Göçmen politikalarındaki anlaşmazlık nedeniyle koalisyon hükümetinin istifasının ardından yeni bir gelişme yaşandı. On yedi yıldır VVD başkanlığı ve on üç yıldır başbakan olarak görev yapan Mark Rutte, hem parti başkanlığını hem de aktif siyaseti bırakacağını açıkladı.

Pazartesi günü Temsilciler Meclisinde aldığı kararı açıklayan Rutte, “Seçimin ardından yeni hükümet yemin ettikten sonra siyaseti bırakacağım” dedi.

Hollanda’da en uzun süre başbakanlık koltuğuna oturan Rutte’nın bu açıklaması şaşkınlıkla karşılandı.

Dördüncü Rutte kabinesi neden düştü?
Kabineyi oluşturan VVD, CDA, D66 ve ChristenUni partileri, savaş bölgesinden gelen mültecilerin geri gönderilmesi ve bu kişilerin aile birleşimine sınırlama getirilmesi maddesi konusunda anlaşma sağlayamadı. 

Hıristiyan Birliği Partisi (CU), savaş bölgelerinden gelen mültecilerin aile birleşimi için 2 yıl beklemesi ve aile birleşiminin ayda 200 kişi ile sınırlanması önerisini “zorbalık” olarak değerlendirdi. Demokratlar 66 Partisi (D66) bu anlamda CU’ya destek verdi. 

Geçtiğimiz hafta Cuma günü partiler arasında yürütülen görüşmelerin çıkmaza girmesi kabinenin istifasına neden oldu.

©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş