Sonhaber'i takip etmek ve haberlerimizin doğrudan telefonunuza gelmesini sağlamak için buraya tıklayın.

Amsterdam Belediyesi, sosyal yardımla geçinmek zorunda olan vatandaşlara yeni bir kolaylık getirdi. Belediye, sosyal yardım (bijstand) alan kişilerin evinin bir odasını kiraya vererek aylık en fazla 475 euro kazanmasına olanak tanıyan yeni bir düzenleme başlattı. Daha önce bu şekilde gelir elde etmek mümkün değildi.

Belediye Başkan Yardımcıları Zita Pels (Konut Politikası) ve Rutger Groot Wassink (Sosyal İşler) tarafından yapılan açıklamada, yeni kuralın 1 Kasım itibarıyla yürürlüğe gireceği bildirildi. Belediye bu uygulamayla şehirdeki konut sıkıntısını hafifletmeyi ve ev sahiplerini teşvik etmeyi hedefliyor.

Meclis Üyesi Zita Pels, sosyal yardım alan birçok kişinin aslında oda kiralamak istediğini ancak yardımlarının kesileceği korkusuyla bundan kaçındığını söyledi. Bu kişilerin endişelerinin yasal olarak ortadan kaldırıldığını da ekledi.

Yeni düzenlemenin içeriği
Yeni uygulamaya göre, sosyal yardım alan Amsterdamlılar evlerindeki bir odayı kiraya vererek aylık 475 euroya kadar gelir elde edebilecek. Bu kazanç, yardım ödemelerini etkilemeyecek. Ancak bu yalnızca kiracı, ev sahibinin evinde birlikte yaşama düzenine dâhilse, yani aynı mutfağı, buzdolabını, yemekleri ve yaşam alanlarını paylaşıyorsa geçerli olacak.

Kiracının ev sahibinden tamamen bağımsız yaşadığı durumlarda bu sınır 275 euro olarak belirlendi.

Yeni düzenlemeye göre, aynı evde yaşayan bir aile ferdi bu kapsama alınmayacak. Düzenlemeye göre, kiralanan odalarda ev sahibinin ailesinden bir üye veya aynı hane halkından bir kişi kiracı olarak kalamayacak.

Sosyal konutlarda yaşayanlar da ev sahibi veya konut şirketinden izin almak koşuluyla odalarını kiraya verebilecek. Her evde en fazla iki oda kiralanabilecek.

Milletvekili Ergin’den uyarı: Oy kullanmazsak Müslümanlara yönelik yasaklar artacak
Milletvekili Ergin’den uyarı: Oy kullanmazsak Müslümanlara yönelik yasaklar artacak
İçeriği Görüntüle

Yeni uygulama yalnızca sosyal yardım (bijstand) alanları değil, IOAW veya IOAZ yardımı alanları da kapsıyor. Bu kişiler, kira gelirlerini belediyeye bildirmek zorunda kalmadan oda kiralayabilecek. Ayrıca oda kiralama gelirleri, AOW (emeklilik), WIA (malullük), WW (işsizlik) ödeneklerini ya da kira yardımı, sağlık sigortası yardımı ve çocuk yardımı gibi sosyal destekleri de etkilemeyecek.

Artan sabit giderlere destek
Belediye, oda kiralamanın da ek maliyetler getirdiğini hatırlattı. Gaz, su, elektrik gibi sabit giderler ile belediye vergileri (çöp vergisi, su yönetimi vergisi vb.) kiralamayla birlikte artabiliyor. Yetkililer, bu nedenle kiracılara tanınan gelir sınırının aynı zamanda bu ek giderleri karşılamaya yönelik bir teşvik olduğunu belirtiyor.

Belediye yetkilileri, bu düzenlemenin şehirdeki konut krizini hafifleteceğini ve daha fazla yaşam alanının kullanılabilir hale geleceğini umuyor.

Belediye yetkilileri, bu düzenlemenin şehirdeki konut krizini hafifleteceğini ve daha fazla yaşam alanının kullanılabilir hale geleceğini umuyor.
©Sonhaber.eu