Amsterdam polisi; 7. ve 8. grup ile geçiş grubundaki çocuklara okulda veya futbol sahalarında bağımlılık yapıcı snus'un (tütün torbası) ücretsiz olarak sunulduğu ve daha sonra bu çocukların suç örgütlerine çekildiği yönünde giderek daha fazla ihbar alındığını açıkladı. Polis çocuklar arasında artan snus kullanımına dikkat çekti.

Daha çok İskandinav ülkelerinde yaygın olarak tüketilen nikotin poşetleri, içeriği nedeniyle Hollanda’da yasaklı madde olarak işlem görüyor. Halk arasında ‘Snus’ olarak adlandırılan ve ağızda üst dudak ile damak arasına sıkıştırılarak kullanılan bu gözenekli torbaların içinde çeşitli tatlar ve kokularla karıştırılmış nikotin tozu yer alıyor. 

Polisin sosyal medya hesabı aracılığıyla yayınladığı bilgilendirme videosunda açıklama yapan Polis memuru, adı geçen ürünün kokusunun güzel ve görüntüsünün çocukları cezbedecek şekilde olduğunu, bu nedenle giderek daha fazla çocuğun bu maddeyi kullanmaya başladığını belirtti.

Bağımlılık için 3 torba yeterli!
Polise göre, bir torba snus, 20 adet sigara ile aynı oranda yani 16 miligram nikotin içeriyor ve bir kişi bu torbalardan 3 adet kullandıktan sonra bağımlı hale gelebiliyor. 

Videoda ürünü kullanan çocuklardan kendilerine nasıl yaklaşıldığını öğrendiklerini belirten polis memuru, “bu kişilerin tek bir amacı var: çocukları nikotin poşetlerine bağımlı hale getirmek ve daha sonra bu çocukları çeşitli hizmetlerde kullanmak. Bu hizmetlerin içerisinde satıcı olarak kullanılmanız da var. Bu şekilde yavaş yavaş suça çekilirsiniz.” şeklinde konuştu.

Çocuklara da önerilerde bulunan polis memuru “başınıza böyle bir durum gelirse veya size ücretsiz snus vermek isterlerse bu konuda konuşmaktan çekinmeyin. Ailenizle, öğretmeninize veya polise bunu anlatın. Eğer size bunu verirlerse ‘Hayır’ deme cesaretini gösterin. Belki bunlar (Snus’ü kasdederek) size çok masum görünüyor ama sonuçlarını tahmin bile edemezsiniz” dedi.

Sigara kullanımı ve snus kaynaklı zehirlenmeler de artıyor
Hollanda’da yapılan bir araştırmaya göre Snus kullanımının yanı sıra, özellikle 13-17 yaş arası gençler arasında sigara içen veya e-sigara kullanan gençlerin sayısı ve snus kaynaklı zehirlenme vakalarının sayısında da artış yaşanıyor. Snus zehirlenme belirtileri, aniden sigara içildiğinde ortaya çıkan tansiyon düşmesi, mide bulantısı ve baş dönmesi, çarpıntı ve terleme gibi belirtiler şeklinde görülüyor.

Bu yıl Mart ayında bir açıklama yapan Trimbos Enstitüsü de snus olarak adlandırılan bu torbaların kullanımında artış olduğuna dikkat çekmişti. 

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.