Adalet kelimesi kökünü ADL’den almıştır. Adl, adalet, hakkaniyet, doğruluk, istikamet, kelimeleri sıfat olarak kullanıldıklarında ise mübalağa ile “çok adil” anlamındadır.

Pek çok lügatte ise hüküm vermede, insafla davranma anlamını taşıdığı ve aksinin ise “ZÜLMETMEK” olduğu kabul edilmektedir.

“Adl ve adalet kelimelerinin Allah katında taşıdığı en kıymetli anlamlardan biri ise, her hak sahibine hakkini vermektir.”

MUSIAD’ın 26. olağan genel kurulunda yeni başkan olarak seçilen Mahmut Asmalı’nın göreve başlayışı birçok kişi gibi beni de umutlandırdı. 

Bundan kısa zaman önce değerli hocam Prof. Dr. Mehmet Şahin ile yaptığım bir röportajda, değerli Hocam kendisine yönelttiğim bir soru karşısında su cevabı verdi; “Sosyal ve siyasi olaylarda biz özellikle laboratuvara bakarız, çünkü laboratuvar bizim için tarihtir.” Gün ve gelecek ona göre değerlendirilir.

Bu bilgiyi  sadece sosyal, siyasi değil, tüm sistem, kurum, kuruluş ve hatta bireylere kadar değerlendirip iyi okuyabilme önemini arz etmektedir. 

Çünkü hocamızın da dediği gibi laboratuvar geçmiştir, tarihtir. Ayrıca İnsan için de bir özgeçmiştir.
‘’Kişinin geçmişi geleceğini belirler. Eğer biz bu okuma becerisini  geliştirebilirsek olayların nasıl yol alabileceğini de anlamamız daha mümkün olur.’’

Bundan beş yıl kadar önce merak ettiğim bir konuda araştırma yapmak istedim. Dünya çapında büyük ve kalıcı başarılar yakalayan şirketlerin basari formülü nedir sorusunu kendime sorduğumda, yapmış olduğum araştırmalar sonucunda sadece iki kelime ile durumu özetleyebildim.

Bunlardan birisi dürüstlük diğeri ise güvendi. Bu ikisi bir araya geldiğinde ise ortaya ticari ahlak çıkıyor! 
Ticari ahlak sadece iki kişi arasında olan ticarette değil, ticaretin içinde bulunduğu her alan ve ortamda olmalıdır.

MUSIAD Genel Kurul'u sonrası göreve başlayan Başkan Asmalı’nın gelişinde beni umutlandıran durum ise yukarıda bahsettiğim gibi geçmişi, yani şimdiye kadar toplum adına üstlendiği görevler oldu.

Geçmişte ve günümüzde gerek ticaret gerek toplumsal konularda şimdiye kadar vermiş olduğu emek ve çalışmalar göz ardı edilemez/edilmemeli.

Bunlardan en önemlisi; iş ahlaki ve girişimcilik alanlarında faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşu olan İktisadi Girişimcilik ve İş Ahlaki Derneği’nde (IGIAD) girişimciliğin teşvik edilmesi ve iş ahlakının yaygınlaştırılması konusunda yaptığı çalışmalar. Bu konuda aldığı ödül ve en önemlisi hedefinin belki de şu an toplumun en ihtiyacı olduğu konu yani iş ahlakını değiştirme çabası olması. 

İkinci çok önemli bulduğum konu ise bizi yaratana, bize bahşettiği tüm zenginlikler karşısında ki şükür bilinci. Bu teşekkürü yapmanın en güzel yolu ise ihtiyacı olanın yanında olmayı seçerek onlara sahip çıkmaktı.

Başkanın bu hassasiyetini ise Akyuva Vakfı’nda yetim çocuklar ve dezavantajlı ailelere yönelik yapmış olduğu sosyal sorumluluk çalışmalarında gördüm.

Dolaysıyla geçmişi görüp okuyabildiğimizde şimdiki yapılanları daha iyi anlamamız mümkün olmuştur ve bu bizi yanıltmadı. 

Nitekim süreç bize bir dönemin kapandığını ve yeni bir dönemin açıldığına şahit kıldı.

MUSIAD Hollanda’nın kurulduğu andan itibaren bir türlü hakettiği yere gelmesine engel olan kişi ve kişiler tarafından yönetildi.

Bu durum beraberinde kurumu amacından uzaklaştırmaya yönelik hamle yapmakta olan şahsiyetlerin, kurumun menfaatine çalışan adil ve doğru insanların dışlaması ve uzaklaştırması hatta saf dışı bırakılması ile sonuçlandı.

Önceki süreçte adaletin tecelli edemeyişinin bedelini ise bu insanlar çok ağır ödedi. 

Nihayet bu zorlu yolun sonunda Hollanda’da hak yerini buldu ve adalet tecelli etti. Bu durum bize, “baş nereye giderse ayakta oraya gider “sözünü hatırlattı. Liderler nasıl davranırsa onları temsil edenlerde o davranış haline bürünür.”

Ben ve benim gibi düşünen birçok kişi yeni yönetim ile MUSIAD Hollanda’nın hakkettiği yerde olacağından hiç kuskusuz şüphe dahi duymuyoruz.

Bunun için değerli hemşerim Mahmut Asmalı’ya teşekkürü bir borç biliyorum. 

Başarı özünde kalmayı becerebilen insanlar için kaçınılmazdır.

Bizler özümüzde kalmayı başardığımızda ancak başarılı oluruz.

Çünkü Allah’ın sıfatları en çok insanda tecelli eder. İnsan bu sıfatları yansıtan bir aynadır . Yani insan ayni zamanda Allah’ın yansımasıdır.

İnsandaki en önemli sıfatlardan biri ise ‘‘Adl’’ sıfatıdır.
Allah adaleti emreder (Nahl 16)

Müsiad Hollanda yeni yönetiminin bu anlamda doğru işler yaparak her iki ülke arasında doğru bir ticari köprü kuracağına inanıyor, Başkan Ali Köklü ve yönetimine başarılar diliyorum.

Gördüğümüz bu fotoğraf bize sadece tek bir slogan hatırlatıyor.

“Hedef başarı, konu ise sadece ticaret olacak!”

Saygılarımla,
Saadet Koral