Amsterdam Schiphol havalimanında yaşanan yoğunluk, personelin aşırı iş yükü altında kalması gibi sıkıntıların artması üzerine yeni bir slot sistemine geçilecek.

Haziran ayının ilk günü uygulanmaya başlayacak slot sisteminin özellikle yaz aylarında yaşanacak sıkıntıların önüne geçilmesine olanak sağlayacağı belirtiliyor.

Hava yolu şirketleri alanlardan iniş/kalkış hakkı olarak bilinen slot hakkı satın alıyor. Slot hakkı; bir uçağa belirli hava sahalarını ve havaalanlarını, belirli zaman dilimlerinde kullanabilmesine izin veren bir uygulama. 

Özellikle kapasite sorunu yaşanan hava sahalarında ve havaalanlarındaki trafik sayısını istenilen düzeyde tutabilmek veya gerekli olduğunda düşürebilmek için kullanılıyor. Başka bir değişle kapasite düzeyi; bir hava sahası ya da havaalanı için mevcut olan talebin geniş bir zamana yayılması ile düşürülmeye çalışılıyor.

Hazirandan ağustosa kadar geçerli olacak
Haziran ayında uygulamaya girecek olan slot sisteminde havayolu şirketlerine de kolaylık sağlanmış olacak. Yeni kurala göre bir havayolu şirketinin bir rakibin boşluğu doldurması konusunda endişelenmesine gerek olmayacak. Bu yaz sezonunda slot hakkını kullanmayan havayolu şirketlerinin hakları, geçerliliğini koruyacak.

Slot uygulamasında bir husus daha dikkat çekiyor. Örneğin uçak boş veya yarısı boşsa, havayolu o seferi geri çekebilecek. Bu da Schiphol’den kalkan uçuş sayısının düşeceği anlamına gelmekte.

Schiphol yönetimi; yeni slot sisteminin daha az uçuş hareketi sağlayacağını ve bu sayede alandaki yoğunluğun hafifleyeceğini tahmin ediyor.

Schiphol yönetimi ile birlikte slot koordinatörü tarafından alınan bu karar 1 haziran - 28 ağustos tarihleri arasında geçerli olacak.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın