Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)Belçika'da çocuklarda hepatitin daha önce bilinmeyen bir varyantının tespit edildiğini duyurdu. Virolog Steven Van Gucht, bu yeni varyant hakkında henüz cevaplanmamış birçok soru olduğunu belirtti.

Van Gucht, bu vakaların DSÖ ve Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'ne bildirildiğini, ancak bu varyantın tam olarak ne olduğunun henüz net olmadığını aktardı.

Bilindiği üzere her yıl akut karaciğer enfeksiyonu vakaları görülüyor, ancak bazen nedeni bulunamıyor. Bu vakaların koronavirüs salgını ile aynı şey olmadığını vurgulayan Van Gucht, viral bir kaynağın olup olmadığını henüz bilmediklerini, ancak bu durumun nadir bir olay olmadığını belirtti.

Bu yeni varyantın neden olduğu hastalığın alışılmış hepatit virüslerinden kaynaklanmadığı, ayrıca, korona aşılarının bu durumla bir bağlantısı olmadığı belirtiliyor. Şu ana kadar, yurt dışı seyahat gibi başka bir epidemiyolojik risk faktörü de tanımlanmamış durumda.

Dünya genelinde 169 vaka tespit edildi
Dünya genelinde, çoğunluğu Birleşik Krallık'ta (114 vaka) olmak üzere, en az 169 vaka rapor edilmiş durumda,. Diğer vakalar İspanya (13), İsrail (12), ABD (9), Danimarka (6), İrlanda (5'ten az), Hollanda (4), İtalya (4), Norveç (4), Fransa (2) ve Romanya (1)’da tespit edildi. Tüm hastaların 1 ay ile 16 yaş arasında olduğu belirtiliyor. Şuana kadar 17 çocuğa karaciğer nakli yapıldıı ve bir çocuk hayatını kaybetti.

Neden Adenovirüs olabilir mi?
DSÖ’ye göre Adenovirüs; görülen gizemli hepatit vakalarında, potansiyel bir neden olarak değerlendirilmiyor. Ancak 74 vakanın adenovirüs enfeksiyonu açısından testi pozitif çıkmış. DSÖ, sağlıklı çocuklarda daha önce hiç hepatite yol açmamış olan adenovirüs enfeksiyonunun bu vakalardaki rolünü araştırıyor. Örneğin, artan duyarlılığın korona salgını sırasında adenovirüslerin dolaşımının azalmasından, yeni bir adenovirüsün ortaya çıkmasından veya koronavirüs enfeksiyonu ile birleşmesinden kaynaklanıp kaynaklanmadığını inceliyorlar.

Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş