Omroep West gazetesini bildirdiğine göre 1979-1984 yılları arasında gerçekleşen bu olaylarda tekniker, spermlerini başkasının adına kaydetti ve bu yolla en az 11 çocuk dünyaya geldi. Teknikerin genetik bir bozukluğunun bulunduğu da tespit edildi.

Olay 2023 yılında, kağıt üzerinde akraba olması gereken iki donör çocuğun dna eşleşmesinin olmadığının fark edilmesi ile ortaya çıktı. Kadınlardan birinin, Uluslararası DNA veritabanı MyHeritage aracılığıyla, 2017'de laboratuvar çalışanının peşine düşen diğer iki donör çocukla akraba olduğu anlaşıldı. Donör çocukların yaptığı araştırmaya göre, her üçünün de annesi Leiden'deki Doğum Kontrol Tıp Merkezi Vakfı’nda (SMCG) tedavi gördü.

Babalarının aynı olduğunu fark eden kişiler daha sonra laboratuvar teknikerine de ulaşarak kendisinden bilgi almaya çalıştı.  Tekniker yapılan bir görüşmede, donör olarak kayıtlı olmadığı halde doğurganlık denemelerinde kendi spermini kullandığını ve kayıtlarda eşleştirme yapabilmek için kayıtlı bir donörün numarasını yazdığını itiraf etti.

Kees van Schie ve Dirk van Lith tarafından 1976 yılında kurulan SMCG kliniği artık faaliyet göstermiyor. Klinik 2008 yılında IVF lisansını Medisch Centrum Kinderwens'e (MCK) devretti. MCK devraldığı SMCG arşivlerini de yönetmekte.

Soruşturmaya katılmayı reddediyor
MCK direktörü ve aynı zamanda sözü edilen teknikeri soruşturan çalışma grubunun başkanı Arne van Heusden, SMCG arşivlerinin kendilerinde olduğunu belirtti ancak “bu artık bazı durumlarda güvenilmez gibi görünüyor” şeklinde açıklama yaptı.

Van Heusden ayrıca, sözü edilen eski teknikerin halen yaşadığını ancak hem onun hem de o dönemde klinikte çalışan bazı personellerin soruşturmaya katılmayı reddettiklerini belirtti.

Karbaat, Wildshut, Beek ve Nagel…
Hollanda’da doğurganlık tedavilerinde kendi spermlerini kullanan jinekologlarla ilgili vakaların sayısı her geçen gün artıyor

  • Jinekolog Jan Karbaat 80 kadında kendi spermlerini kullandığı ortaya çıkartılmış ilk kişiydi. Karbaat 2017 yılında vefat etti.
  • 2019 yılında vefat eden Jos Beek ise 1973-1986 yılları arasında Leiderdorp’taki Elisabeth Hastanesi'nde tedavi ettiği hastalarda kendi spermini kullandı. Bilindiği kadarıyla bu yolla dünyaya gelen çocuk sayısı 41.
  • 2009 yılında vefat eden Jan Wildschut ise aynı işlemi 1981-1993 yılları arasında çalıştığı Zwolle'deki Sophia Hastanesi'nde uyguladı ve bu yolla 47 çocuk dünyaya geldi.
  • Son olarak 2022 yılında ortaya çıkan davada da Jinekolog Henk Nagel’ın da 1977 ile 1985 yılları arasında çalıştığı Den Bosch’daki Jeroens Bosch hastanesinde 4 kişiye kendi spermini kullandığı ortaya çıktı.
     

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Aditya Romansa - Unsplash

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.