Hollanda İlaç Değerlendirme Kurulu, sağlık hizmeti sunucularından diyabet ilaçları Ozempic ve Victoza'yı şimdilik yeni hastalara reçete etmemelerini ve alternatif ler aramaları tavsiyesinde bulundu. Önceliğin söz konusu markaların tedarikinin iyileştirilmesi olduğunu belirtti.

Kurul, zayıflama ilacı olarak da kullanılan, esas olarak diyabet hastaları için piyasada bulunan Ozempic ilacında yaşanan tedarik sorununun önümüzdeki yıl da devam edeceğini düşünüyor.

Kurul açıklamasında Ozempic yerine reçete edilebilecek farklı alternatif ilaçlar olduğu hatırlatıldı. 

Kurul, doktorların hastalarına bu ilacı diyabet veya obesite tedavisi için reçete edip etmediği bilgisine sahip değil. Ancak ilaç tedariki, dağıtımı ve ilaç içerikleri ile ilgili araştırmalar yapmakta.

Fabrikalarda kapasite sorunları yaşanıyor
Son zamanlarda aralarında Belçika ve Hollanda’nın da bulunduğu birçok ülkede Ozempic ilacını bulmak daha zor hale geliyor. Bunun başlıca nedenleri arasında üretici Novo Nordisk şirketinin kapasite sorunları ve ilaca yönelik hızla artan talep olduğu belirtiliyor. Ayrıca üretici firma, Ozempic üretimini arttırmak için Victoza’nın arzını azalttığını belirtiyor.

Kurul tarafından yapılan açıklamada Ozempic arzının en erken önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde normal seviyesine döneceği, Victoza'nın arzının ise 2024’ün ikinci çeyreğini bulabileceği öngörüldü.

Belçika yasak getirmeyi düşünüyor
Ekim ayında bir açıklama yapan Belçika Sağlık Bakanı Frank Vandenbroucke, diabet hastalarının kullandığı Ozempic ilacında yaşanan tedarik sıkıntısı nedeniyle, obezite hastalarına farklı alternatiflerin geliştirilmesi gerektiğini açıkladı ve bu hastalara Ozempic ilacı reçete edilmesini yasaklamak istediğini duyurdu. Eylül ayında da Federal İlaç ve Sağlık Ürünleri Ajansı (FAGG) doktorlara ilacı sadece diyabetli hastalar için reçete etmeleri için çağrıda bulundu. 

Ozempic ne için kullanılıyor?
Diyabet hastaları tarafından kullanılan Ozempic, kilo vermek isteyen insanlar arasında da oldukça popüler. İlaç, diğer etkilerinin yanı sıra iştahı baskılayarak kilo vermeye yardımcı oluyor. Üretici firmanın talebi karşılayamaz hale gelmesi, özellikle diyabeti bulunan hastaların endişesinin artmasına neden oluyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş