Diyabet Fonu, Maastricht Üniversitesi tarafından yapılan yeni araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Buna göre Hollanda'da 1,4 milyondan fazla kişi Tip 2 diyabet riski taşıyor. Yapılan açıklamaya göre, 2018'den bu yana diyabet riski taşıyanların sayısı 300 bin kişi arttı.

Diyabet Fonu Direktörü Diena Halbertsma, NOS Radio 1 Journaal'da yaptığı açıklamada Hollanda’da şuanda 1,1 milyon diyabetlinin olduğunu ve önümüzdeki yıllarda büyük bir diyabetli hasta dalgası yaşanabileceğini belirtti. Halbertsma’ya göre, önümüzdeki 8 yıl içinde 200 bin kişide diyabet teşhisi konmuş olacak.

Maastricht Üniversitesi'nin araştırmasın elde ettiği bulgular, Merkezi İstatistik Bürosu'nun (CBS) en son yayınladığı obezite rakamlarıyla da uyuşuyor. Bu rakamlara göre 18 yaş ve üzeri nüfusun yarısı aşırı kilolu ve bu durum tip 2 diyabetin başlıca nedenlerinden biri olduğunu göstermekte. Diyabet Fonuna göre, ülkede her 8 çocuktan 1'i obez ve obez kişilerin diyabete yakalanma olasılığı, normal kiloda olanlara kıyasla 6 kat daha fazla.

Tip 2 diyabette vücut insüline düzgün tepki vermez, kan şekeri seviyesi aşırı yükselir. Özellikle çok az egzersiz, obezite, sağlıksız beslenme ve sigara kullanımı Tip 2 diyabeti tetikler. Kalıtım ve yaşlılık da bu hastalıkta bir rol oynayabilir. Diyabet tedavisi uygulanmayan hastalarda kardiyovasküler hastalıklar, böbrek hasarı ve göz sorunları gibi komplikasyonlar görülebilir.

Tip 2 diyabetin en yaygın belirtileri arasında susuzluk, yorgunluk, gözlerde kızarıklık ve yanma, bulanık veya çift görme bulunur. Diyabet ön evreden çıkıp tip 2 diyabet geliştiren kişiler nu rahatsızlıkları daha fazla yaşamakta.

Erken tanı önemli
Diyabet olan bir kişiye kolesterol ve kan basıncını düşürmek için ilaç veriliyor, ancak Diyabet Fonu bugün başlattığı kampanya ile risk altındakileri uyarmayı hedefliyor. "Tip 2 diyabet riski yüksek olan kişileri daha erken tespit etmek ve onları kişisel yaşam tarzı tavsiyeleriyle desteklemek istiyoruz" diyen Halbertsma, bu sayede kişide oluşabilecek hasarın sınırlandırılabileceğini ve tip 2 diyabetin önlenebileceğini belirtti. 

Hükümete çağrı
Hükümetin bu konuda daha fazla müdahalede bulunması gerektiğini savunan Halbertsma, sağlıklı bir yaşam için örneğin meyve ve sebzelerde KDV indirimine gidilebileceğini bu sayede daha sağlıklı seçimlerin olacağını belirtti. Diyabet Fonu ayrıca ürünlerde daha az şeker, tuz ve yağ olması gerektiğini dile getirdi.
©Sonhaber.eu

Bu yıl Türkiye’yi ziyaret eden gurbetçi sayısı 3 milyona yaklaştı Bu yıl Türkiye’yi ziyaret eden gurbetçi sayısı 3 milyona yaklaştı

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş