Hollanda’da 11 ülkenin katıldığı Falcon Leap askeri tatbikatı başladı. 18 Eylül’e kadar devam edecek tatbikatta kara ve hava kuvvetlerine bağlı askerler, paraşütçülerin yanı sıra ağır ekipman ve çeşitli malzemelerin uçaklardan indirilmesine yönelik eğitim yapacak. Eindhoven Askeri Hava Üssü’nden havalanacak nakliye uçakları, tatbikat kapsamında ülkenin birçok bölgesinde alçak irtifada uçacak. Savunma Bakanlığı, uçuşların çevrede gürültüye neden olabileceğini belirtti.
Hollanda’da askeri uçaklar hangi bölgelerde alçaktan uçacak?
Falcon Leap sırasında askeri nakliye uçakları, Hollanda’nın geniş bir bölümünü kapsayan alçak uçuş alanlarında eğitim yapacak. Alçak uçuş alanları Brabant, Utrecht, Overijssel, Groningen, Friesland, Flevoland ve Gelderland bölgelerini kapsıyor.
Bu nedenle söz konusu bölgelerde yaşayanların askeri uçakları önümüzdeki günlerde daha sık görmesi ve duyması bekleniyor.
Savunma Bakanlığı, tatbikatın çevrede yaşayanları mümkün olduğunca az etkilemesi için hazırlık yapıldığını bildirdi.
Uçuşlar 13.00 ile 23.00 saatleri arasında yapılacak
Savunma Bakanlığı'nın verdiği bilgiye göre askeri uçuşların gün içinde iki ayrı zaman diliminde yapılması planlanıyor.
İlk uçuşların 13.00 ile 17.00, ikinci bölümün ise 19.00 ile 23.00 saatleri arasında gerçekleştirilmesi bekleniyor. Saat 23.00’ten sonra tatbikat kapsamında uçuş yapılmayacak.
Ancak Bakanlık, hava koşulları ve operasyonel şartlara bağlı olarak belirtilen uçuş saatlerinin değişebileceğini vurguladı. Günlük uçuş saatleri Eindhoven Askeri Hava Üssü tarafından ayrıca duyuruluyor.
Paraşütçü atlayışları ve askeri malzeme indirme eğitimleri yapılacak
Falcon Leap kapsamında Hechtelse Heide, Ginkelse Heide ve Marnewaard çevresinde paraşütçü ve askeri malzeme indirme eğitimleri gerçekleştirilecek.
Tatbikatta ağır ekipman ve çeşitli malzemeler özel sistemlerle paketlenerek paraşütlerle uçaklardan bırakılıyor. Bu yüklerin hazırlanması ve güvenli şekilde uçaktan indirilmesi, 11. Hava Mobil Tugayı uzmanları tarafından gerçekleştiriliyor.
Farklı ülkelere ait askeri nakliye uçaklarından paraşütçü atlayışları da yapılacak.
Savunma Bakanlığı hem paraşütçülerin hem de tatbikatı izlemek isteyen kişilerin güvenliği nedeniyle paraşüt atlayışlarının kesin saat ve konumlarının önceden açıklanmayacağını bildirdi.
Falcon Leap tatbikatına 11 ülke katılıyor
Hollanda’nın düzenlediği Falcon Leap tatbikatına toplam 11 ülke katılıyor. Hollanda’nın yanı sıra Almanya, İtalya, Yunanistan, Polonya, Portekiz, Romanya, İspanya, Birleşik Krallık, ABD ve İsveç tatbikatta yer alıyor.
İsveç bu yıl Falcon Leap’e ilk kez katılıyor. Portekiz Hava Kuvvetleri ise C-130 uçaklarının yerine kullanmak üzere satın aldığı KC-390M tipi askeri nakliye uçağıyla tatbikata katılıyor.
Savunma Bakanlığına göre farklı ülkelerden askerlerin, ekipmanların ve uçakların aynı tatbikatta yer alması, olası operasyonlarda birlikte hareket edebilme yeteneğinin geliştirilmesini amaçlıyor.
Tatbikatı Hollanda Kraliyet Kara Kuvvetlerine bağlı 11. Hava Mobil Tugayı düzenliyor. Hava ulaşımı ise Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri ve diğer ülkelerden gelen askeri birlikler tarafından sağlanıyor.
Hollanda semalarında bu askeri uçaklar görülebilecek
Falcon Leap’e katılan ülkeler farklı tiplerde askeri nakliye uçakları kullanıyor. Tatbikat boyunca Hollanda semalarında şu uçakların görülmesi bekleniyor:
- Almanya: A400M
- Yunanistan: C-130 Hercules
- İtalya: C-130 Hercules
- Hollanda: C-130 Hercules
- Polonya: C-295M
- Portekiz: KC-390M
- Romanya: C-27J
- İspanya: C-295M
- Birleşik Krallık: A400M
- ABD: C-130 Hercules
- İsveç: C-130 Hercules
Falcon Leap tatbikatı 18 Eylül’de sona erecek. Program, 19 Eylül Cumartesi günü Ede yakınlarındaki Ginkelse Heide’de düzenlenecek yıllık Market Garden Operasyonu anma etkinliğiyle tamamlanacak.
©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Hollanda Savunma Bakanlığı



