Donorkinderen kuruluşu geçtiğimiz hafta yaptığı ve Brüksel'de öğrencilerin spermlerini onların bilgisi dışında doğurganlık tedavilerinde kullanan jinekolog R.S. ile ilgili açıklamanın ardından 16 bildirim aldığını duyurdu. Kuruluş ayrıca yakında VUB ve UZ Brussel hastaneleri ile masaya oturmayı umuyor.

Ortaya çıkan bilgiye göre; 1970’lerde Vrije Universiteit Brussel (VUB) bünyesinde çalışan R.S. adlı bir jinekolog ve profesör, o dönemde öğrencilerden araştırma için sperm bağışlamasını teşvik etti. Ancak bağışlanan spermleri doğurganlık tedavilerinde kullandı. Yaşananlardan habersiz olan donör babalardan birinin Belçika'nın Limburg kentinde, diğerinin ise Lüksemburg bölgesinde yaşadığı tespit edildi.

Şuanda 45 yaşında olan Belçikalı bir adamın genetik bir hastalık olan kistik fibrozis taşıyıcısı olduğunu öğrenip, biyolojik baba ve üvey kardeşlerini bilgilendirmek istemesi ve bunu için uluslararası DNA veri tabanına başvurması skandalın patlak vermesine neden oldu.

Adam VZW’nin tavsiyesi üzerine DNA profilleri için bir tür Facebook olan uluslararası DNA veritabanı 'MyHeritage'a kaydolduktan sonra bu konuda hiçbir şey bilmeyen üvey kardeşi ve biyolojik babasını buldu. Bu sayede ortaya çıkan bilgi, şuanda 71 yaşında olan ve Liege’de oturan biyolojik babayı da şoke etti.

Belçika’da özellikle kadınlar arasındaki intihar vakaları artıyor Belçika’da özellikle kadınlar arasındaki intihar vakaları artıyor

16 başvuru geldi
Bugün yapılan açıklamaya göre, konu gündem olduktan sonra bir hafta içinde 16 başvuru yapıldı. VZW Başkanı Steph Raeymaekers, "Bunların arasında, bilimsel araştırmalara katılım çağrısı üzerine sperm bağışında bulunduklarını ayrı ayrı teyit eden beş erkek var. Bu bağışların yapıldığı dönemler 1975 ve 1986 yılları arasında, bağışların yapıldığı yerler doğurganlık doktoru R.S.'nin özel muayenehanesi, ancak Brüksel UMC Sint-Pieter'in de adı geçmekte." dedi.

Başvuran kişiler arasında 6 yetişkin donör çocuk, ayrıca, donör çocuk için etkin bir şekilde bağışta bulunan ve biyolojik çocukları ile tanışmak isteyen bir adamın olduğu belirtiliyor.

Kuruluş, 2000 yılının başlarında Jinekolog R.S.'nin yönlendirdiği, AZ Jan Portaels'da bir arkadaşı için yumurta bağışında bulunan bir kadının da başvuranların arasında olduğunu, kadının şimdi yumurtalarının fazlasının çocuk sahibi olmak için kullanılıp kullanılmadığını merak ettiğini açıkladı.

Hastanelerle kontağa geçildi
VZW Donorkinderen ortaya çıkan bu vaka ve başvurular için VUB ve UZ Brussel ile de temasa geçerek görüşme talep edildiğini duyurdu. Steph Raeymaekers, "Elbette bu yeni skandalın mümkün olduğunca az mağduru kapsamasını içtenlikle umuyoruz, ancak daha fazla vakanın ortaya çıkacağını da göz önünde bulunduruyoruz" dedi.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.