Devlet Sekreterinin sunduğu tütün kullanımına ait plan, nargile tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Temsilciler Meclisinin büyük çoğunluğu nargile salonları ve nargile kullanımına yasak getirilmesini istiyor.

Bugün Devlet Sekreteri Van Ooijen tütün kullanımı ile ilgili sunduğu planda, koalisyon ortağı D66 partisinin de engellediği gibi, nargile ile ilgili bir yasak bulunmuyor ancak, Temsilciler Meclisinin çoğunluğu nargile içilmesine yasak getirilmesini istiyor.

Uzun soluklu tartışma
Nargile kullanımı ve nargile salonları Hollanda’da uzun zamandır tartışılıyor. Şuandaki kabine de bu salonların kapatılması gerektiğini belirtiyor ancak konu geçtiğimiz dönem içerisinde koalisyon partileri arasında büyük tartışmalara neden olmuştu. Siyasete yakın çevrelerin belirtiğine göre özellikle D66 partisi nargile yasağına karşı. 

Meclis’de ise bu konuda ısrarcı davranan büyük bir çoğunluk yer alıyor. SP Milletvekili Maarten Hijink konuya ilişkin basına yaptığı açıklamada, “Devlet Sekreterinin planı konusunda çok hayal kırıklığına uğradım. Tütünlü veya tütünsüz nargile içmenin sağlığa zararlı olduğunu biliyoruz. Sigara içmeye de teşvik ediyor. Bu nedenle nargilenin yasaklanmasından yanayız.” dedi.

Nargile yasağı VVD, CDA, ChristenUnie, PvdA ve PvdD partileri tarafından destek görüyor. Bu partilerin Mecliste toplam 77 sandalyesi bulunuyor. Groep van Haga gibi bazı partiler ise nargile yasağına “insanlar sigara içip içmeyeceklerine kendileri bilmeli” diyerek karşı çıkıyor.

Hollanda’da 2020 yılından bu yana kafe ve restoran gibi mekanlarda sigara içilmesi yasak ancak bu yasakta nargile içilen mekanlara bir istisna tanındı. Nargileye tütün eklenmediği sürece bu mekanlarda içilmesine izin verildi. Ayrıca nargileye bitkisel karışımlar da katılabiliyor.

RIVM: Nargile sağlığa zararlı
Sağlık Bakanlığına bağlı Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü (RIVM) verilerine göre nargile kullanımında “katran, nikotin, karbon monoksit (CO) ve ağır metaller” gibi birçok zararlı madde açığa çıkıyor ve bu maddeler sağlığa büyük zarar veriyor. Bu nedenle nargile salonları ve nargile içebileceğiniz kafeler de halk sağlığını tehdit ettiği için kapatılması gerekiyor.

Trimbos Enstitüsünün tahminine göre Hollanda’da nargile kullanıcıları yılda birkaç defa nargile içiyor. Bu kullanıcılar tüm nüfusun yüzde 6’sı kadar olduğu tahmin ediliyor. Enstitü gençler ve genç yetişkinler arasında nargile kullanımının yetişkinlere göre daha fazla olduğunu belirtiyor.

Enstitünün 2018 verilerine göre Hollanda’da yetişkinlerin yüzde 5,2'si bazen nargile kullandığını belirtiyor. Ara sıra nargile kullanan yetişkinlerin yüzde 40,9'u ise tütün veya tütün ürünleri kullandığını söylüyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.