Temsilciler Meclisi'ndeki İsrail-Hamas oturumunda, DENK Partisi Meclis Grup Başkanı Stephan van Baarle'nin kullandığı "Nehirden denize kadar, Filistin özgür olacak" söylemi tartışma yarattı. Meclis Başkanı ve bazı milletvekilleri bu ifadeyi eleştirdi, Van Baarle ise sözlerinin arkasında durdu.

Stephan van Baarle-1

Temsilciler Meclisinde İsrail-Hamas savaşı ile ilgili oturum düzenlendi. Oturumda bir konuşma yapan DENK Partisi Meclis Grup Başkanı ve milletvekili Stephan van Baarle, “Nehirden denize kadar, Filistin özgür olacak.” ifadesini kullandı. Bunun üzerine Meclis Başkanı Vera Bergkamp kendisini uyararak, son cümlenin bir çağrışım olduğunu ifade etti ve “Bu mecliste bu son cümleyi bir daha duymak istemiyorum. Sizi bu konuda uyarmıştım." dedi.

Aralarında Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz’ün de bulunduğu bazı milletvekilleri Van Baarle'nin kullandığı ifade ile Yahudi düşmanlığı yaptığını belirterek, sözlerini geri almasını talep etti.

Bu durumdan rahatsız olduğunu belirten Van Baarle, Antisemitizme karşı olduğunu ifade etti ve "Filistinlilerin özgürlük ve eşitlik talepleri hemen antisemitizm ya da başka bir nefret biçimine sokuluyor.” diye konuştu.

Söylediklerinin bir nefret unsuru olarak değerlendirilmesine itiraz eden van Baarle, "Sözlerimi geri almayacağım! Ben Filistinlilerin haklarını savunuyorum ve bunu istediğim şekilde yaparım. Biz nasıl bir üslupla konuşacağımızı kendimiz seçeriz." ifadesini kullandı.

Van Baarle, Mecliste Filistinlilerin hakları savunulduğu zaman toplum içerisindeki birçok kişinin bunu farklı yönlere çekmesinden rahatsızlık duyduğunu belirtti ve şu ifadeleri kullandı:
"'Nehirden denize kadar, Filistin özgür olacak' ifadesi ile Filistinlilerin bu bölgede topraklarının yasadışı bir şekilde ilhak edilmeden, eşitlik ve özgürlük içinde, Apartheid rejimi altında yaşamadan ve ayrımcılığa uğramadan yaşama hakkına sahip olduklarından bahsediyorum. Filistinlilere uygulanan 75 yıllık baskı sona ermeli. Biz herkesin eşit haklara sahip olduğu tek devletten yanayız. İster Yahudi olun, ister Müslüman, bu devlet adı Filistin'dir."

Esasen Hollanda'da hukuken suç teşkil etmeyen "Nehirden denize kadar, Filistin özgür olacak" ifadesine ilişkin meclis oturumunda “İsrail Devleti'nin yok edilmesinin propagandasının yapıldığı ve bu nedenle şiddete çağrı oluşturduğu” gerekçesi ile sunulan önerge kabul edildi.
 

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş