Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Ofisi'nin raporuna göre, düşük gelirli ailelerden gelen çocuklar, obezite, hareketsizlik ve kötü beslenme gibi kalp-damar hastalıkları, diyabet ve kanser için büyük risk faktörleri taşıyan durumlarla karşı karşıya kalıyor.

Raporda, Avrupa, Kanada ve Orta Asya'daki 44 ülkeden 11, 13 ve 15 yaşlarındaki yaklaşık 280.000 çocukla ilgili veriler incelendi. Bu araştırma, 2021 ve 2022 yıllarında gerçekleştirilen ‘Okul Çağındaki Çocukların Sağlık Davranışları’ (HBSC) çalışmasına dayanıyor.

Gençlerin yeme alışkanlıkları endişe verici
Gençlerin yalnızca %38'i her gün sebze ve meyve tüketiyor. Şekerli içecekler ve tatlı tüketimi ise yüksek. Gençlerin %25'i her gün şeker veya çikolata yediğini belirtiyor. Bu oran kızlarda (%28) erkeklerden (%23) daha yüksek.

Sosyo-ekonomik durumun etkisi
Raporda, sosyo-ekonomik durum ile sağlıksız yeme alışkanlıkları arasında bir ilişki olduğu belirtiliyor. Düşük gelirli ailelerden gelen gençler, şekerli içecekleri daha fazla tüketiyor ve daha az meyve ve sebze yiyor. DSÖ'den Dr. Martin Weber, “Düşük gelirli aileler için sağlıklı gıda seçeneklerinin uygun fiyatlı ve erişilebilir olması genellikle sınırlıdır, bu da işlenmiş ve şekerli gıdalara daha fazla güvenmeye yol açar ve bu da gençlerin sağlığı üzerinde olumsuz sonuçlara yol açabilir” dedi.

Belçika'da tip 2 diyabet için yeni uzaktan takip yöntemi Belçika'da tip 2 diyabet için yeni uzaktan takip yöntemi

Aşırı kilo ve obezite oranları artıyor
Gençlerde aşırı kilo ve obezite oranı, önceki araştırmadan bu yana %21'den %23'e yükseldi. Düşük gelirli ailelerden gelen gençler, daha varlıklı yaşıtlarına göre daha büyük bir risk altında: %27'ye karşı %18. Bu fark, sosyo-ekonomik eşitsizliklerin ele alınması gereğini vurguluyor.

Fiziksel aktivite eksikliği
DSÖ, gençlerin her gün ortalama bir saat orta derecede veya yoğun hareket etmelerini öneriyor, ancak erkeklerin yalnızca %25'i ve kızların %15'i bunu başarabiliyor. Yaş arttıkça bu oran da azalıyor. Ayrıca, güvenli fiziksel aktivite alanlarına erişim ve organize spora katılım, ailenin gelirine bağlı olarak değişiyor. Daha varlıklı ailelerden gelen gençler fiziksel olarak daha aktif.

Eşitsizlikler ve sonuçları
DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Hans Henri P. Kluge, "Düzenli fiziksel aktivite, sağlıklı yeme alışkanlıkları ve sağlıklı kiloyu korumak, sağlıklı bir yaşam tarzının temel unsurlarıdır" dedi. Kluge, gençlerin daha sağlıklı alışkanlıklar edinmeleri için önlemler alınması gerektiğini vurguladı. DSÖ, sağlıksız gıdaların pazarlanmasının daha sıkı düzenlenmesi ve sağlıklı beslenmenin teşvik edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, sosyal eşitsizliklerin ele alınması gerektiğine dikkat çekti.
Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.