Sağlık Bakanı Frank Vandenbroucke (Vooruit), diabet hastalarının kullandığı Ozempic ilacında yaşanan tedarik sıkıntısı nedeniyle, obezite hastalarına farklı alternatiflerin geliştirilmesi gerektiğini düşünüyor.

Aşırı obeziteye sahip hastalara, şu anda Ozempic ilacı reçete ediliyor. Ancak Sağlık Bakanı Vandenbroucke, ilacın kıtlığı nedeniyle sadece tip 2 diyabet hastaları için ayrılması gerektiğini düşünüyor.

Bilindiği üzere Ozempic ilacı, kilo vermek isteyen insanlar arasında oldukça popüler. İlaç, diğer etkilerinin yanı sıra iştahı baskılayarak kilo vermeye yardımcı oluyor. İlaç daha popüler hale geldikçe, üretici Novo Nordisk talebi karşılayamaz hale geldi. Bu durum özellikle diyabeti bulunan hastaların endişesinin artmasına neden oluyor.

Bir ay önce, Federal İlaç ve Sağlık Ürünleri Ajansı (FAGG) doktorlara ilacı sadece diyabetli hastalar için reçete etmeleri için çağrıda bulundu. Sağlık Bakanı Vandenbroucke’da bunu bir düzenleme ile sınırlamak istiyor.

Bakana göre Ozempic ilacını obezite tedavilerinde reçete edilmesi yasağı geçici bir dönem için uygulanabilir. Talebi karşılayacak yeterli üretim seviyesine gelindiğinde bu yasak da kalkabilir. 

Bakan Vandenbroucke böyle bir yasağın henüz kesin olmadığını belirtirken, "Bu önlemin probleme çözüm olup olmadığını da takip etmeliyiz. Eğer çözmezse, yerine konulacak ilaçlara bakmalıyız." şeklinde ifade kullandı.

Ozempic nedir?
Ozempic, 2017'de Danimarkalı ilaç firması Novo Nordisk tarafından şeker hastalığının en yaygın formu olan tip 2 diyabet hastaları için üretilen ve piyasaya sürülen bir ilaç. 

Avrupa İlaç Ajansı EMA ve Amerikan FDA ilacın, aşırı obez hastalarda da kullanılmasına onay verdi.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş