Belçika’nın Flaman ve Brüksel bölgelerinde yapılan bir ankete göre, gençler arasında vape kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Uzmanlar, vape kullanımının çocuklar için büyük bir tehlike oluşturduğunu belirtiyor.

Vape olarak adlandırılan elektronik sigaraların kullanımının Flaman ve Brüksel'deki gençler arasında giderek daha popüler hale geldiği, ortaokul öğrencileri arasında yapılan geniş çaplı bir anketin sonuçlarından da anlaşılıyor. Hatta vape kullanma yaşı ilkokula kadar inmiş durumda.

IKEA, yangın riski nedeniyle Hollanda, Almanya ve Belçika’da powerbankleri geri çağırdı! IKEA, yangın riski nedeniyle Hollanda, Almanya ve Belçika’da powerbankleri geri çağırdı!

UAntwerpen'den sosyal epidemiyoloji profesörü Guido van Hal ve emekli uyuşturucu önleme koordinatörü Bernard Bruggeman'ın araştırma grubu Mijn Gedacht (Benim Düşüncem) tarafından gerçekleştirilen araştırmaya, 15 ila 18 yaşları arasındaki 11.000'den fazla genç katıldı. Bu yaş grubundakilerin dokuzda biri (yüzde 11) düzenli olarak vape kullanıyor, yüzde 8'i ise bunu günlük olarak yapıyor. Bu oran, sigara içen gençlerin iki katı (yüzde 4).

UAntwerpen Onkolojik Araştırma Merkezi başkanı ve ortaokullarda tütün ve vape hakkında bilgilendirme oturumları düzenleyen Profesör Filip Lardon, "Vape’ler çocuklarımız için zehir bombalarıdır" diyerek durumun ciddiyetine dikkat çekti. Lardon’un bir oturumuna katılan Antwerp'teki bir okulun dördüncü sınıf öğrencilerinin yarısı bu yıl vape kullandığını belirtti. 

İlkokul çocukları dahi vape kullanıyor!
Geçen yılın sonunda Dünya Sağlık Örgütü (WHO), dünya genelinde 13 ila 15 yaş arasındaki çocukların yetişkinlerden daha fazla elektronik sigara kullandığını belirledi. Lardon, vape’lerin "ilkokullara kadar girdiğini" ve "Altıncı sınıf öğrencilerinin yüzde 10 ila 20'si utanmadan vape kullandıklarını söylüyor. Bunun zararlı olduğunu fark etmiyorlar."dedi.

‘Önleme çalışmalarının zorlukları’
Mijn Gedacht araştırmasından da görüldüğü üzere, vape kullanan gençler risklerini bilmiyorlar. Bruggeman, "Gençlerin davranışları ile risk değerlendirmeleri arasındaki farkın ne kadar büyük olduğu dikkat çekici. Vape kullanmanın zararsız olduğunu düşünüyorlar. Özellikle daha ucuz ve çekici tatlara sahip oldukları için tek kullanımlık vape’leri tercih ediyorlar" diyor. Profesör Lardon da benzer gözlemler yapıyor: "Vape’ler elma, çilek ve pankek tadında. Gençlerin bunun sağlıklı bir atıştırmalık olduğunu düşünmelerini neredeyse suçlayamayız."

‘Alarm zilleri çalıyor’
Lardon, "Bu, çocuklarımız için zehir bombaları" diyerek çocukların beyin gelişimini olumsuz etkileyen nikotin bağımlılığının önlenmesi gerektiğini vurguluyor. Flaman Bölge Hükümeti Bakanı Zuhal Demir de en genç nesil için bir sigara yasağı getirilmesi gerektiğini belirtiyor. Lardon, bu fikri destekleyerek "Çocuklarımızı ölümcül tütün bağımlılığından korumak istememize kim karşı çıkabilir?" diyor. Lardon, vape kullanımının tütünden daha az zararlı olduğunu kabul ediyor, ancak bu, tek kullanımlık vape’lerin daha iyi olduğu anlamına gelmiyor, özellikle çocuklar için. Gelecek yılın Ocak ayından itibaren Belçika'da tek kullanımlık vape satışı yasaklanacak, ancak yeniden kullanılabilir vape’ler satılmaya devam edecek.
Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş