Belçika’da bulunan Müslümanları temsil eden İslam Temsil Kurulu Exekutif (EMB) ve Belçika İslam Koordinasyon Kurulu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) helal kesim yasağının din özgürlüğünü kısıtlamadığına ilişkin kararına tepki gösterdi. Her iki kurum tarafından yapılan yazılı açıklamada ilişkin itirazın AİHM'in Büyük Dairesi'ne yapılacağı vurgulandı.

Belçika'da Flaman bölgesi 2017, Valon bölgesi ise 2018'de çıkarılan kararnamelerle İslam inancına göre helal, Yahudilik inancına göre koşer kesim olarak bilinen yöntemi yasaklamıştı. Ülkede sadece Brüksel Bölge Hükümeti,  bu yasak konusunda bir istisna oluşturmakta.

Belçika İslam Temsil Kurumu Başkanı Mehmet Üstün, basına yaptığı açıklamada AIHM kararından sonra Brüksel Hükümeti’nin yasağı uygulamak için bir girişimde daha bulunacağını tahmin ettiklerini dile getirirken, "Tüm hukuki yollarımız tükenmiş olsa da bu konuda Brüksel hükümetine lobi yapmaya devam edeceğiz,” dedi.

Ne olmuştu?
Belçika’nın Hollandaca konuşulan Flaman bölgesi ile Fransızca konuşulan Valon bölgesi, 2019 yılında hayvan refahı düzenlemeleri kapsamında uyutulmadan hayvan kesimini yasaklamıştı.

Ülkedeki Müslüman ve Yahudi toplumuna bağlı 13 kişi ve kuruluş, inançlarına uygun kurban kesiminin engellendiği gerekçesiyle konuyu yargıya taşıdı.

Belçika Anayasa Mahkemesi, 2021 yılında helal kesim yasağının anayasaya aykırı olmadığına karar verdi. Bu karar üzerine ülkedeki Müslümanlar ve Yahudiler, 2022 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurdu.

AİHM ise son olarak bu hafta Valon ve Flaman bölgelerinde uygulanan helal kesim yasağının hayvan refahı gerekçesine dayandığı için din özgürlüğüne meşru müdahale olduğuna hükmetti.

Belçika'da Flaman bölgesi 2017, Valon bölgesi ise 2018'de çıkarılan kararnamelerle İslam inancına göre helal, Yahudilik inancına göre koşer kesim olarak bilinen yöntemi yasaklamıştı. Belçika'da helal kesim halihazırda yalnızca Brüksel Başkent Bölgesi'nde uygulanabiliyor.

Haber : Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Avrupa Parlamentosu’ndan bir ilk: Kadına yönelik şiddet vakalarında ağır cezalar geliyor! Avrupa Parlamentosu’ndan bir ilk: Kadına yönelik şiddet vakalarında ağır cezalar geliyor!

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.