Trimbos Enstitüsü, son yıllarda gençler arasında nikotin torbalarının kullanım oranının arttığına dikkat çekti. Enstitüye göre torbaların kullanım yaşı ilkokul 8’inci sınıflara kadar indi. 

Ağızda üst dudak ile damak arasında kalan bolüme yerleştirilme sureti ile kullanılan bu torbaların içinde belirli bir toz, tütün veya çeşitli baharatlar yer alıyor. 

Bu ürünlerin kullanımının nikotin bağımlılığına ve sigaraya doğru bir adım olduğunu belirten Trimbos Enstitüsü'nden doktor Esther Croes, torbaların İsveç’te yasal olarak kullanılan “snus” torbalarına benzediğini ancak içeriğinin farklı olduğunu söylüyor. 

Doktor Croes ‘Snus’ torbalarında gerçek tütün olduğunu ancak Hollanda’da bulunan torbaların içinde nikotin püskürtülmüş bir toz yer aldığını söylüyor ve ekliyor “eğer içindeki nikotin miktarı 0.035 miligramdan fazlaysa bu yasa dışıdır. Şuanda kullanılan torbalar da bu anlamda yasadışı.”

Doktor Croes’a göre sözü edilen nikotin torbalarının ticareti, yasa dışı miktarda nikotin içerdiği için sadece sosyal medya üzerinden yapılıyor. 

Sosyal medya nikotin torbaları ticaretinin merkezi

RTLNieuws’e açıklama yapan Network Hoorn Vakfı'ndan gençlik takım koçu Jerrol Lashley de bizzat pratikte gördüklerini şu şekilde açıklıyor: “Sokak diliyle ‘snus’ denilen yasa dışı nikotin poşetlerini gençler ve hatta ilkokul öğrencileri arasında görüyoruz. Bu torbaların kullanımında bir artış var ve kullanım yaşı düşüyor.” 

Mağazalarda bu ürünlerin satışının yapılmadığını belirten Lashley, “Mağazadan alamazsınız, çünkü izin verilenden daha fazla nikotin içeriyor.  Bu yüzden sosyal medyadan dağıtılıyor. Bunu Hoorn'da çok görüyoruz. Ebeveynlerin ve öğretmenlerin bunu büyüyen bir sorun olarak görmelerini istiyoruz. Gençler, ebeveynler ve öğretmenlerle bunun hakkında konuşuyoruz ve sonuçlarının ne olduğunu açıkça gösteriyoruz.” dedi.

Risklerin başında kalp çarpıntısı ve bağımlılık geliyor

Doktor Croes’a göre nikotin torbalarının kullanımı, kalp çarpıntısı ve yüksek tansiyonun yanı sıra mide-bağırsak sisteminin de aşırı çalışmasına neden oluyor.  

Bu minik torbaların kullanımında en büyük tehlikenin nikotin bağımlılığı olduğunu söyleyen Doktor Croes, “Nikotin içeren hiçbir ürün çocuklar için uygun değil. Bu torbalar; nikotin bağımlılığına ve sigaraya giden yolda bir nevi basamak oluyor. Bağımlılık ne kadar genç yaşta başlarsa, bağımlılık derecesi de o kadar şiddetli hale gelir ve ondan kurtulmak da o kadar zor olur.“ dedi.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın