Geçtiğimiz yıllarda Hollanda’da patlak veren donör skandalının bir benzeri Belçika’da yaşandı. 1970’lerde Vrije Universiteit Brussel (VUB) bünyesinde çalışan R.S. adlı bir jinekolog ve profesörün, o dönemde öğrenciler tarafından araştırmalar için bağışlanan spermleri doğurganlık tedavilerinde kullandığı ortaya çıktı. Yaşananlardan habersiz olan donör babalardan birinin Belçika'nın Limburg kentinde, diğerinin ise Lüksemburg bölgesinde yaşadığı tespit edildi.

VZW Donorkinderen kuruluşu tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamada, Belçika’da bir jinekoloğun bu tür bir istismarda bulunduğunun ilk kez ortaya çıktığına vurgu yapıldı.

Uluslararası DNA veritabanı MyHeritage aracılığıyla ortaya çıktı
Açıklamaya göre istismar, şuanda 45 yaşında olan bir adamın genetik bir hastalık olan kistik fibrozis taşıyıcısı olduğunu öğrenip, biyolojik baba ve üvey kardeşlerini bilgilendirmek istemesiyle başladığı araştırma sonucunda ortaya çıktı.

Belçika medyasına açıklama yapan adam “Araştırmama esas olarak nihayet doğru ve eksiksiz tıbbi bilgilere erişebilmek amacıyla başladım. Ayrıca biyolojik babamı, üvey kardeşlerimi de bilgilendirmek istedim ki onlar da kendilerini ve çocuklarını test ettirebilsinler." dedi.

Adam VZW’nin tavsiyesi üzerine DNA profilleri için bir tür Facebook olan uluslararası DNA veritabanı 'MyHeritage'a kaydolduktan sonra bu konuda hiçbir şey bilmeyen üvey kardeşi ve biyolojik babasını buldu. Bu sayede ortaya çıkan bilgi, şuanda 71 yaşında olan ve Liege’de oturan biyolojik babayı da şoke etti.

70'lerde öğrenci olan adam biyolojik baba olduğunu öğrendi
Biyolojik baba 1970'lerde "bilimsel amaçlarla" sperm bağışında bulunduğunu ve bunun doğurganlık tedavisinde kullanıldığına dair hiçbir bilgisi olmadığını belirterek "Bir donör çocuktan e-posta aldığımda şok oldum. Kandırılmıştım." şeklinde ifade kullandı. Sözü edilen jinekoloğu erkek doğurganlığı üzerine yapılan bir çalışmadan tanıdığını belirten baba, sperminin başka amaçlar için kullanılmasına asla izin vermediğini dile getirdi.

VZW Donorkinderen: Büyük bir soruşturma yapılmalı
2016'da ölen jinekoloğun, diğer bazı hastanelerle birlikte UZ Brussel ve Brugmann Hastanesi'nde çalıştığı ve aynı zamanda özel muayenehanesi de olduğu belirtiliyor. Profesörün ayrıca 1973'ten sonra kadın doğum profesörü olarak çalıştığı Vrije Universiteit Brussel’de öğrencileri sperm bağışı yapmaya teşvik etmeye çabaladığı belirtiliyor.

VZW Donorkinderen, sözü edilen profesörü donör tedavisinin öncülerinden biri olarak tanımlıyor, ancak daha önce itibarının zedelendiğini de bildiriyor. Örneğin, aynı doktorun iki erkeğin spermini kullanarak Belçikalı üçüzlerin doğmasını sağladığı belirtiliyor.

Kuruluş şuanda sadece iki donör çocuğun ortaya çıktığını ancak bu konuda geniş çaplı bir araştırmanın yapılması gerektiğini belirtiyor.

Hollanda, Almanya ve Belçika’da satılan bu ürünler güvenlik gerekçesiyle geri çağrıldı Hollanda, Almanya ve Belçika’da satılan bu ürünler güvenlik gerekçesiyle geri çağrıldı

Hollanda’da donör skandalı
Hollanda’da geçtiğimiz yıllarda ortaya çıkan donör çocuklar skandalında şimdiye kadar en az 4 jinekoloğun doğurganlık tedavisinde kendi spermini kullandığı ortaya çıkmıştı. En son olarak bu yıl Ocak ayında ortaya çıkan yeni bir skandalda, yetmişlerin sonunda Leiden'de doğurganlık kliniğinde çalışan bir laboratuvar teknisyeninin, donör olarak kayıtlı olmadığı halde tedavilerde kendi spermini kullandığı ortaya çıktı. Teknikerin 11 çocuğun babası olduğu tespit edildi.
©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.