ABN AMRO tarafından yapılan bir araştırmaya göre, farklı sektörlerde olduğu gibi eczanelerde de personel sıkıntısı çekilmeye başlandı. Yayınlanan rapora göre eczanelerin sorunu sadece personel eksikliğinden kaynaklanmıyor, buna ilaç sıkıntısı da eklenmiş durumda.

Çarşamba günü yayınlanan ABN raporunda eczanelerin yaşadığı personel sıkıntısının önümüzdeki dönemde özellikle mevcut personel arasında yaşlanmanın artmasıyla daha da baskı altına gireceği belirtildi. 

Her altı eczacıdan biri 60 yaş ve üstü
Rapora göre 1 Haziran 2022 itibariyle Hollanda’da 6 bin 226 kayıtlı eczacı bulunuyor. Toplam kayıtlı eczacı sayısından yaklaşık bin eczacı 60 yaş ve üzeri yaş kategorisinde. Başka bir değişle her altı eczacıdan biri şuanda 60 yaş ve üzeri kişilerden oluşmakta.  

Bir eczacının çalışmaya başlayabilmesi için bir üniversitede 3 yıllık eczacılıkta lisans eğitiminden sonra 3 yıl da yüksek lisans eğitimi görmesi gerekmekte.

ABN personel eksikliğinin bazı mahallelerde ‘bakımın sürekliliği üzerinde’ baskı oluşturabileceği belirtilirken, eczanelerin “normal hastalardan kronik hastalara ve nihayetinde yoğun bakım gerektiren hastalara” hizmet vermeye doğru kayacaklarına dikkat çekti. 

Nüfusun yaşlanması ile birlikte yakın gelecekte insanların şimdikinden daha fazla ilaca ihtiyacı olacağı belirtilen raporda, eczacıların bu hastalara doğru ilaçları vermek ve onları uygun şekilde yönlendirmek için daha fazla çalışması gerektiğini, bu nedenle eczacıların ev doktorları ve bölgelerindeki hemşireler ile iyi çalışması gerektiğinin önemli olduğu belirtildi.

İlaç bulma sıkıntısı
2010 yılından bu yana, ilaç bulma sıkıntısı sayısı önemli ölçüde artıyor. Araştırmacılara göre eczanelerde her zaman yeterli ilaç bulunmayışının başlıca nedenleri arasında “üretim, dağıtım ve kalite ile ilgili sorunlar ve ekonomik nedenler” yer alıyor. 

Araştırmacılara göre Hollanda, düşük fiyatlar ve birçok ülkeye nazaran düşük nüfus sayısı nedeniyle ilaç şirketleri için cazip bir pazar değil.

Rapora göre, eczaneler haftada 17 saatten fazla bir süre ilaç sıkıntısını çözmek için zaman harcıyor. Bu süre içinde alternatif yolları bulması ve bunu hem hastaya hem de sigorta şirketlerine açıklaması gerekiyor. 

Önümüzdeki yıl eczanelerde minimum stok bulundurma zorunluluğu getirilecek. Araştırmacılar buna olumlu bir adım olarak görüyor.

Foto: NCI - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın