kasım ayından itibaren maaşlara 200 euro zam yapılacak. Maaşlar Şubat 2025’te yüzde 5,5 artacak. Bunun yanı sıra tek seferlik, vergiden muaf olarak 3000 euro ödeme yapılacak.

Öğrenciler için Deutschlandticket 
Federal hükümet ve eyalet ulaştırma bakanlarının vardığı anlaşma uyarınca buyıl öğrencilerin kullandığı Deutschlandticket fiyatı kesinleşti. Buna göre 49 euroluk sömestr bileti 29,40 euroya satılacak. Dönem başına alınan biletlerin fiyatı ise 176,40 euro olacak.

Havacılık vergileri artıyor
Yolcu uçuşlarında uygulanan havacılık vergisinin (Luftverkehrsabgabe) arttı. Ticari yolcu uçuşları için geçerli olan bu vergi, ülkedeki havaalanlarından yapılan tüm kalkışlar için uygulanıyor. Vergi miktarındaki artış direk olarak biletlere de yansıtılıyor. 1 Ocak itibariyle yurtiçi uçuşlar, Avrupa Birliği Üye ülkeleri, aday ülkeler, EFTA üyesi ülkeler ve mesafesi 2500 kilometreye kadar olan üçüncü ülkelere yapılacak uçuşlar için alınacak vergi miktarı 12,77 euro olacak.

Bu yıl uygulanacak vergi miktarı için bu linki ziyaret edebilirsiniz. 

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.