Almanya'da büyük şehirlerde kira artışı yavaşladı, ev fiyatları düşmeye devam ediyor Almanya'da büyük şehirlerde kira artışı yavaşladı, ev fiyatları düşmeye devam ediyor

Haziran ayında yaşam standartlarımızı ve cebimizi etkileyecek bazı değişiklikler yürürlüğe girecek. Emeklilik hakkı gelenler, Bahncard, Deutsche Bahn, Avrupa Futbol Şampiyonasına özel düzenlemeler, Disney+ ve daha bir çoğu...

İşte 1 Haziran 2024 tarihinde yürürlüğe girecek değişiklikler:

Avrupa seçimleri
Almanya'da 9 Haziran'da yapılacak Avrupa seçimlerinde ilk kez 16 yaş ve üzeri gençlerin oy kullanmasına izin veriliyor. Bu değişiklikle, 2019'daki son seçimde yaklaşık 61,5 milyon olan seçmen sayısı, Haziran ayında yaklaşık 65 milyon kişiye çıkacak.

Emeklilik hakkı
Düzenli emeklilik:
2 Mayıs 1958 ile 1 Haziran 1958 tarihleri arasında doğanlar, 5 yıllık bekleme süresinin dolması halinde 66 yaşını doldurduklarında 1 Haziran 2024 tarihinde emekli olabilirler.
Uzun süredir sigortalı olanlara yaşlılık aylığı: 2 Mayıs 1961 ile 1 Haziran 1961 tarihleri arasında doğanlar, 1 Haziran 2024 tarihinde uzun vadeli sigortalılar yaşlılık aylığına başvurabilirler. Ancak ağır engelliler için yaşlılık aylığında olduğu gibi 35 yıllık bir bekleme süresi gerekmektedir. Emekli maaşındaki kesinti, normal emekli maaşının yüzde 12,6'sı kadardır.
Ağır engelliler için yaşlılık aylığı: 2 Eylül 1962 ile 1 Ekim 1962 tarihleri arasında doğan yasal emeklilik sigortalıları, ağır maluliyet yaşlılık aylığını ilk kez 1 Haziran 2024 tarihinde alabilirler. Ancak emekliliğe mümkün olan en erken başlangıç için kesilecek kesinti, emekli maaşının yüzde 10,8'idir.
Özellikle uzun süredir sigortalı olanlar için yaşlılık aylığı: 2 Ocak 1960 ile 1 Şubat 1960 tarihleri arasında doğan kişiler, 1 Haziran 2024 tarihinde 64 yaşını doldurup, 4 takvim ayına ulaştıklarında, özellikle uzun vadeli sigortalılar için yaşlılık aylığına başvurabilirler. Bunun ön şartı elbette 45 yıllık bekleme süresinin 1 Haziran 2024 tarihinde bitmiş olmasıdır. Burada herhangi bir kesinti yoktur.

Bahncard plastik kartlar kalktı
9 Haziran'dan itibaren Bahncard 25 ve 50 yalnızca dijital biçimde satışa sunulacak. Aboneliği dijital olarak kullanabilmek için müşterilerin Bahn uygulamasında veya bahn.de platformunda bir profil açması gerekecek. Akıllı telefon kullanmayanlar ise yedek belgenin çıktısını alabilir. Mevcut plastik kartlar da üzerinde yazılı olan son kullanma tarihine kadar kullanılabilecek.

Deutsche Bahn yaz tarifesi ve koltuk rezervasyonu mecburiyeti
Deutsche Bahn, 9 Haziran 2024'te yaz tarifesine geçecek. Yaz tarifesi Aralık 2024 ortasına kadar geçerli olacak. 1 Haziran’dan 1 Eylül’e kadar olan dönemde yurtdışı seyahatleri için koltuk rezervasyonu zorunlu olacak. Bu uygulama özellikle Danimarka, Hollanda, Belçika, Avusturya ve Çek Cumhuriyeti'ne gidiş-dönüş seyahatleri için geçerli olacak.

