Dünya Kupasında İspanya ile karşılaşan Fas tarihinde ilk kez çeyrek finale çıkmayı başardı. Bu başarı Hollanda ve Belçika’da sevinçle karşılandı ancak kutlamalarda yine olaylar çıktı. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Brüksel ve Antwerpen’de polis ve çevik kuvvet ekipleri taşkınlık yapanlara müdahale etti. 

Geçen hafta Fas'ın oynadığı Dünya Kupası grup elemeleri karşılaşmaları sonrası Belçika ve Hollanda'da yaşanan isyanların üzerine, Salı akşamı oynanan İspanya maçı öncesi her iki ülkede özellikle büyük şehirlerde güvenlik önlemleri artırıldı. Kentlerde vatandaşların genelde kutlama yapmak için toplandığı birçok alan “riskli bölge” ilan edildi. Şehir merkezlerindeki birçok iş yeri, olası çıkabilecek taşkınlıklara karşı, kapılarını erkenden kapattı.

Fas - İspanya maçının bitiminin ardından Amsterdam, Rotterdam ve Den Haag’daki kutlamalar, bir süre sonra taşkınlığa dönüştü. 

Rotterdam'da polis 7’si çevredekilere ve yoldan geçenlere ağır havai fişekler fırlattıkları için Centraal Station’da olmak üzere toplam 35 kişi gözaltına alındı. Bu kişilerden bazılarının kimliklerini göstermekten reddetmekten ve güvenlik güçlerine hakaretten tutuklandığı belirtildi. Coolsingel’da bir polis memuru patlatılan bir havai fişek bombası nedeniyle işitme duyusunda zarar aldı. Kutlamaların kontrolden çıkması üzerine polis, tazyikli su ve göz yaşartıcı gazla müdahale ederek, taraftarları dağıttı.

Den Haag’da taraftarların neşeli bir şekilde başladığı kutlamalar daha sonra taşkınlığa dönüştü. Göçmenlerin yoğun olduğu Schilderswijk semtinde çevik kuvvet ekipleri taşkınlık yapan Faslı taraftarlara müdahale ederek, kalabalığı dağıttı. Vaillantlaan’da polise havai fişek atıldı. Polis şiddet ve ağır havai fişek bulundurmaktan 10 kişinin gözaltına alındığını, bu sayının artabileceğini duyurdu.

Başkent Amsterdam’da biri yardım ekiplerine havai fişek atmak suçuyla, toplam 10 kişinin gözaltına alındığını açıklayan polis, gözaltı sayısının artabileceğini belirtti. Şehirde özellikle Mercatorplein civarında taraftarların havai fişek ve şişe fırlatması üzerine polis, kalabalığa müdahale ederek, alanı boşalttı.

Belçika’da 10larca kişi gözaltına alındı
Belçika basınında yer alan haberlere göre Brüksel’de polis maçın bitiminin ardından güvenlik gerekçesiyle toplu taşıma araçlarının güzergahında değişiklik yaptı. Çıkan olaylarda Brüksel’de 114 idari 5’i adli olmak üzere 114 kişi gözaltına alındı. 

BBC’nin haberine göre Brüksel'deki Güney İstasyonu civarındaki kutlamalar birçok taraftarın olay çıkmaması için el ele tutuşarak insan zinciri oluşturmasına rağmen, isyana dönüştü.  Polis, havai fişekler fırlatan taraftarları, tazyikli su ve göz yaşartıcı gazla müdahale ederek dağıttı.

Antwerpen’de sosyal medya üzerinden yapılan Meir meydanındaki isyan çağrıları üzerine polis alanı kapattı. Taraftarlarla güvenlik güçleri arasında yaşanan arbede sırasında reşit olmayan birkaç Faslı taraftar gözaltına alındı. Şehirde yaklaşık 20 kişinin idari ve 2 kişinin de adli suçlardan gözaltına alındığı duyuruşdu.

Gent ve Kortrijk kentlerinde de, çok sayıda Faslı taraftarın sokaklara çıktığı belirtildi.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Video Screenshot

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.