Hollanda’da son yıllarda kiralık konut arzında yaşanan eksiklik, kiraların daha da artmasına neden oldu. Buna karşı özellikle ülkenin güneyde oturan vatandaşlar çareyi Belçika’ya taşınmakta buluyor. Kesin olarak kaç ailenin taşındığı tam olarak bilinmese de son yıllarda sayının 250 bine yaklaştığı tahmin ediliyor. 

NPO radyosunda yayınlanan Nieuws en Co programı yapımcılarının Belçika’nın Flaman bölgesindeki emlakçılarla yaptığı bir röportaja göre bölgede kiralık konut arayanların yüzde 80’i Hollandalılardan oluşuyor. 

Flaman Emlak Meslekleri Konfederasyonu (CIB) başkanı ve aynı zamanda kendisi de bir emlakçı olan Daniel Buschman, eskiden ev almak için sınırı genelde varlıklı Hollandalıların geçtiğini ancak şimdi orta sınıf vatandaşların da bölgeye taşınmaya çalıştığını belirtti.

Kiralar Hollanda’ya göre daha düşük
Belçika’da özellikle kira fiyatlarının düşük olması Hollandalıların bu ülkeye taşınmak istemesinde birinci neden oluyor. Hollanda’dakinden daha az bir kiraya müstakil, bahçeli bir ev veya büyük bir apartman dairesi kiralamak mümkün.  

Buschman bu konuda "Belçika'da 1500 euro'dan daha ucuza müstakil evler kiralayabilirsiniz. Hollanda'da kiracıların bu tip bir ev için yüzde 30 ila 40 daha fazla ödediklerini duydum." Şeklinde ifade kullanıyor.

Hollandalılar taşınmak için genellikle sınıra yakın bölgeleri tercih ediyor. En fazla kiralık ev aranan bölge Limburg ile Antwerpen kentleri ve çevresi. 

Talep fazlası kiraların artmasına neden oldu
Hollanda’dan Belçika’ya taşınanların sayısının artması bu ülkedeki kiralık fiyatların da artmasına neden oluyor. Limburg bölgesindeki kiraların son bir yıl içinde yüzde 5 ila 7 oranında arttığı belirtiliyor.

CIB'nin henüz yayınlanmamış rakamlarına göre, Belçika’da fiyatlar bu yıl yine keskin bir şekilde artacak. Daha önce yıllık bazda ortalama yüzde 1,5 civarında olan artışın bu yıl yüzde 6’ya kadar çıkması bekleniyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş