Belçika’da 16 ve 17 yaşındaki gençler Haziran 2024'te yapılacak Avrupa seçimlerinde önceden kayıt yaptırmadan oy kullanabilecek. CD&V (Hristiyan Demokrat Partili) İçişleri Bakanı Annelies Verlinden düzenlediği basın toplantısında, federal bakanlar kurulunun buna karar verdiğini duyurdu. 

2022 baharında 16 ve 17 yaşındakilerin Avrupa'da oy kullanmasına izin verilmesi zaten kararlaştırılmıştı. Belçika dördüncü Avrupa ülkesiydi ve Almanya da onu takip etti. Ancak Anayasa Mahkemesi, reşit olmayanların önceden kayıt yaptırması gerektiği gerçeğine itiraz etti. Bu nedenle hükümet başka bir düzenleme aramak zorunda kaldı. 

Bakanlar Kurulu geçtiğimiz hafta cuma günü kayıt zorunluluğunun kaldırılmasına karar verdi. Ancak yetişkin seçmenler için geçerli olan zorunlu oylama uygulaması olmayacak. Yani 16 ve 17 yaşındakiler haziran ayında Avrupa Parlamentosu için oy kullanabilecek ancak kullanmamayı da tercih edebilecekler. 

İçişleri Bakanı Verlinden, sonuçta tüm gençlerin o yaşta siyasetle ilgilenmediğini açıkladı. Bakan Verlinden, “İsteyen ve kendini bilgili hisseden herkes bu seçenekten yararlanabilir. Diğer gençler biraz daha bekleyebilirler. Bakanlar Kurulunun aldığı kararla gençlere, seslerinin önemli olduğuna, dinlemek istediğimize ve demokrasimizi genişletmede tam bir ortak olabileceklerine dair çok önemli bir işaret olmakta” dedi. Bakan Verlinden, ayrıca iklim ve hareketlilik gibi alanlarda gücü olan Avrupa'nın gençleri cezbetmeye yeteceğine dikkat çekti.

Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş