Hollanda’da girişimci sayısı geçen yıl yüzde 5,7 oranında arttı. 1 Ocak 2022 tarihinde kayıtlı 2,2 milyon girişimci varken, 31 Aralık 2022 tarihinde bu sayı 2,3 milyona yükseldi. Doğum yeri yurtdışı olan ve Hollanda’da şirket açan girişimciler içerisinde Türkler birinci sırada geldi.

Ticaret Odası (KvK) verilerine göre geçtiğimiz yıl içerisinde şirket açan girişimcilerin sayısında artış yaşandı. 2022 yılında 266.102 yeni şirket kurulduğunu belirten KvK, 138.727 şirketin kapandığını, ve 31 aralık 2022 günü toplam 2.325.141 şirketin kayıtlı olduğunu açıkladı.

Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) ve KvK rakamları özellikle serbest meslek sahibi (ZZP) olarak çalışma hayatına başlayan veya devam edenlerin sayısının arttığını gösterdi. 1 Ocak 2023 itibariyle toplumun yüzde 17’sinin ZZP olarak çalıştığı belirtilen açıklamada, 10 yıl önce bu rakamın yüzde 10 düzeyinde olduğu kaydedildi.

Türkler birinci sırada
Geçtiğimiz on yıl içerisinde doğum yeri yurtdışı olan ve Hollanda’da işyeri açanların sayısında gözle görülür derecede artış yaşandı. KvK verileri; 2013 yılında kayıtlı işyerlerinin yüzde 13’ünün sahibinin yurtdışında doğanlardan oluştuğunu, bu oranın 2023’de yüzde 18’e yükseldiğini gösterdi. 

KvK verilerine göre; doğum yeri yurtdışı olan ve Hollanda’da işyeri açan girişimciler içerisinde ilk sırayı 33.746 işyeri ile Türk girişimcileri aldı.  

İkinci sırada 31 bin 99 işyeri açan Polonyalılar gelirken, bunu 22 bin 882 işyeri açan Surinamlılar takip etti. Listenin dördüncü sırasında 18 bin 720 işyeriyle Faslılar ve beşinci sırasında ise 11 bin 335 işyeri ile Almanlar geldi.

ZZP sayıları artıyor
CBS rakamları 2022’nin üçüncü çeyreğinde serbest meslek sahiplerinin sayısının arttığını gösteriyor. Şuanda Hollanda’da 1,2 milyon serbest meslek sahibi kayıtlı. İşgücü piyasasında önemli eksikliklerin olduğu bir dönemde, gençler arasında girişimciliğin yükselişe geçmesi ise dikkat çekici bir nokta olarak görülüyor. 

Bu genç girişimcilerin tercih ettiği sektörler arasında sağlık ve sosyal yardım sektörü başta geliyor. Bu sektörü teknik, ticaret ve bilişim teknolojileri takip ediyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.