Yeni bir yıla hazırlanırken birçok hanenin merak ettiği konuların başında gelir gider tablosu ve hayatımızı etkileyecek önemli değişiklikler gelmekte. Sonhaber.eu bu yıl da en önemli değişiklikleri sizler için listeliyor.

Haberimizde bulunan konu başlıkları şu şekilde:
Çocuk yardımı
Çocuğa İlişkin Bütçe
Çocuk Bakım Yardımı
Emekliler ve hastalar için yardımlar
Pasaport ve kimlik kartı ücretleri
Araçların teknik muayeneleri
Beyaz yakalı çalışanlara zam
Yaşlı çalışanlar için verilen devlet desteği
Elektrik ve doğal gaz
Kanserli çocukların ilacı
Kira endekslemesi
Sosyal konut kira sistemi
Tatil sırasında hastalık ve izin
Esnek çalışma sistemi
İsim haklarına ilişkin değişiklik
Ücretsiz okul yemekleri
Uzun süreli hastalara yeni yükümlülükler
İnşaat projelerinde gaz bağlantısı
16 yaş ve üstü gençlere AP seçimlerinde oy kullanma hakkı

Çocuk yardımı
1 Ocak 2024'ten itibaren çocuk yardımı miktarı artıyor. Çocuk yardımı, çocuk sayısına ve yaşlarına bağlı olarak artacak ve çocuk başına en fazla 25,42 euro artacak. Buna göre 0 ila 5 yaş arası çocuklar için 264,42 euro, 6 ila 11 yaş arası çocuklar için 321,08 euro ve 12 ila 17 yaş arası çocuklar için 377,74 euro ödenecek.

Çocuğa İlişkin Bütçe
Ebeveynlere ödenen Çocuğa İlişkin Bütçe miktarı da artacak. 1 Ocak itibariyle 

  • İlk çocuk için yıllık maksimum 750 euro, ikinci ve sonraki çocuklar için 883 euro olacak.
  • 12 - 15 yaş ve 16-17 yaş arası çocuklar için bu miktar en fazla 400 euro kadar artacak.
  • Tek ebeveynler için ek çocuk bütçesi yılda 619 euro azalacak.
  • Ebeveyn çiftlerinin çocukla ilgili bütçe alamayacakları gelir sınırı ise 11.111 euro azaltılacak.

Çocuk Bakım Yardımı
Belçika'da çocuk bakımı için maksimum saatlik fiyatlar 2024 yılında yaklaşık yüzde 6'lık normal artışın üzerine ek olarak yüzde 2,95 oranında artacak. Buna göre saatlik fiyatlar; günlük bakım için 10,25 euro, okul sonrası bakım için 9,12 euro ve çocuk bakıcısı hizmetleri için 7,53 euro olacak.

Emekliler ve hastalar için yardımlar
Emeklilerin asgari emekli aylıkları ve tatil ücretleri dahil olmak üzere, 1 Ocak 2024’ten itibaren emeklilere, hastalara, engellilere ve meslek hastalığı veya iş kazası mağdurlarına yönelik yardımlar artacak. Bu artışlar, endeksin üzerindeki refah artışları ve otomatik endekslemenin bir sonucu olarak gerçekleşecek.

Pasaport ve kimlik kartı ücretleri
2024 yılından itibaren 18 yaş ve üzeri kişiler için pasaport ücreti en fazla 83,87 euro, 17 yaş ve altı için 63,42 euro olacak. 18 yaşını dolduranlar için kimlik kartı ücreti en fazla 75,80 euro, 18 yaş altı için ise 40,92 euro olacak

Araçların teknik muayeneleri
Belçika'da 1 Ocak 2024'ten itibaren binek araçların da ticari araçlarda olduğu gibi teknik muayene belgesi istenecek. VLABEL Inspection, kamuya açık yollarda, geçerli bir muayene sertifikası olmayan binek aracı sahibine 116 euro para cezası kesecek.

Beyaz yakalı çalışanlara zam
1 Ocak 2024’ten itibaren, yaklaşık 500 bin beyaz yalakalı çalışanın maaşı, PC200 endeksine ayarlanacak ve artan yaşam maliyetlerine göre yüzde 1,52 oranında artacak. Bu endeksleme daha önce temizlik, inşaat, tarım, bahçelik, gıda endüstrisi, catering (yemek servisi), lojistik ve elektrikçilik sektörlerinde uygulanmıştı.

Yaşlı çalışanlar için verilen devlet desteği
1 Ocak’tan itibaren, işverenler 61 ve 61 yaşındaki çalışanlarını istihdam etmeye devam ettiklerinde, sırasıyla 600 ila 1.500 euro tutarında hükümet desteği alacaklar. Bu, yaşlı çalışanların istihdamını teşvik etmek ve iş gücü piyasasında daha uzun süre aktif kalmalarını sağlamak amacıyla yapılıyor.

Elektrik ve doğal gaz
Belçika’da önümüzdeki yıl şebeke oranlarındaki artış nedeniyle hem hanelerin hem de KOBİ’lerin elektrik ve doğal gaz faturaları artacak.