Uzun mesafe taşımacılığında koltuk rezervasyonu (yer başına) maliyeti:

  • 1. Sınıf tek kişi: 5,90 euro
  • 2. Sınıf tek kişi: 4,90 euro
  • 1. Sınıf aileler: 11,80 euro
  • 2. Sınıf aileler: 9,80 euro

Paypal’ın Avrupa rakibi “Wero” ile mobilden mobile ödeme dönemi
Haziran ayının sonundan itibaren cep telefonundan cebe ödemeler de Avrupa çapındaki ödeme sistemi “Wero” üzerinden yapılabilecek. Bu, Avrupa Ödemeler Girişimi EPI'nin Avrupa çapındaki ödeme sistemi “Wero” ile mümkün olacak. Almanya'daki tasarruf bankaları, Volks- und Raiffeisenbanken ve Deutsche Bank da bu sisteme dahil. Girişimin amacı, müşterilere Paypal gibi güçlü ABD şirketleriyle rekabet edebilecek bir teklif sunmak amacıyla kart ve akıllı telefonla ödeme için Avrupa çapında tek tip bir sistem oluşturmaktır.

Kablo TV artık ek maliyetlerin bir parçası değil
On milyondan fazla kiracı için, TV kablo bağlantısı ücretleri ek maliyetlere dahildi. Ancak 30 Haziran 2024 tarihinden itibaren bu zorunluluk kaldırılıyor. Yeni sistemde ise artık herkes kablolu yayın, uydu, DVB-T2, İnternet televizyonu veya diğer seçenekler aracılığıyla TV tekliflerini alıp almayacağını ve nasıl almak istediğini özgürce seçebilecek.

Disney+ hesap paylaşımını sınırlıyor
Netflix'ten sonra Disney+ da popüler hesap paylaşımı hizmetini kısıtlayacak. Grup, bunu dünya çapında Haziran 2024'te başlatmak ve tedbirin Eylül 2024'e kadar tamamlanmasını istiyor. Kanalın formatlarından yararlanmaya devam etmek için her evin kendi Disney+ hesabına ihtiyacı olacak.

Vatandaşlığa kabul ve çifte vatandaşlık
26 Haziran 2024'ten itibaren çifte vatandaşlığa izin veren yasa tasarısı yürürlüğe girecek. Ayrıca yabancıların Alman vatandaşlığı alabilmeleri için Almanya'da yaşamaları gereken süre de 8 yıldan 5 yıla indirilecek. Ülkeye uyum sağlamış olan kişilerde bu süre 3 yıla kadar düşürülebilecek. Birinci nesil Türk ve Faslıların artık vatandaşlığa kabul sınavına girmesi gerekmiyor. Bu kişilerde yeterli sözlü dil becerisine bakılıyor. Başvuru sahibinin Yahudi karşıtı, ırkçı veya diğer insanlık dışı eylemlerde bulunması durumunda da vatandaşlığa alınma ihtimali bulunmuyor.

Nitelikli işçi göçü: Fırsat Kartı
Nitelikli Göçün Daha da Geliştirilmesi Yasası uyarınca bu yıl Haziran ayından itibaren AB üyesi olmayan ülkelerden gelen insanlara iş aramak üzere Almanya'ya girmelerine olanak tanıyan “Fırsat Kartı” uygulamasına geçilecek. Fırsat Kartı puan sistemine dayanmakta. Federal hükümet, kriterlerin "nitelikler, Almanca ve İngilizce bilgisi, mesleki deneyim, Almanya ile bağlantı, hayat arkadaşının veya eşin yaşı ve potansiyelini" içerdiğini açıkladı. Fırsat Kartını alan herkes, henüz somut bir iş teklifi olmasa bile bir yıllık oturma iznine sahip oluyor.

Avrupa Futbol Şampiyonası’na özel düzenlemeler
Federal hükümetin web sitesine göre, 14 Haziran ile 14 Temmuz arasındaki Avrupa Futbol Şampiyonası sırasında “olağan dinlenme süreleri” göz ardı edilebilecek. Kamuya açık izleme etkinlikleri, geçerli gürültü koruma düzenlemelerinden muaf tutulacak. Saat 22:00’den sonraki maçlar kamuya açık alanlarda izlenebilecek. Yerel yönetimler bu istisnanın geçerli olup olmadığına duruma göre karar verebilecek.

Avrupa Şampiyonası sırasında, normal şartlarda sadece federal departmanlar tarafından kullanılmasına izin verilen, üzerinde kartal logosunun bulunduğu Almanya bayrağı, vatandaşlar tarafından da kullanılabilecek. Değişiklik, açılış oyununun oynanacağı 14 Haziran 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. Özel şahıslar, federal hizmet bayrağını bahçeye veya balkona asabilecek. Normal şartlarda böyle bir ihlalde bulunan kişilere 500 ila 1000 euro arasında para cezası kesilmekte.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş