Hollanda'nın Güney Hollanda (Zuid-Holland) eyaletindeki Gorinchem kentinde ilk İslam ilkokulu El Enbiya, 14 Ekim Çarşamba günü düzenlenen törenle resmen açıldı. Eğitim yılının başından bu yana faaliyet gösteren okulda şu anda 59 öğrenci eğitim görüyor.

Yaklaşık iki yıllık hazırlık sürecinin ardından faaliyete geçen El Enbiya'ya ailelerin ilgisi beklenenin üzerinde oldu. Gelecek eğitim yılı için şimdiden bekleme listesi oluşturulduğu belirtildi.

Dört yaşından itibaren çocukların kabul edildiği Hollanda ilköğretim sisteminde okul, şu anda 1'inci sınıftan 4'üncü sınıfa kadar eğitim veriyor.

Gorinchem'in ilk İslam ilkokulu
Gorinchem'in Gildenwijk mahallesindeki Gildenplein'de bulunan El Enbiya İlkokulunun resmî açılışı, öğrenciler ve velilerin katıldığı törenle gerçekleştirildi. Açılış kurdelesini Belediye Başkan Yardımcısı Michiel Geursen, Okul Müdürü Tuba Sümeyra Sevinç, İslam İlköğretim Vakfı (SIPO) Yönetim Kurulu Üyesi Fatima El Messlaki ve SKG yöneticisi Zita Roest birlikte kesti.

Okul bahçesi açılış için balonlarla süslendi. Kırmızı halı serilen alanda çocuklar için şişme oyun parkı kuruldu, katılımcılara çeşitli ikramlar sunuldu.

Törende konuşan Geursen, okulun çocuklar için yalnızca okuma, yazma ve matematik öğrendikleri bir yer olmadığını belirtti. Çocukların okulda sorumluluk almayı, arkadaşlık kurmayı ve birlikte yaşamayı da öğrendiğini vurguladı.

Her çocuğun kendisini geliştirebilmek için fırsatlara sahip olması gerektiğini söyleyen Geursen, El Enbiya'daki öğrencilerin burada geleceklerini inşa etmelerini umduğunu ifade etti.

El Enbiya'nın açılmasıyla birlikte Gorinchem kentindeki ilkokul sayısının 13'e yükseldiği belirtildi.

Okul Müdürü Sevinç: Ailelerden yoğun talep vardı
El Enbiya İlkokulu Müdürü Tuba Sümeyra Sevinç yerel basına yaptığı açıklamada, açılış gününü kendileri için önemli bir dönüm noktası olarak nitelendirdi. Okulun kurulması için yaklaşık iki yıl hazırlık yaptıklarını anlatan Sevinç, uzun zamandır beklenen bir isteğin gerçekleştiğini söyledi.

Gorinchem'deki Müslüman ailelerin böyle bir okulun açılmasını istediğini belirten Sevinç, bu talebe karşılık verebilmekten gurur duyduğunu ifade etti.

Sevinç, Hollanda'da yaşanan öğretmen açığına rağmen gerekli yeterliliklere sahip öğretmenleri işe almayı başardıklarını belirtti.

Okulun henüz kuruluş aşamasında olmasına rağmen öğrenci kayıtlarına gösterilen ilgiden memnun olduklarını dile getiren Sevinç, gelecek eğitim yılı için başvuruların devam ettiğini söyledi.

Gelecek yıl için bekleme listesi oluştu
El Enbiya'da özellikle küçük yaş gruplarına yönelik başvuruların yoğun olduğu bildirildi. Okul yönetimi, gelecek eğitim yılı için şimdiden bekleme listesi oluştuğunu açıkladı.

Müdür Sevinç, önümüzdeki yıl 5'inci sınıfı açmayı ve imkânlar elverirse yeni bir ana sınıfı oluşturmayı hedeflediklerini belirtti.

Uzun vadede ise okulun Hollanda ilköğretim sistemindeki 1'inci sınıftan 8'inci sınıfa kadar bütün sınıflarda eğitim vermesi planlanıyor.

El Enbiya, Stichting Islamitisch Primair Onderwijs (SIPO) adlı İslam İlköğretim Vakfına bağlı olarak faaliyet gösteriyor.

Vakıf, okulun ilerleyen yıllarda 282 öğrenciye ulaşmasını öngörüyor. Bu sayı, Hollanda'da yeni okul açılması için belirlenen 278 öğrencilik ölçütün dört üzerinde bulunuyor.

Okulun mevcut öğrenci sayısı bu hedefin altında olsa da yönetim, kayıt taleplerinin ilerleyen yıllarda artmasını bekliyor.

Hollanda'da ev alacaklara 2027'de enerji tasarrufu için 20 bin euroya kadar ek kredi
Hollanda'da ev alacaklara 2027'de enerji tasarrufu için 20 bin euroya kadar ek kredi
İçeriği Görüntüle

Okulun açılması öncesinde belediyeyle görüş ayrılığı yaşandı
El Enbiya'nın kuruluş süreci yalnızca eğitim hazırlıklarıyla sınırlı kalmadı. Gorinchem Belediyesi ile okulun kuruluşunu üstlenen vakıf arasında daha önce görüş ayrılıkları yaşandı.

Belediye yönetimi ile SIPO arasındaki yazışmalarda, kentteki mevcut okulların kökeni ne olursa olsun bütün öğrencilere eğitim verdiği savunuldu. Belediye ayrıca yakınlardaki Leerdam kentinde bulunan El Boukhari İslam İlkokulunu alternatif olarak gösterdi.

Okulun yerleşeceği bina konusunda da tartışmalar yaşandı. Yer seçimine ilişkin bir imza kampanyası düzenlendi.

Müdür Sevinç ise açılışın ardından yaptığı değerlendirmede, geçmişte yaşanan itirazların günlük okul hayatına yansımadığını söyledi.

Okul binasından ve kurulan iş birliklerinden memnun olduklarını belirten Sevinç, Gorinchem'deki aileler arasında güçlü bir dayanışma gördüğünü ifade etti.

El Enbiya'nın açılışı, çocuklarını bu okula kaydettiren aileler tarafından da memnuniyetle karşılandı.

Gorinchem'de daha önce Protestan, Reform ve Katolik kimlikli ilkokullar bulunurken El Enbiya'nın açılmasıyla kentte ilk kez İslam inancını temel alan bir ilkokul da eğitim vermeye başladı.
©Sonhaber.eu

Fotoğraf: El Enbiya Okulu web sitesi