Adalet ve Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Göçmenlik ve Vatandaşlığa Kabul Birimi (IND) 1 Ekim itibariyle Avrupa Birliği (AB) tarafından kabul edilen Ankara Antlaşmasını tek taraflı olarak iptal etmek istiyor.

Geçtiğimiz dönem içerisinde birçok kez gündeme gelen ve özellikle Hollanda’da yaşayan Türkler arasında yoğun tartışmalara neden olan yeni uyum yasası kapsamında harekete geçen hükümet, bu sefer Ankara Antlaşmasını tek taraflı iptal etmek için düğmeye bastı. 

Ankara antlaşmasının iptal maddesi olmamasına rağmen, sözde hukuk devleti Hollanda bu antlaşmayı tanımak istemiyor ve Avrupa Adalet Divanının kararlarını hiçe sayıyor. 

Özkara: Kampanyanın duyurulması büyük önem taşıyor
Uzun yıllardır Hollanda’ya gelen Türk göçmenlerin yaşadığı hukuki sorunlarla ilgilenen Avukat İsmet Özkara, ekim ayından itibaren yürürlüğe alınmak istenen uygulama için harekete geçti ve bir imza kampanyası başlattı. 

Hem Hollanda’da yaşayan hem de Türkiye’den yeni gelecek vatandaşlar adına başlatılan imza kampanyasında toplanan imzalar, Avrupa Komisyonuna gönderilecek. 

Birçok vatandaşımızı yakından ilgilendiren ve çok önemli sonuçlar doğuracak olan uygulamaya karşı başlatılan kampanya şuana kadar yaklaşık 2 bin kişi tarafından imzalandı. İmza kampanyasının kabul görmesi için 60 bin imzaya ulaşması gerekmekte.

Kampanya’nın daha fazla kişiye ulaşması gerektiğini belirten Avukat İsmet Özkara özellikle sivil toplum kuruluşlarına kampanyanın duyurusunu yapması çağrısında bulunurken, vatandaşların da bu konuda ellerinden geleni yapmasının büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

IND’ye göre uygulama 1 Ekimde başlayabilir
IND tarafından meclise gönderilen yazılı açıklamada; Türkiye’den Hollanda‘ya aile birleşimi, şirket kurma veya işçi olarak gelmek için başvuru yapan bireylerin, başvuru süreci sonuçlanana kadar, Türkiye’de beklemesi gerektiğine vurgu yapılıp, uygulamanın 1 Ekimde başlayabileceği belirtilmişti.

Bu teklifin kabul edilmesi halinde; örneğin Avrupa Birliği (AB) dışından gelen ve 90 günden fazla Hollanda’da kalmak isteyen kişilere verilen MVV başvurularında, başvuru yapan kişi yaptığı başvuru sonuçlanana kadar Türkiye’de beklemek zorunda kalacak. Giriş ve İkamet (TEV) izni ile birlikte başvurulan MVV vizesi ile Hollanda’ya gelen bir vatandaş, bir sonraki adım olarak oturma iznine başvuru yapabiliyor. 

İmza kampanyası
İmza kampanyasına katılarak, yürürlüğe girecek olan bu hukuksuz uygulamaya dur demek için bu linki ziyaret edebilirsiniz: Nederland houdt zich niet aan het Associatieverdrag met Turkije

Foto: Foto: Remy Gieling - Unsplash

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.