Halk Sağlığı Enstitüsü RIVM, tütün fiyatlarındaki Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışının sigara içenlerin davranışlarını etkilediğini ve tiryakilerin dörtte birinin sigarayı bırakma girişiminde bulunduğunu açıkladı. RIVM'ye göre her 10 tiryakiden 1’i sigarayı bırakmayı başardı. Ayrıca, sigara içenlerin %18'i daha az sigara içmeye başladı. Ancak ÖTV artışı kaçak sigara kullanımını da artırdı.

Anket sonuçları
Anket için 1653 tiryakiye ÖTV artışından önce ve sonra sigara içme davranışları soruldu. RIVM anket sonucuna göre ÖTV’deki artış, özellikle sigarayı bırakmayı düşünenlerde etkili oldu.

Hollanda Büyükelçisi Wijnands'tan 100 yıllık dostluk için Karsu konseri daveti Hollanda Büyükelçisi Wijnands'tan 100 yıllık dostluk için Karsu konseri daveti

RIVM'ye göre sigara içenlerin sigarayı bırakmalarının ana nedeni sağlıklarının daha iyi olması. Ancak ankete katılanların yarısından fazlası, artan maliyetlerin de kararlarında rol oynadığını belirtti.
2023 yılında Hollanda'da yaklaşık her 5 yetişkinden biri sigara içiyordu.

Yurt dışından gelen sigaralar arttı
Ancak etkilerin hepsi olumlu değil. RIVM'e göre, yurtdışından sigara alanların sayısında da bir artış görülüyor. Bu bulgu, Gümrük'ün 2023 sonbaharındaki araştırmasıyla da uyumlu. Gümrük tarafından yakalanan 4.464 sigara paketinin dörtte birinin yurtdışından geldiği veya yasadışı olduğu tespit edildi. 2021'e kıyasla yaklaşık %10'luk bir artış olduğu belirtildi.

Burada dikkat çekici olan, yabancı sigaraların çoğunun Bulgaristan ve Polonya'dan geliyor olması. Bu iki ülkeyi Almanya ve Belçika takip ediyor. Gümrük verilerine göre 2021 ve 2023 yılları arasında kaçak sigara sayısı üç kat arttı.

ÖTV artışı
Tütün üzerindeki özel tüketim vergisi geçtiğimiz Nisan ayında 1,22 euro arttı. Başka bir deyişle, 20 sigaralık bir paket için ortalama 9 euro, bir paket sarmalık kıyılmış tütün ise ortalama 17.50 euro'ya yükseldi.

Nisan ayında Bakanlar Kurulu da bu fiyat artışının sigara ve tütün kullanımı üzerindeki etkilerinin araştırılmasına karar vermişti.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş