Hollanda’da hükümet, “snus” olarak tanınan nikotin torbalarının her türünün yasaklanması için harekete geçti. Hükümetin yeni nikotinsiz nesil planında snus’ün dışında tütün satışı ve tütün satın alanların yaş sınırının 21’e çıkartılması gibi bir dizi önlem bulunuyor.

İsveç menşeli ‘Snus’, üst dudağın altına yerleştirilen tablet veya kese içindeki tütünden oluşuyor. Kullanıcılar bu yolla normal seviyenin üstünde nikotini bir anda almış oluyor. Özellikle gençler arasında yaygın olarak kullanılmaya başlanan snus torbaları aşırı bağımlılık yapan ürünler olarak biliniyor. 

Devlet Sekreteri Van Ooijen tütün kullanımı ile ilgili Cuma günü Meclise sunduğu önlem paketinde, tütün endüstrisinin 'sürekli' gençleri nikotin ile temasa geçiren yeni ürünler icat ettiğini ve buna karşı aralarında snus yasağının da bulunduğu, bir dizi önlemin alınmasının önemli olduğunu savundu.

“Snus’e karşı hayır deme cesaretini gösterin”
Eylül ayında Amsterdam polisi tarafından yürütülen bir kampanyada snus kullanımının zararlarına dikkat çekilmişti. Sosyal medya araçlığıyla gençlere ulaşmaya çalışan polis, yayınladığı bilgilendirme videosunda snus’un kokusunun güzel ve görüntüsünün çocukları cezbedecek şekilde olduğunu, bu nedenle giderek daha fazla çocuğun bu maddeyi kullanmaya başladığını belirtti. 

Polise göre bu durumda bir tehlikeyi de beraberinde getiriyor. Açıklamada 7. ve 8. grup ile geçiş grubundaki çocuklara okulda veya futbol sahalarında bağımlılık yapıcı snus’un ücretsiz olarak sunulduğu ve daha sonra bu çocukların suç örgütlerine çekildiği yönündeki ihbarların giderek arttığına dikkat çekiliyor.

Polise göre, bir torba snus, 20 adet sigara ile aynı oranda yani 16 miligram nikotin içeriyor ve bir kişi bu torbalardan 3 adet kullandıktan sonra bağımlı hale gelebiliyor. 

Polis başlattığı kampanyada gençlere seslenerek, “Snus’e karşı hayır deme cesaretini gösterin” şeklinde açıklama yaptı.

Hükümetin tütün ve tütün ürünleri planı
Hükümet tütün ve tütün ürünleri kullanımını azaltmak ve “dumansız nesil” için bir dizi önlem almayı hedefliyor. 

Hükümetin hedefleri arasında; 2024 yılından itibaren tütün ürünleri satan dükkanların kayıt altına alınması ve 2030 yılından itibaren de bu ürünlerin sadece özel dükkanlarda satılması geliyor.

Bunun yanı sıra mevcut kamuya açık alan yasağının bulunduğu bölgelerin genişletilmesi ve tütün satışı için asgari yaş sınırının 21'e çıkarılması da düşünülen önlemler arasında yer alıyor.

Hükümet önümüzdeki dönemde tütün ürünlerine uygulanan tüketim vergilerine de zam yapmayı planlıyor. Elde edilen bilgilere göre; nisan ayında tütün paketlerine uygulanacak 3 euroluk zammın dışında, 15 sent daha zam yapılacak. Buna göre nisan ayında bir paket tütünün fiyatı şuandaki fiyattan 3,15 euro daha pahalı olacak. 

Devlet Sekreteri Van Ooijen’ın tütün planında bulunmasa da Temsilciler Meclisi’nde büyük çoğunluk nargile kullanımı ve nargile salonlarına yasak getirilmesini de istiyor. Bu konunun nasıl şekil alacağı ileriki günlerde daha net ortaya çıkmış olacak.

Hükümet ilk adımı ise elektronik sigaralarda yaptı.  Aralıkta Resmi gazetede yayınlanan yasa değişikliğine göre; 1 Ekim 2023’den itibaren, tek kullanımlık e-sigaralar, dolu halde satılan elektronik sigaralar ve bunları yeniden doldurmak için kullanılan ekstra paketlere “muz, portakal veya bisküvi” gibi aromalar eklenemeyecek. E-sigaralar sadece tütün kokusunda olacak.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.