Flaman Bölgesi’nde 2024 yılında enerji dağıtım ağ tarifelerinde ortalama yüzde 8'lik bir artış olacak. Enerji faturaları ortalama 45 euro artacak. Flaman enerji düzenleyicisi VREG’e göre ortalama bir aile için elektrik faturası 27 euro (3.500 kWh elektrik tüketimi için) ve doğalgaz faturası da 18 euro (17.000 kWh doğalgaz tüketimi için) artacak. Hanelerin yanı sıra, KOBİ'lerin elektrik faturaları yüzde 12, gaz faturaları da yüzde 8 artacak.

Bunun yanı sıra Flaman Bölgesi’nde aylık faturalandırma sistemi genişletilecek. Buna göre, müşteriler her ay gaz veya elektrik faturası alacak ve peşin ödemeli fatura sisteminden vazgeçilecek.

Kanserli çocukların ilacı
1 Ocak 2024’ten itibaren kanserli çocukların kullandığı ve şuanda geri ödemesi yapılmayan yaklaşık 50 ilacın geri ödeme kapsamına alınacak. Federal hükümet bu düzenleme için 3,2 milyon euro bütçe ayırdı.

Hayatımızı etkileyecek diğer değişiklikler 
Kira endekslemesi

Kira endekslemesinde değişiklik, kötü yalıtımlı evlerin kira endekslenmesine, 1 Ocak 2024’ten itibaren yeniden izin verilecek. Bu, enerji verimliliği düşük konutlarda yaşayan birçok kiracının kira ödemelerinde bir artışa neden olabilir.

Sosyal konut kira sistemi
Sosyal konut kira sistemindeki değişiklikler, kiracıların bazılarının daha fazla, bazılarının ise daha az ödeme yapmasına yol açacak. Bu değişiklikler, sosyal konutların maliyetlerini ve gelir düzeylerine göre kira oranlarını dengelenmeye yönelik.

Tatil sırasında hastalık ve izin
Tatil sırasında hastalanan çalışanlar, yasal tatil günlerini başka bir zaman kullanabilecek. Bu durum, engellilik, iş kazası, meslek hastalığı, doğum izni, babalık izni veya evlat edinme izni nedeniyle tatilinizi zamanında kullanamamanız durumunda da geçerli olacak.

Esnek çalışma sistemi
1 Ocak’tan itibaren, esnek iş sistemi kamu sektöründe çocuk bakımı, eğitim, spor ve kültür gibi 14 yeni sektörü kapsayacak şekilde genişletilecek. Bu sistem, tarım ve bahçelik sektörleri için de geçerli olacak ve esnek işin ücreti söz konusu sektördeki asgari ücrete eşit olacak.

İsim haklarına ilişkin değişiklik
Yeni yılla birlikte doğan ilk çocuklar, her iki ebeveynin soyadını alabilecek. Bu kombinasyon, daha sonra doğacak tüm çocuklar için de geçerli olacak. Eğer bir çiftin ilk çocuğu 1 Ocak 2016'dan sonra doğmuşsa, bu çiftler de bir yıl içinde çocukları için çift soyadı seçebilecek.

Ücretsiz okul yemekleri
Ücretsiz okul yemekleri programı, 2024 yılında da devam edecek. Bu program, özellikle düşük gelirli ailelerin çocukları için yapılmakta. Programdan öğrencilerin en az yüzde 30’u veya daha fazlasının düşük gelirli bir aileden geldiği okullar yararlanıyor. 

Uzun süreli hastalara yeni yükümlülükler
Uzun süreli hastalar, 4, 7 veya 11 aylık hastalıklardan sonra danışman doktora veya sağlık sigortasına zorunlu ziyaret yapacaklar. 12 aydan sonra resmi olarak engelli kabul edilerek sağlık sigortasıyla zorunlu randevu yapılacak. 5 yıllık sakatlıktan sonra: sağlık sigortası şirketinizle zorunlu randevu.

İnşaat projelerinde gaz bağlantısı
Belçika'nın Flanders bölgesinde, 1 Ocak 2025'ten sonra başlayacak yeni inşaat projelerinde gaz bağlantılarına izin verilmeyecek. Evlerin ısıtması için elektrikli ısıtma sistemleri, ısı pompaları ve güneş enerjisi gibi alternatif yöntemlere geçiş yapılması gerekecek. Mevcut binalarda gaz kazanlarının değiştirilmesine veya tadilatına izin verilecek. Brüksel ve Valonya'da durum Flanders'dan farklı olabilir.

16 yaş ve üstü gençlere AP seçimlerinde oy kullanma hakkı
Belçika'da yapılan bir yasal düzenlemeyle, 16 yaş ve üzeri gençlerin Haziran 2024'te yapılacak AP (Avrupa Parlamento) seçimlerinde önceden kayıt yaptırmadan oy kullanabilmelerine olanak tanındı. Bu değişiklik, Genel Kurul tarafından onaylanan bir yasa tasarısı ile gerçekleştirildi. Ancak N-VA (Yeni Flaman İttifakı) ve Vlaams Belang (Flaman Çıkarları) partileri bu tasarıyı desteklemedi.

Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş