Hollanda’da bu hafta Salı günü üç harf, iki rakam ve ardından bir harften oluşan (GBB-01-B) yeni plaka serisi kullanıma girdi. Birçok ülkede plakada yer alan harf veya sayıların bir anlamı bulunmakta. Örneğin Türkiye’de 34 veya 06 ile başlayan plakaların İstanbul ve Ankara’yı gösterdiğini hepimiz biliyoruz. Peki Hollanda araç plakalarının rengi ve üzerindeki harfler neyi ifade ediyor? İşte anlamları…

Bir plaka, bir aracı tanımlamak için kullanılan benzersiz bir harf ve rakam kombinasyonudur. Bir plakadan birçok bilgi çıkarabilirsiniz. Bu kod, Hollanda'da aracın kimliğini belirleyen altı rakam ve harften oluşan bir diziden oluşur. Bazı diğer ülkelerin aksine, Hollanda'da bir plaka araçla sonsuza dek bağlı kalır.

Plaka renkleri ve türleri
Plakalar çeşitli tür ve boyutlarda olabiliyor. Bilinen sarı renkli plakaların yanı sıra, yolda başka tür plakalara da rastlayabilirsiniz. 

Sarı plaka, siyah harfler: Binek otomobiller, ticari araçlar, üç tekerlekli araçlar ve izin verilen maksimum ağırlığı 750 kilodan fazla olan römorklar için.

Beyaz plaka, siyah harfler: İki şekilde olabilir. Birincisi, ihracat veya transit araçlar için kullanılır ve sadece 14 gün geçerlidir. İkincisi, 750 kiloya kadar olan römorklar ve bisiklet taşıyıcıları için kullanılır ve aracın plakasıyla aynı harf ve rakamlara sahiptir.

Açık yeşil plaka, siyah harfler: 'Ticari plaka' olarak bilinir ve test sürüşleri için oto galerileri ve diğer yetkili satıcılar tarafından kullanılır.

Açık mavi plaka, siyah harfler: Bu, sadece taksiler için ayrılmıştır.

Sarı plaka (küçük), siyah harfler: 'Amerikan plakaları' olarak da bilinir. Tanınabilir, daha kompakt plaka - model 18.2 olarak adlandırılan - belirli araçlar için kullanılabilir.

Koyu mavi plaka, beyaz harfler: Bu plakalar, 1 Ocak 1978'den önce ilk tescili yapılan tarihi araçlar içindir.

Plakada yer alan harfler
Plaka, araç hakkında birkaç şey açığa çıkarır. Harflerin ve rakamların sırası, plakanın veriliş tarihini gösterir. En yeni serideki ilk plaka örneğin GBB-01-B kombinasyonuna sahip. 

Plakadan, aracın türünü de anlayabilirsiniz. Örneğin, motosiklet ve scooterlarda D veya F harfleri bulunurken, römork ve çekiciler sırasıyla W ve O harflerine sahiptir. 

Hafif ve ağır ticari araçlarda V ve B harfleri kullanılır, M harfi ise bir motosikleti gösterir. 

Plakalarda özel harfler de mevcuttur. AA, aracın kraliyet ailesine ait olduğunu gösterir. C harfi ise diplomatlara ait olduğunu belirtir.
©Sonhaber.eu

Hollanda'da öğrenciler için eğitim maliyetleri artıyor Hollanda'da öğrenciler için eğitim maliyetleri artıyor

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş