Hollanda'da cumartesi günü başlayan, pazar ve pazartesi günü bir çok şehre yayılan gösterilerde protestocular zaman zaman polisle çatışırken, bazı şehirlerde dükkanları ve işyerlerini yağmaladılar.  Salı akşamı ise bazı bölgelerde taşkınlıklar yaşansada genel anlamda sakin geçtiği aktarıldı.

Polis tarafından yapılan açıklamada Cumartesi gününden bugüne kadar çok yasıda  kişinin gözaltına alındığını, çıkan olaylar sonucu 10 polis memurunun yaralandığı bilgisi paylaşıldı.

Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Şaban Dişli, gözaltına alınanlar arasında Türk vatandaşı bulunmadığını söyledi. Hollanda Diyanet Vakfı (HDV) ise Cuma günü camilerde, "Olaylara karışmayın" hutbesi okutacağını açıkladı.

Sokağa çıkma yasağının yürürlüğe girdiği Cumartesi akşamı 21:00'den itibaren Urk kentindeki aşırı sağcı kesim tarafından başlatılan protestolar, hafta sonundan bu yana ülkenin diğer bölgelerinde artarak devam ediyor.

Aşırı sağcıların başını çektiği olaylara Venlo, Rotterdam ve Lahey kentlerinde Fas kökenli göçmenlerin de karıştığı belirtiliyor. Pazartesi gecesi Rotterdam'da göçmenlerin yoğun olduğu güney bölgesinde çok sayıda işyeri yağmalandı.

Büyükelçisi Dişli: Pegida gibi bazı aşırı sağcı örgütler, Türkleri olayların içine çekmeye çalışıyor

Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Şaban Dişli, BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamada, 3 gün boyunca gözaltına alınan yüzlerce kişi arasında hiçbir Türkiye kökenli göçmenin bulunmadığını söyledi.

Dişli, Türk vatandaşlarının genellikle olaylara ilişkin videolar paylaştığını ve protestolara katılmadığını belirterek, "Özellikle vatandaşlarımızdan protesto ve şiddet olaylarından uzak durmalarını istiyoruz" dedi.

Büyükelçi Dişli, Cuma günü Hollanda Diyanet Vakfı tarafından, ülkedeki camilerde, Türkiye kökenli göçmenleri olaylara karışmamaları konusunda uyaran bir hutbe okutulacağını açıkladı.

Türk vatandaşlarının, Hollanda'daki huzur ortamının bir parçası olduğunu burgulayan Dişli, Pegida gibi bazı aşırı sağcı örgütlerin, Türkleri olayların içine çekmeye çalıştığını vurguladı.

Büyükelçi, "Biz bu düzene saygılıyız. Bu huzur ortamı ve harmoninin bir parçasıyız" diye konuştu.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın