Hollanda’da hükûmetin 1 Ocak 2022’den itibaren tekrar yürürlüğe koyduğu yeni Uyum Yasası başta aile birleşimi ile Türkiye’den gelecek olan vatandaşlarımız olmak üzere, birçok kişiyi olumsuz etkiliyor ve tepkilerin artmasına neden oluyor.

Adalet ve Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Göçmenlik ve Vatandaşlığa Kabul Birimi’nin (IND) 1 Ekim itibariyle yürürlüğe girmesini tavsiye ettiği ve Avrupa Birliği (AB) tarafından kabul edilen Ankara Antlaşmasına uymayan bu yasaya karşı durmak için bir imza kampanyası başlatıldı.

Avukat İsmet Özkara’nın öncülüğünde başlatılan imza kampanyası şuana kadar yaklaşık 2 bin kişi tarafından imzalandı. Kampanyanın başarılı olması ve Avrupa Konseyine başvurabilmek için 60 binin üzerinde imzaya ihtiyaç duyuluyor.

Ankara anlaşması yok sayılıyor
Kampanya ile ilgili Son Haber’e konuşan Av. İsmet Özkara, “Hiç kimse Hollandaca öğrenmeğe karşı değil fakat Hollanda hükümetinin yapmak istediği, yeni uyum yasasını öne sürerek daha önce imzalanan Ankara antlaşmasını yok saymaktır.” dedi.

Özkara; hükümetin amacının bu değişiklikle yasayı kullanıp, Türk vatandaşlarının elinden Ankara antlaşmasından doğan diğer hakları da almak olduğuna dikkat çekti.

Yeni uyum yasasından; Türkiye’den aile birleşimi ile gelmek isteyenler, imamlar, Hollanda’da ikamet ederken (oturum kartı olmayan) aile birleşimi başvurusu yapanlar olumsuz etkileneceğini belirten Avukat Özkara, bu kişilerin uyum sınavında başarısız oldukları taktirde, Hollanda’ya gelemeyeceklerini ve verilen çabaların boşa gideceğini belirtti.

Herkesin destek vermesi gerekiyor
Hollanda’da din veya mezhep ayrımı olmadan herkesin imza kampanyasına destek vermesi gerektiğini belirten Özkara, “Din mezhep ayrımı olmadan, tüm sivil toplum kuruluşları ve bireyler, herkes birlik içinde olmamız ve beraber davranmamız gerekiyor. Bu nedenle tüm sivil toplum kuruluşlarını bu kampanyaya destek vermeye davet ediyorum.” şeklinde çağrı yaptı

Özkara “Sesimizi duyurmamız gerekiyor. Bu haklarımızın elimizden alınmasına engel olmalıyız. Bu nedenle herkese kampanyaya destek olmak için çağrı yapıyorum.” dedi.

“Hollanda devletine dur demek için imza kampanyasına katılın”
Hollanda 1 Ekimden itibaren Avrupa Birliği (AB) tarafından kabul edilen Ankara Antlaşmasını tek taraflı olarak iptal etmek istiyor.

Adalet ve Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Göçmenlik ve Vatandaşlığa Kabul Birimi’nin (IND) meclise gönderdiği yazıda, Hollanda‘da yapılacak olan aile birleşimi, şirket ve işçi başvurularının ekim ayından itibaren artık Hollanda‘da yapılamayacağını ve Sürecin Türkiye’de beklenmesi gerektiğini belirtti. Dolayısıyla bu karar kabul edilirse MVV vizesi olmadan Hollanda’ya giriş yapılamayacak.

Ankara antlaşmasının iptal maddesi olmamasına rağmen, sözde hukuk devleti Hollanda, aldığı uyum yasası kararı ile bu antlaşmayı tanımak istemiyor ve Avrupa Adalet Divanının kararlarını hiçe sayıyor.  

Avukat İsmet Özkara “Hollanda devletine dur demek için imza kampanyası başlattık. Toplanan imzaları Avrupa komisyonuna göndereceğiz. AB Komisyonu’nun Hollanda devletini Avrupa Adalet Divanına sevkini isteyeceğiz. Konunun takipçisi olacağız ve hukuki süreci başlatacağız.” dedi.

İmza kampanyası
İmza kampanyasına katılarak, yürürlüğe girecek olan bu hukuksuz uygulamaya dur demek için bu linki ziyaret edebilirsiniz: Nederland houdt zich niet aan het Associatieverdrag met Turkije

Ankara Anlaşması nedir?
Ankara Anlaşması,1963 yılında dönemin ortak pazarına mensup Almanya, Fransa ve Benelüks ülkeleri ile Türkiye arasında Ankara'da imzalanan ve taraf ülkelere imza tarihinde var olan kanun, yönetmelik ve uygulamaların ilerleyen yıllarda anlaşmaya imza atan ülkelerin vatandaşları için de geçerli olmasını öngören anlaşmadır.

Bu anlaşma çerçevesinde şekillenen ECAA ya da Ankara Anlaşması Vizesi, Avrupa Birliği ile işbirliği anlaşması bulunan ülkelerin vatandaşlarına İngiltere Birleşik Krallığı’nda kendi işini kurma ve İngiltere’de yerleşik yaşama hakkı sağlayan vize tipidir.

Ankara Anlaşması vizesi Romanya, Bulgaristan ve Türkiye vatandaşlarını kapsamaktadır. Bununla birlikte, Romanya ve Bulgaristan AB ülkesi konumunda bulunduğu için Ankara Anlaşması vizesi şu anda sadece anlaşmanın tarafı olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına aktif olarak uygulanmaktadır.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.