Son bir ay içinde Hollanda’nın Schiphol havalimanında yaşanan kaosun benzeri Almanya ve İngiltere’de de yaşanıyor. Yolcular uçağını kaçırıyor, bavullar bir sonraki seferle yolcuya ulaştırılıyor.

Amsterdam Schiphol havalimanında özellikle güvenlik ve bagaj personelinde yaşanan eksiklik nedeniyle mayıs tatilinden bu yana sıkıntı yaşanıyor. Alana gelen yolcular kilometrelerce kuyrukta beklemek zorunda kalıyor. Ancak bu sıkıntı sadece Schiphol’de görülmüyor.

İngiltere ve Almanya’da da aynı sorun yaşanıyor
Camiahaber sitesinde yer alan bir haberde İngiltere’nin başkenti Londra’daki Heathrow havalimanı ile Almanya’nın Düsseldorf, Köln/Bonn, Hannover ve Frankfurt havalimanlarında da yolcuların uzun saatler beklemek zorunda kaldığı, hatta bu bekleyiş nedeniyle uçaklarını kaçıranların olduğu belirtildi.

Geçen hafta yüzlerce yolcunun hava alanına erken saatte gelmesine rağmen uçaklarını kaçırdığı belirtilen haberde, Almanya’nın Köln/Bonn havalimanında uzun kuyruklar oluştuğu ve aynı yoğunluğun yaz aylarında da devam edeceğinin tahmin edildiği aktarıldı.

Haberde, alanda güvenlik kontrolü yapan şirketin açıklamasına da yer verildi. Şirket; çalışanların büyük bir bölümünün raporlu olduğu gerekçesiyle az personelle çalışmak zorunda kalındığını açıkladı. 

Sorun personel eksiğini gidermeyen şirketler
Habere göre havalimanlarındaki personel yetmezliğinin ana sebebi, havalimanı işletmelerinin pandemi gerekçesi ile çok sayıda işçiyi çıkarması ve yeni personel istihdamına yanaşması. 

Personel yetmezliği ayrıca yolcularla eşyalarının aynı seferde taşınamaması problemini de beraberinde getirdi. Uçuşa yetişebilen çok sayıda yolcuya ait eşyalar ancak bir sonraki veya bir gün sonraki seferle taşınabildi. Hava alanlarının gerekli tedbirleri almaması da eleştiri konusu oldu.

Schiphol’de uzun kuyruklar oluştu

Bu hafta tatile gitmek için Amsterdam Schiphol havalimanına gelen yolcuların sosyal medya üzerinden paylaştığı görüntülerde, alanın dışında 3 kilometreye kadar çıkan kuyruklar olduğu görüldü. Alanın içinde de kalabalık gerginliğin artmasına neden oldu.

Geçtiğimiz hafta Pazar günü yaşanan yoğunlukta yolcular ile personel arasında çıkan kavga, Hollanda İnzibat Timi (Marechaussee) tarafından kontrol altına alındı. 

Hollanda Hava Yolları KLM, Nisan ayı sonunda yaptığı gibi birçok seferi iptal etti ve bilet satışlarını önümüzdeki hafta pazartesi gününe kadar azalttığını duyurdu. Yaşanan bu sıkıntı sonrasında Hollanda Seyahat Acenteleri Birliği (ANVR) hükümete çağrıda bulunarak, ordunun havalimanında yaşanan problemleri gidermek için görevlendirilebileceğini duyurdu.

Bunun yanı sıra hafta içinde yapılan açıklamada Schiphol havalimanının yaz yoğunluğunu atlatmak için uçak seferlerinin azaltılacağı aktarıldı. Bu anlamda uçak şirketlerine yeni bir slot uygulamasına geçirileceği duyuruldu.

Schiphol yönetimi Perşembe günü yaptığı yazılı açıklamada ise 2022 Yaz Eylem Planını açıkladı. Açıklanan plan bazı kesimlerin eleştirisine neden oldu. Eleştirilerin başında yeni personel alımının yaz aylarına kadar tamamlanamayacağı belirtilerek, yaz sezonundaki yoğunluğun giderilemeyeceğine vurgu yapıldı.

Kaynak: 
Avrupa Havalimanlarında kuyruk kaosu - Camia Haber
Hollanda’nın Schiphol havalimanında yoğunluk: Yolcular en az 3 saat sıra bekliyor
Hollanda’nın en büyük havalimanı Schiphol’de orduyu görevlendirin çağrısı yapıldı 
Hollanda’da Schiphol havalimanının yaz yoğunluğunu atlatmak için uçak seferleri azaltılacak
Hollanda’da KLM bilet satışlarını geçici olarak azalttı, Schiphol ise 2022 Yaz Eylem Planını açıkladı

Foto: Sosyal medya paylaşımları
Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın