Yurt dışından getirilen ikinci cep telefonlarının ülkeye girişinin yasaklandığı konusunda yapılan paylaşımlar gerçeği yansıtmıyor. Bu konuda özellikle yurtdışında yaşayan Türklerin etkileneceği yönünde yapılan yanlış haberler, vatandaşlarımızı telaşa düşürdü.

AK Parti İstanbul Milletvekili  Zafer Sırakaya sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, yurtdışında yaşayan Türklerin merakla beklediği soruyu da cevaplamış oldu. Sırakaya 2019 yılında bu konuda yapılan düzenlemenin aynı şekilde geçerli olduğunu ve yeni bir kısıtlamanın söz konusu olmadığını belirtti. 

Yurt dışından getirilen ikinci cep telefonlarının ülkeye girişinin yasaklandığı bilgisinin doğru olmadığını belirten Sırakaya, birden fazla telefon getirme yasağının, yolcunun ticaret maksatlı veya hediye amacıyla yanında getirdiği ve kullanmadığı telefonları kapsadığını özellikle vurguladı. 

Sırakaya; yolcunun, yanında ve aktif olarak kullandığı diğer telefonları için gümrüklerde herhangi bir yaptırım uygulanması söz konusu olmadığını belirtti.

Hollanda Büyükelçisi Wijnands'tan 100 yıllık dostluk için Karsu konseri daveti Hollanda Büyükelçisi Wijnands'tan 100 yıllık dostluk için Karsu konseri daveti

Yeni düzenlemenin içeriği
Muafiyet fazlası getirilen cep telefonlarının yurda girişinde yaşanan vergi kayıp ve kaçakçılığının önüne geçmek için Ticaret Bakanlığı'nın verdiği karar şu şekilde:

  • Yolcu beraberinde hediyelik eşya statüsünde veya posta/hızlı kargo taşımacılığı yoluyla cep telefonu getirmek yasaklandı.
  • Yolcular, yabancı misyon mensupları hariç, üç takvim yılında sadece 1 adet cep telefonu getirebilecek. Bu cep telefonunun da yolcunun kimlik numarasına kayıtlı hatlarla kullanılması ve gümrük vergilerinden muaf olması için kişisel eşya statüsünde olması gerekiyor.
  • Yolcuların beraberlerinde muafiyet sınırını aşan cep telefonları ile gelmeleri halinde, telefonun gümrük vergisi ödenmiş olmasına rağmen, bu telefonlara gümrükte el konulacak ve iki kat gümrük vergisi ödenerek sahibine teslim edilecek.
  • Muafiyet sınırını aşan cep telefonlarının IMEI numaraları Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna bildirilecek.
  • Yolcular, muafiyet fazlası cep telefonlarını 3 ay boyunca gümrük ambarlarında bekletebilir ve bu süre içerisinde tekrar yurt dışına çıkarken geri alabilirler.

İlgili kanun  maddeleri

ikinci telefon 001

ikinci telefon 02

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş