Pandemi nedeniyle zorlu geçen 2021 yılını geride bırakmak için sayılı günler kaldı. Yeni bir yıla girerken, yeni yasal düzenlemeler de devreye girecek.  

1 Ocak 2022 tarihinden itibaren hayatımızda neler değişecek? Önümüzdeki yıl yürürlüğe girecek olan yeni yasal değişiklikler vatandaşın cebine nasıl yansıyacak? 

İşte 2022’nin en önemli değişiklikleri…

Evden çalışma ödeneği
2022 yılında evden çalışma ödeneği ile ilgili yapılan değişikliğe göre işverenler çalışanlarına günde 2 euroluk katkı desteği verecek. Buna ek olarak iş-ev arası trafik mesafesi için verilen seyahat ödeneği (Vergisiz ve kilometre başına 19 cent) ödenmeye devam edecek, ancak evden çalışma ödeneğine tabi günlerin dışındaki günler için geçerli olacak.

Eğitim masrafları
Mevcut işin için bir eğitim mi alıyorsun veya iş olanağı yaratmak için bir eğitime mi başladın? 1 Ocak'tan itibaren bu eğitim masrafları artık vergiden düşülemeyecek. Bunun yerine mart ayından itibaren UWV üzerinden İşgücü Piyasasının Canlandırılması(STAP-budget) ödeneğine başvurmanız gerekecek. STAP ödeneğinden kişi başına yılda en fazla 1000 euro kullanılabilecek. 

AOW yaş sınırı yükseltildi
Genel Yaşlılık Yasası (AOW) kapsamında uygulanan yeni kurala göre emekli olmak için yaş sınırı 3 ay artırılarak 66 yıl ve 7 aya yükseltildi. 2021 yılı AOW yaş sınırı 66 yıl ve 4 aydı. 
Bu yaş grubundaki bekarlar için AOW emeklilik maaşı 1.244.35 euro, çiftler içinse kişi başı 851.52 euro olacak.

Sosyal konutlarda gelir sınırı
Sosyal konutlarda bir ev kiralamak için gelir seviyenize bakılmakta. Yeni yılda uygulanacak gelir sınırına göre; sosyal konutlarda bir ev kiralamak için tek başına yaşayan bir kişinin gelirinin en fazla 40.024 euro, çiftlerin ise 44.196 euro olması gerekmekte.

Ev kiraları
Sosyal konutlarda kiralar her halükarda 1 Temmuz'a kadar donduruldu, yani 1 Ocak’ta kira artışı olmayacak. Özel sektördeki ev kiraları ise en fazla yüzde 3,3 artırılabilecek. 

İpotek faiz indirimi sınırı düşürüldü
69.398 Euro'nun üzerinde bir geliriniz mi var? O zaman 2022 sizin için biraz daha pahalı olacak. Çünkü yüzde 43 olan vergi indiriminden yararlanılma sınırı, yüzde 40’a çekildi. Başka bir değişle ipotek faizi ve evin diğer masraflarının en fazla yüzde 40’ını vergiden düşebileceksiniz.

Enerji Vergilerinde indirim, kullanım giderinde zam
Gaz fiyatları çok yüksek ve enerji faturaları keskin bir şekilde arttı. Bu nedenle hükümet, 2022'de enerji vergisini düşüreceğini duyurdu. Kullandığınız enerjiye bakılmaksızın, alacağınız vergi indirimi 560 eurodan 825 euroya çıkartıldı. 

Buna rağmen; son günlerde gaz fiyatlarının artması, enerji faturalarınızın artmasına da neden olabilir.
1 Ocak 2022 tarihinde yenilenecek bir sözleşmeniz varsa, gelecek yıl gaz ve elektrik için daha fazla ödeyeceksiniz anlamına gelmekte. 
Örnek olarak 2.250 kilovat saat elektrik ve 1.200 metreküp gaz tüketim olan bir hanenin 2022 Eneco aylık faturası bu yıla göre 17,50 euro artacak. Essent firması ise aynı miktardaki artışı 3.000 kilovat saat elektirik ve 1.400 metreküp gaz tüketiminde yapacak.

"Eneco 2022 zamları"
"Essent 2022 zamları"

Hükümetten 200 euro yardım
Hükümet, asgari düzeyde veya biraz üzerinde geliri olan kişilerin, artan enerji fiyatlarını telafi  etmek için ekstra 200 euro ödeyecek. 
Düşük gelirli serbest meslek sahipleri ve IOW veya AOW ödeneği alanlar; Sosyal yardım ödeneği alan kişilere otomatik olarak gönderilecek bu yardım için, bizzat belediyeye başvurması gerekecek.

"Hollanda'da düşük gelirlilere 200 euroluk enerji faturası yardımı"

Vergiden muaf bağış
Şimdiye kadar ebeveynlerin çocuklarının masraflarına destek olmak için verdiği 6604 euroya kadar olan bağışlardan vergi alınmıyordu. Ancak bu kural 2022’de değişecek. Ebeveynler, 2022'de çocuk başına vergiden muaf maksimum 5667 euro bağışta bulunabilecek

Asgari ücrete zam
21 yaşın üzerindeki vatandaşlar için asgari ücret miktarı, 1 Ocak 2022'de 24 euro artarak ayda 1725 euroya çıkacak. Buna bağlı olarak WW, WAO ve ZW ödenekleri de artacak.

"Hollanda'da 2022 yılında asgari ücretler aylık 24 euro zamlanacak"

Çocuk parası (Kinderbijslag)
Hükümetin 2022 çocuk bakım masraflarına ödediği miktar artırıldı. Ne kadar çocuk yardımı alacağınız elbette çocuğunuzun yaşına bağlı olacak ancak, Ocak ayında yürürlüğe girecek yeni kurala göre 12 ile 17 yaş arasındaki çocukları olan ebeveynlere ayda 329,56 euro ödeme yapılacak. 

Sağlık Sigortası primleri 
Temel Sağlık Sigorta prim miktarı önümüzdeki yıl zamlanacak. 2022 prim miktarları şirketler arasında farklılık gösterse de 3 ila 9 euro arasında zam geleceği görülmekte. 
Sigorta şirketlerinin 2022 sigorta prim miktarları için için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

"Hollanda’da 2022 temel sağlık sigortası primlerine aylık 3 ila 8 euro arası zam gelecek"

Sağlık Sigortası Yardımı (Zorgtoeslag)
Önümüzdeki yıl özellikle düşük gelirlilerin aldığı Sağlık Sigorta yardımlarında artış olacak. Tek başına yaşayan kişilerin alacağı yardım yıllık olarak 48 euro artacak. Çok kişili ailelerde bu artış 60 euroya çıkacak. 

Sigaralarla ilgili yeni düzenleme
Önümüzdeki yıldan itibaren de tüm özel şirketler deki sigara odaları kapatılacak. Kafe, bar ve restoranlardaki sigara makineleri kaldırılacak. Süpermarketlerde önümüzdeki yıl 1 Temmuz'dan, itibaren tütün ve tütün ürünleri tezgahlardan kaldırılacak, 1 Ocak 2024'ten itibaren de marketlerin sigara satmalarına izin verilmeyecek.

"Hollanda’da özel şirketlerdeki sigara içme odaları kapatılıyor, kafelerdeki sigara makineleri de kaldırılıyor"

Konut satın alıp kiraya vermek zorlaşacak
1 Ocak'tan itibaren, belediyelerin büyük çoğunluğu Satın Alma Koruması uygulamasına geçiş yapacak. Buna göre mevcut bir evi satın alan yeni ev sahibi zorunlu olarak belirli süre bu evde kendisi ikamet etmek zorunda olacak. Amsterdam, Den Haag ve Utrecht bu uygulamanın şehir genelinde olacağını belirtirken, Rotterdam bazı bölgeleri kapsayacağını açıkladı.

."Amsterdam'dan sonra diğer büyük şehirlerde de belirli miktarın altındaki evler kiraya verilemeyecek"

Bazı trafik cezalarına zam geliyor
2022 yılında trafikteyken telefon kullandığı anlaşılan sürücülere 350 euro trafik cezası kesilecek. Ambulans veya itfaiye araçlarına öncelik vermeyen sürücüler ise 350 euroluk trafik cezası alacak.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın
©️SONHABER.EU