Hollanda’da erken genel seçime iki gün kaldı. Seçmenler bu hafta Çarşamba günü sandık başına gidecek. Bu yıl 18 yaşına giren yaklaşık 500 bin genç ilk kez oy kullanacak. Ülkede yaklaşık 250 bini Türk olmak üzere toplam 13,3 milyon seçmenin kaydı bulunmakta.

Temmuz ayında dört partiden oluşan 4. Rutte kabinesinin istifa etmesinin ardından başlayan seçim maratonu, Temsilciler Meclisinin son toplantısından sonra hız kazandı. Parti başkanlarının TV ve radyo programlarındaki konuşmaları ve parti programlarını açıklamalarının yanı sıra halkın arasına girerek oy potansiyelini artırmaya çalışmaları da devam ediyor. Temsilciler Meclisine girebilmek için çaba gösteren 25 siyasi partiden toplam 995 aday yarışıyor. 

DENK Seçmenin desteğini almaya devam ediyor
4. Rutte hükümeti döneminde 3 milletvekili ile temsil edilen DENK partisi, anket sonuçlarına göre şuanda seçim olsa milletvekili sayısını 4’e çıkarırdı. Hollanda’da yaşayan Türk, Faslı ve diğer milletlerden göçmenlerin haklarını savunmak ve bu toplulukların sorunlarına çözüm bulmak için Mecliste bulunan DENK Partisi, özellikle İsrail – Hamas savaşında katledilen Filistinlilerin haklarını savunmak ve onlara destek olmak için verdiği mücadele ile kendinden söz ettirmeye devam ediyor.

Özellikle Ekim ayı sonunda Temsilciler Meclisi'ndeki İsrail-Hamas oturumunda, "Nehirden denize kadar, Filistin özgür olacak" söylemini kullanan DENK Partisi Meclis Grup Başkanı Stephan van Baarle’nin, kendisine yöneltilen tüm eleştirilere rağmen sözünün arkasında durması, seçmenin gözünde büyük takdir topladı ve partinin oyunun artmasına neden oldu.

2023’de siyasette yaprak dökümü oldu
Temmuz ayında hükümetin düşmesinin ardından, 13 yıldır başbakanlık koltuğunda oturan Mark Rutte, genel seçimlerde aday olmayacağını ve aktif siyaseti bırakacağını açıkladı. Aynı ay içerisinde DENK Partisi grup başkanı Farid Azarkan aktif siyaseti bırakacağını açıkladı. DENK partisinde ikinci yaprak dökümü eylül ayında geldi. Partinin kurucusu ve Milletvekili Tunahan Kuzu da aktif siyaseten çekileceğini  ancak partiye olan desteğine devam edeceğini açıkladı. 

Rutte’nın siyaseti bırakacağını açıklamasının ardından koalisyonun  ortağı CDA partisinin lideri ve Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra parti başkanlığından çekildi ancak siyasetin içerisinde yer alacağını belirtti.  Bu açıklamaların yankısı devam ederken D66 parti lideri, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Sigrid Kaag parti başkanlığından ayrılacağını duyurdu. 

Son anket sonuçları
Yapılan kamuoyu yoklamalarına göre şuanda seçim olsa Dilan Yeşilgöz’ün liderliğini yaptığı Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi’nin (VVD) ve Geert Wilders yönetimindeki Özgürlük Partisi’nin (PVV) 26 milletvekili meclis koltuklarında yerini almış olurdu.  Fred Timmermans başkanlığındaki Yeşil Sol / İşçi Partisi İttifakı (GL/PvdA) ve Pieter Omtzigt’in liderliğindeki Yeni Sosyal Sözleşme Partisi (NSC) de 23’er sandalye kazanmış olurdu. 

Geçici hükümetin ortağı Demokratlar 66 (D 66) 8, Hıristiyan Demokrat Partisi (CDA) 6 ve Hıristiyan Birlik (CU) 3 sandalye kazanabilirdi.

Bugün seçim olsa 150 sandalyeli Temsilciler Meclisinde sandalyelerin dağılımı sırası ile şu şekilde olurdu:
VVD 26 sandalye 
PVV 26 sandalye 
NSC 23 sandalye 
GroenLinks-PvdA 23 sandalye 
D66 8 sandalye
BBB 7 sandalye 
CDA 6 sandalye
PvdD 5 sandalye 
SP 5 sandalye
Forum voor Democratie 5 sandalye
DENK 4 sandalye
Volt 4 sandalye
ChristenUnie 3 sandalye
SGP 2 sandalye
JA21 1 sandalye
BIJ1 1 sandalye 
BVNL 1 sandalye
50PLUS herhangi bir sandalye kazanamıyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.