Hollanda’da bankalar ticari hesaplardan ek ücret kesmeye başladı. Şirketler, dernekler, vakıflar, camiler ve kiliselerin hesaplarından yapılan bu ek kesinti, kara para aklama konusunda yürütülen araştırmalar için kullanılıyor. 

ABN Amro, ING ve SNS bankaları tarafından başlatılan bu uygulamaya önümüzdeki haftadan itibaren Rabobank da dahil olacak. 

Bankalar; kara para aklama ve terörün finansmanının kontrolü için yaptığı araştırmaların maliyetinin çok yüksek olduğunu, bu nedenle şirket, dernek, vakıf, cami ve kilise gibi tüm ticari hesapların ek ödeme yapmak zorunda olduğunu belirtiyor.

Başka bir değişle tüm derneklerin, vakıfların ve şirketlerin banka hesaplarından her ay birkaç euro kesilecek. Birden fazla banka hesabı olanlar için bu her hesap için ayrı bir kesinti anlamına gelmekte.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Hollanda Bankalar Birliği’nden Helène Erftemeijer, bankaların masrafının son yıllarda özellikle yürütülen araştırmalar nedeniyle ciddi şekilde arttığını dile getirdi. Erftemeijer bazı sektörlerde kara para aklama faaliyetlerinin nispeten daha az olduğunu bu nedenle bu sektörler için indirim uygulanıp uygulanamadığını araştırdıklarını da dile getirdi.

VNO-NCW ve MKB Nederland organizasyonları ise bankaların kara para aklama konusunda olması gerekenden daha sıkı davrandığı için, girişimcilerin şuanda bile ciddi sorunlar yaşadığını belirtti. Kurumlar; bunun üzerine bir de faturanın yine bu girişimcilere kesildiğini belirterek, durumu “Tuhaf ve gülünç” olarak nitelendirdi.

Bankaların masrafı arttı
Betaalvereniging Nederland tarafından McKinsey  araştırma bürosuna yaptırılan bir araştırmaya göre bankaların kara para aklama konusunda yaptığı araştırma maliyeti yıllık toplamı 700 milyon euroya kadar çıkmakta, buna karşı ödemelerden elde edilen gelir düşmekte. 

Araştırmaya göre bankaların 2021 yılında ticari hesaplardan elde ettiği gelir miktarı 230 milyon euroyu geçti ancak kişisel hesaplardaki işlemlerde yapılan araştırmalar için 800 milyon euronun üzerinde harcama yapıldı.

Tahminlere göre Hollanda'da her yıl 13 milyar euro civarında kara para aklama işlemi gerçekleşiyor. Bankalar her yıl yürütülen kara para aklama araştırması sayesinde birkaç yüz milyon euroluk paranın izini sürebildiğini belirtiyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.